Connect with us
Advertisement

Eveniment

Eroul de război din Alba, Vasile Muntean, a împlinit 100 de ani. Cum a supraviețuit pe front și în lagărul rusesc din Donbas

Publicat

Eroul de război din Alba, Vasile Muntean, a împlinit 100 de ani. Căpitanul  s-a născut la data de 12 decembrie 1921, într-o familie de țărani autentici, din satul Ohaba, județul Alba. Acesta a îndurat ororile războiului, dar și perioada în care a fost prizonier în lagărul rusesc de la Krasna Luci, în Donbas.

Povestea eroului a fost detaliată de reprezentații Cercul Militar Alba Iulia, într-o postare pe Facebook, cu ocazia aniversării a 100 de ani de viață.

Premilităria a făcut-o la Secășel cu învățătorul satului, pe nume Pascu, iar încorporat a fost în 1943, la Regimentul 82 Infanterie Târnăveni, alături de mulți consăteni, printre care și Laurean Deac.

De pe front, în lagărul rusesc de la Krasna Luci, în Donbas

Pe frontul din Rusia, dar și în lagăre, au murit din satul lor 42 de soldați, iar pe frontul din Apus, alți 31, în total satul Ohaba având 73 de eroi căzuți în cel de al Doilea Război Mondial.

În primăvara lui 1944 sunt trimiși pe front în Moldova, iar bombardamentele americane de la Brașov i-au prins pe drum. Muntean Vasile povestește că atunci a văzut pentru prima dată ce înseamnă războiul.

Liniile de cale ferată făcute praf, vagoanele și locomotivele distruse și un număr mare de oameni morți, a fost imaginea de groază din debutul unei experiențe pe care eroul nostru nu a uitat-o nicio clipă.

Vasile Muntean a fost instruit ca încărcător la arma mitralieră ZB, cu banda de 100 de cartușe. Veteranul povestește că acestui tip de mitralieră îi deserveau cinci inși.

În aprilie 1944, regimentul se așează la Țubucani, un sat din județul Neamț, în apropierea unei ferme de armăsari, folosiți special pentru front. În 23 august 1944 aude de armistițiu, însă pe 25 august sunt înconjurați de ruși și duși la Bălți, peste Prut, iar de acolo în lagăr.

După trei săptămâni, soldații prizonieri sunt puși în bou vagon și duși la Krasna Luci, în Donbas. Jumătate dintre prizonieri erau români, iar ceilalți nemți. În prima iarnă, povestește eroul Vasile Muntean, au murit foarte mulți soldați.

Unde a fost dus el erau aproximativ 2000 de prizonieri, alături de care lucrau la refacerea unei uzine electrice, dar și în mina de cărbune. Condițiile de trai erau precare, fiind siliți să doarmă într-un dormitor cu 200 de prizonieri. În prizonierat, Muntean își aduce aminte că a avut un trai mai bun când îi duceau la colhoz la lucru. În prima iarnă, 1944-1945, nu aveau foc în dormitor, iar prizonierii mureau de frig.

28 septembrie 1948 a fost ziua eliberării din prizonierat pentru eroul Vasile Muntean. Se întoarce acasă la Ohaba câteva luniai târziu, iar în același an se căsătorește cu Elisabeta.

Vizitat de elevii militari din Alba Iulia

La ceas aniversar, cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 100 de ani, armata română i-a fost alături din nou, în semn de prețuire și recunoștință pentru faptele sale eroice.

I-au adresat urări de bine elevi militari de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, domnul maior Cosmin Stan, doamna Ioana Popa, purtătorul de cuvânt al instituției școlare militare și doamna Petruța Pop, șeful Cercului Militar Alba Iulia. I-au mai fost alături familia și cei care îl îngrijesc cu responsabilitate.
Sărbătoritul zilei a primit mai multe daruri, alături de o diplomă și un tort aniversar, pus la dispoziție de Cofetăria Corina din Alba Iulia.

Activitatea face parte din cadrul proiectului de omagiere și aniversare al veteranilor de război „Credință și patrie – Mărturisiri ale veteranilor de război”, inițiat de Cercul Militar Alba Iulia, în parteneriat cu Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

Foto: Ioana Popa

Documentare: istoric Dan Ramf

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    duminică, 12.12.2021 at 12:14

    In sfarsit mai auzim si noi de adevaratii eroi, nu numai d’aia plecati pe bani buni prin Afganistan, Irak etc. Sa traiesti tataie, ca sunteti foarte rari.

  2. Gelu Stoian

    duminică, 12.12.2021 at 14:48

    La MAI MulTI Ani, Dle Muntean ! Sanatate si numai bine !! Dansul este dovada ATROcitaTILOR ComiSE de catre Armata Rosie, a URSS-ului, Comise Cu Prizonierii de Razboi !!! Altii nu au avut Norocul sa Scape cu viata din LagareLE LOR de Prizonieri de Razboi !!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement