Eveniment
Elevii de clasa a VIII-a intră în VACANŢA de VARĂ. Structura anului şcolar şi calendar pentru intrarea la liceu
Vineri, 17 iunie, este ultima zi de şcoală pentru elevii clasa a VIII-a, care încheie cursurile şi se pregătrsc pentru liceu. Vor avea de trecut de probele la Evaluare Naţională,de marţi, 27 iunie. Restul elevilor vor termina cursurile, înaintea vacanţei de vară, vineri, 24 iunie, iar absolvenţii de liceu dau în această perioadă probele la Bacalaureat.
Anul școlar 2015-2016 are 36 de săptămâni de cursuri, adică 175 de zile lucrătoare. A început în 1 septembrie 2015 şi se încheie oficial la 31 august 2016.
Prin excepție, pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfășurării examenului național de bacalaureat. Cursurile claselor terminale din învățământul liceal s-au încheiat în 3 iunie.
Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării evaluării naționale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie vineri, 17 iunie 2016.
Citeşte şi VACANȚA de VARĂ 2016: Tabere şcolare în toată țara, pentru elevi și studenți. Unde se poate merge și cum se fac înscrierile
Citește și FOTO-VIDEO: S-a deschis AquaPark Arsenal: Tobogane, piscine, spații de relaxare și adrenalină. PLUS cea mai lungă tiroliană din România
CALENDARUL anului şcolar 2015-2016
Cursuri: miercuri, 4 mai 2016 – vineri, 24 iunie
Vacanța de vară: sâmbătă, 25 iunie 2016 – duminică, 11 septembrie.
Examenul de Bacalaureat, sesiunea de vară, se desfăşoară în acest an în perioada 13 iunie – 8 iulie. Absolvenţii de liceu vor avea până în 1 iulie probele orale şi de competenţe digitale, iar din 4 iulie vor fi probele scrise, rezultatele finale urmând să fie afişate în 16 iulie.
Vezi şi BACALAUREAT 2016: Totul despre probele de examen şi condiţii pentru absolvenţi. MODELE de SUBIECTE actualizate
CALENDAR BACALAUREAT, sesiunea iunie-iulie 2016:
13-15 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);
15-17 iunie: Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);
21-24 iunie: Evaluarea competenţelor digitale (proba D);
27 iunie – 1 iulie: Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C);
4 iulie: Limba şi literatura română (proba E a, proba scrisă);
5 iulie: Limba şi literatura maternă (proba E b, proba scrisă);
6 iulie: Proba obligatorie a profilului (proba E c, proba scrisă);
8 iulie: Proba la alegere a profilului şi specializării (proba E d, proba scrisă);
12 iulie: Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00);
13-15 iulie: Rezolvarea contestaţiilor;
16 iulie: Afişarea rezultatelor finale.
În 2016, la Evaluarea Naţională, elevii de clasa a VIII-a vor avea de compus, printre altele, eseuri de 150 de cuvinte, mai mult decât până acum. Examenul va începe în data de 27 iunie și rezultatele se vor afișa în 1 iulie. Va fi supravegheat video-audio, iar înregistrările din sălile de examen vor fi verificate, prin sondaj, după fiecare probă.
Vezi şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2016 la clasa a VIII-a: MODELE de SUBIECTE şi BAREME de corectare, actualizate de Ministerul Educaţiei
Calendar Evaluarea Națională 2016:
15-17 iunie: Înscrierea la Evaluarea Națională
17 iunie: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
27 iunie: Limba și literatura română – proba scrisă
28 iunie: Limba și literatura maternă – proba scrisă
29 iunie: Matematică – proba scrisă
1 iulie: Afișarea rezultatelor (până la ora 16:00)
1 iulie: Depunerea contestațiilor (orele 16:00 – 20:00)
2 – 4 iulie: Rezolvarea contestațiilor
5 iulie: Afișarea rezultatelor finale după contestații
ADMITERE LICEU 2016: La admiterea liceu, va conta în proporție de 75% media de la Evaluarea Națională și 25% media generală de absolvire a claselor V-VIII, ca și până acum. În școlile profesionale cu durată de 3 ani, la care elevii primesc o bursă lunară de la stat de 200 de lei și unde practica se face la companii, înscrierile încep pe 13 iunie 2016.
Acţiunile de completare a opţiunilor pentru absolvenţii clasei a VIII-a se desfăşoară în perioada 8-12 iulie 2016. La fiecare şedinţă, participă elevii, părinţii/ tutorii legal instituiţi (un părinte/tutore pentru fiecare elev), diriginţii, precum şi un membru sau un delegat al Consiliului de administraţie al unităţii şcolare. Părinţii/tutorii legal instituiţi semnează un proces-verbal de instruire.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.
Înscrierea în clasa a IX-a, la învăţământul de zi, a absolvenţilor de gimnaziu (cu excepţia celor care candidează pentru licee/clase pentru care se susţin probe de aptitudini, a celor care solicită înscrierea în învăţământul special şi a celor care candidează pe locurile speciale pentru romi, pentru care se aplică prevederile specifice menţionate în prezenta metodologie) se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv şi în limita locurilor aprobate, prin planul de şcolarizare, pentru unităţile şcolare finanţate de la bugetul de stat.
Vezi ADMITERE LICEU 2016: GHIDUL CANDIDATULUI. Tot ce trebuie să știe un elev de clasa a VIII-a din ALBA. Medii, calendar și număr de locuri
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News