Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ECONOMIE

Englezii au instalat o staţie pilot de extragere a cuprului din iazul de decantare Valea Săliştei

Publicat


Haldele de steril şi iazurile de decantare din zonele miniere reprezintă o sursă bogată de minereu. O firmă din Anglia a testat apa din iazul de decantare Valea Săliştei şi a identificat o cantitate destul de mare de minereu cuprifer, care mai poate fi recuperat din apele acide.

Britanicii au adus din Anglia o staţie pilot experiment de extragere a materialului cuprifer, pe care au pus-o în funcţiune în 15 noiembrie 2010, lângă iazul de decantare Valea Săliştei. Personalul de la „Cuprumin” Abrud a fost instruit să folosească instalaţia, iar, de la sfârşitul anului trecut şi până în august 2011, s-au colectat aproape 120 de kilograme de cupru, prin procesul chimic numit electroliză.

Colectarea cuprului s-a făcut în cinci etape: în primul eşantion au fost extrase 2,4 kg de cupru, la al doilea eşantion s-au extras 9,6 kg de cupru, la al treilea eşantion au fost înregistrate 9,8 kg de cupru, la al patrulea eşantion 22 kg de cupru, iar la al cincelea eşantion s-au extras 41,4 kg de cupru.

Clement Negruţ, deputat de Alba, a făcut recent o vizită la „Cuprumin” Abrud, unde a văzut expus într-o vitrină un tub de 40 de kg de cupru, obţinut prin electroliză din iazul de decantare Valea Săliştei.

Acesta a precizat că prin acest proces de extragere minereu, apele acide devin mai bogate şi mai acide, însă prin neutralizare sunt aduse la valorile normale şi nu mai există pericolul de poluare.

Negruţ consideră că, la fel ca englezii, şi românii ar putea să extragă cuprul în acest mod: “O instalaţie industrială de acest gen ar costa undeva la 16 milioane de euro, dar investiţia s-ar amortiza, în opinia mea, în zece ani, dacă luăm în calcul haldele de steril şi iazurile de decantare din acea zona”, a precizat Negruţ.

Demersurile trebuie însă grăbite deoarece, conform directivei europene, până la finele acestui an trebuie luate toate măsurile de protecţie a mediului la iazurile de decantare şi haldele de steril din zonele miniere.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Cine va fi noul viceprimar al municipiului Alba Iulia. Liderii PNL au găsit înlocuitor pentru Gabriel Pleșa

Publicat

lupea

Liberalul Gabriel Lupea va fi noul viceprimar al municipiului Alba Iulia, potrivit unor surse politice Alba24.ro.  Sursele Alba24 au mai declarat că actualul consilier local așteaptă validarea din partea Biroului Local PNL, însă aceasta este doar o formalitate, în condițiile în care liderii partidului au cazut deja de acord cu numirea acestuia în funcție.  După […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Primăria Galda de Jos lovește din nou. Potrivit siteului propriu, adresa de contact este în New York

Publicat

Primăria Galda de Jos, lovește din nou pe siteul propriu. După scandalul în care copiase textul secțiunii ”Bun venit”, de pe site-ul Primăriei Ciugud, administrația locală are acum un nou site, de data aceasta ”acustic”. O voce feminină recită fără discernământ toate secțiunile, inclusiv partea de contact. Și dacă tot am ajuns aici, aflăm că […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

PARCĂRI cu PLATĂ la Alba Iulia: Au fost montate indicatoare. Când ar putea intra în vigoare TARIFELE, ce trebuie să știe șoferii

Publicat

În mai multe zone din Alba Iulia au fost amplasate, în ultima perioadă, indicatoare speciale de marcare a zonelor în care se vor percepe tarifele de parcare cu plată și panouri cu informații despre valoarea acestora pe intervale de timp (în lei și euro), precum și modalitatea de achitare a acestora. Reprezentanții Primăriei spun însă […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Victorie pentru Volei Alba Blaj, în Liga Campionilor, împotriva Vasas Röplabda Budapesta

Publicat

Victorie pentru Volei Alba Blaj împotriva echipei Vasas Röplabda Budapesta, în Liga Campionilor.  Marți, 18 februarie sportivele din Blaj au dat piept cu voleibalistele din Ungaria, în sala Transilvania din Sibiu.  După trei reprize de joc, scorul final a fost în favoarea echipei din Mica Romă, 3-0 (25-23, 25-16, 25-21).  Chiar dacă au câștigat la […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate