Eveniment
Emiterea deciziei de pensionare determină încetarea raportului de serviciu pentru funcționari. Cât contează suspendarea pensiei
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcționarul public ceruse suspendarea plăţii pensiei. Înalta Curte s-a pronunțat la solicitarea unei instanțe din țară.
Tribunalul Suceava a solicitat ICCJ dezlegarea următoarei probleme de drept:
„Dacă emiterea unei decizii de pensionare, la cererea funcţionarului public, decizie ulterior suspendată, tot la cerere, (în sensul că s-a suspendat plata pensiei, dar nu a încetat calitatea de pensionar), ambele decizii emise în intervalul în care raportul de serviciu era prelungit la cerere, conform dispoziţiilor art. 517 alin. (2) din Codul administrativ, afectează raportul de serviciu prelungit, respectiv îl încetează de drept?”.
Instanţa supremă a admis sesizarea formulată de Tribunalul Suceava – Secţia de contencios administrativ şi fiscal şi a stabilit că:
„În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.517 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, în situaţia menţinerii la cerere a raportului de funcţie publică după îndeplinirea condiţiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcţionarul public ceruse suspendarea plăţii”.
Pensie plus salariu la funcționari: bine sau rău?
Pensionarea funcționarilor publici care continuă să lucreze în instituțiile statului este un subiect dezbătut intens, din mai multe perspective, cum ar fi cea socială, economică și etică.
Pe de o parte, funcționarii care rămân angajați după pensionare dispun de experiență valoroasă și cunoștințe profesionale pe care le pot transmite generațiilor mai tinere.
În unele instituții, deficitul de personal calificat face ca pensionarii să fie esențiali pentru a asigura funcționarea serviciilor publice fără întreruperi.
Pe de altă parte, pensionarii care continuă să lucreze cumulează pensia cu salariul, ceea ce ridică semne de întrebare în privința echității sociale, mai ales în contextul unui sistem public de pensii sub presiune financiară..
Pe de altă parte, păstrarea funcționarilor pensionați poate reduce oportunitățile de angajare pentru tineri, afectând mobilitatea profesională și reînnoirea personalului.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News