Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Englezii au instalat o staţie pilot de extragere a cuprului din iazul de decantare Valea Săliştei

Publicat

Haldele de steril şi iazurile de decantare din zonele miniere reprezintă o sursă bogată de minereu. O firmă din Anglia a testat apa din iazul de decantare Valea Săliştei şi a identificat o cantitate destul de mare de minereu cuprifer, care mai poate fi recuperat din apele acide.

Britanicii au adus din Anglia o staţie pilot experiment de extragere a materialului cuprifer, pe care au pus-o în funcţiune în 15 noiembrie 2010, lângă iazul de decantare Valea Săliştei. Personalul de la „Cuprumin” Abrud a fost instruit să folosească instalaţia, iar, de la sfârşitul anului trecut şi până în august 2011, s-au colectat aproape 120 de kilograme de cupru, prin procesul chimic numit electroliză.

Colectarea cuprului s-a făcut în cinci etape: în primul eşantion au fost extrase 2,4 kg de cupru, la al doilea eşantion s-au extras 9,6 kg de cupru, la al treilea eşantion au fost înregistrate 9,8 kg de cupru, la al patrulea eşantion 22 kg de cupru, iar la al cincelea eşantion s-au extras 41,4 kg de cupru.

Clement Negruţ, deputat de Alba, a făcut recent o vizită la „Cuprumin” Abrud, unde a văzut expus într-o vitrină un tub de 40 de kg de cupru, obţinut prin electroliză din iazul de decantare Valea Săliştei.

Acesta a precizat că prin acest proces de extragere minereu, apele acide devin mai bogate şi mai acide, însă prin neutralizare sunt aduse la valorile normale şi nu mai există pericolul de poluare.

Negruţ consideră că, la fel ca englezii, şi românii ar putea să extragă cuprul în acest mod: “O instalaţie industrială de acest gen ar costa undeva la 16 milioane de euro, dar investiţia s-ar amortiza, în opinia mea, în zece ani, dacă luăm în calcul haldele de steril şi iazurile de decantare din acea zona”, a precizat Negruţ.

Demersurile trebuie însă grăbite deoarece, conform directivei europene, până la finele acestui an trebuie luate toate măsurile de protecţie a mediului la iazurile de decantare şi haldele de steril din zonele miniere.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate