Connect with us
Advertisement

Actualitate

Elevii și preșcolarii ar putea merge şi vara la şcoală, facultativ și contra-cost. Ce spune proiectul de lege

elevi

Publicat

elevi scoala Școlarii şi copiii din grădiniţe ar putea merge şi pe timpul vacanţei de vară la cursuri, potrivit unui proiect de act normativ depus la Senat. Programul, intitulat „Şcoala de vară”, ar urma să fie facultativ şi contra-cost. Inițiatorii explică că acesta îşi propune să vină în sprijinul părinţilor care, din lipsă de soluţii, îşi lasă copiii nesupravegheaţi pe perioada vacanţei de vară. 

Propunerea legislativă pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 a fost înregistrată în luna decembrie la Senat, iar documentul a primit recent avizul favorabil al Consiliului legislativ, urmând a fi dezbătut în cadrul noii sesiuni parlamentare, programată să înceapă la 1 februarie.

Potrivit proiectului de lege, programul şcolar va cuprinde, pe lângă programul obligatoriu, şi unul facultativ, organizat pe perioada vacanţei de vară, care se va adresa atât elevilor, cât şi preşcolarilor (copiilor din grădiniţe).

Astfel, în timpul Programului intitulat „Şcoala de vară”, vor fi organizate, opţional şi contra-cost, activităţi instructiv-recreative pentru cei mici, care vor permite supravegherea şi instruirea copiilor ai căror părinţi doresc acest lucru.

În motivarea deciziei lor, cei 77 de parlamentari care au semnat iniţiativa legislativă explică faptul că, deşi învăţarea pe tot parcursul vieţii este un drept garantat de lege, mai mult de trei din cele 12 luni ale anului, copiii sunt în vacanţă. În expunerea de motive inițiatorii transmit că vacanţa de vară a copiilor este mult mai lungă decât concediul pe care şi-l pot lua părinţii pe timpul sezonului cald, rezultând o perioadă semnificativă de timp în care elevii şi preşcolarii nu pot beneficia de supraveghere şi educaţie din partea părinţilor lor.

„În aceste perioade, şcolarii rămân nesupravegheaţi, riscând să se accidenteze sau să fie expuşi anturajelor periculoase ale străzii, consumului de alcool sau de droguri, iar preşcolarii ai căror familii nu beneficiază de sprijinul unor bunici, pot rămâne nesupravegheaţi”, scrie în documentul amintit.

De asemenea, în motivarea demersului lor, deputaţii şi senatorii dau exemplul altor ţări europene, în care sunt organizate cursuri de vară pentru elevi, cursuri ce îmbunătăţesc major educaţia copiilor, prin diverse activităţi instructiv-recreative: jocuri sportive, participarea la activităţi culturale (spectacole, muzee), contacte cu alte grupuri de elevi, drumeţii, vizite în alte oraşe sau zone turistice etc.

Potrivit propunerii legislative, aplicarea unor astfel de măsuri va permite:

– ajutarea părinţilor aflaţi în câmpul muncii, pe perioada verii;

– realizarea unei educaţii avansate şi a siguranţei tinerei generaţii – crearea unei alternative la izolarea copiilor în lumea virtuală şi tentaţia acestora de a petrece mult timp în faţa televizorului şi calculatorului;

– creşterea natalităţii prin ajutorul acordat părinţilor în perioada vacanţelor de vară;

– crearea de locuri de muncă pentru profesorii care doresc să câştige suplimentar pe perioada de vară;

– realizarea de venituri suplimentare pentru profesori, în special cei tineri;

– utilizarea bazei materiale deja existente în şcolile şi grădiniţele din sistemul public.

Prevederile proiectului legislativ nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidenţial şi publicat în Monitorul Oficial.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement