Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Etnograful Ioan Popa, inițiatorul Festivalului „Datină străbună pe Secaşe”, a devenit Ambasador cultural al Județului Alba

Publicat

Etnograful Ioan Popa, cel care a fondat în anul 1972 Festivalul interjudețean „Datină străbună pe Secaşe”, a primit titlul de „Ambasador Cultural al Județului Alba”. Titlul este cea mai înaltă distincție conferită de județul Alba unei personalități din domeniul culturii. Este acordată prin Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”.

Ceremonia de decernare a acestui titlu s-a desfășurat în cadrul ediției din acest an a Festivalului interjudețean <Datină străbună pe Secaşe>, eveniment inițiat de etnograful Ioan Popa.

„Ioan Popa este pe drept cuvânt un ambasador cultural al județului Alba. Titlul pe care l-a primit recent este doar o recunoaștere a activității deosebite a domniei sale în scopul cercetării, păstrării și promovării zestrei de datini și obiceiuri românești.

Festivalul <Datină străbună pe Secașe>, pe care etnograful Ioan Popa l-a inițiat în 1972, s-a consacrat ca un eveniment de referință la nivel național. Ediția din acest an poate fi încadrată în edițiile etalon caracterizate prin normalitate, frumusețe și continuitate.

 

Mulțumim tuturor păstrătorilor și continuatorilor tradițiilor și obiceiurilor românești, mulțumim celor care îi susțin și mulțumim minunatului public!”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Festivalul ”Datină străbună pe Secaşe”

Peste 350 de păstrători de tradiții și obiceiuri românești din 17 comunități din Țara Secașelor au participat duminică, 4 februarie, la Festivalul interjudețean „Datină străbună pe Secaşe”. Este unul dintre cele mai vechi festivaluri de folclor din România. Festivalul a ajuns în acest an la cea de-a XXX-a ediție și a fost găzduit de comuna Șpring.

Evenimentul a debutat cu alocuțiunea emoționantă a etnografului Ioan Popa, fondatorul proiectului.

A urmat un moment artistic special intitulat „Bicentenarul nașterii eroului Avram Iancu”. A fost susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, sub conducerea lui Alexandru Pal, alături de soliștii Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița și Nicolae Plută.

Ediția din acest an a festivalului a reunit 17 comunități locale din Țara Secașelor (județele Alba și Sibiu):

Cergău, Ciugud, Cut, Crăciunelu de Jos, Doștat, Mihalț, Daia Română, Câlnic, Roșia de Secaș, Șpring, Valea Lungă

Loamneș, Păuca, Miercurea Sibiului, Slimnic, Șura Mică și Șura Mare.

Acestea și-au prezentat o parte din zestrea etnofolclorică și au demonstrat cum reușesc să păstreze frumusețea tradițiilor românești. „Festivalul „Datină străbună pe Secaşe” a fost organizat de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șpring.

Ioan Popa – cariera de scriitor

Ioan Popa, inițiatorul Festivalului „Datină străbună pe Secaşe” în anul 1972, s-a născut în data de 3 august 1940 la Roșia de Secaș (județul Alba). A absolvit Facultatea de Filologie de la Timișoara (1963-1969).

Este autor al mai multor cărți:

  • istorie culturală: ,,Nicolae Brânzeu” – 1995, ,,Un ardelean prefect de Argeș – Profesorul Nicolae Brânzeu” – 1997, ,,Nicolae Brânzeu – Istoria școalelor de la Blaj” (reeditare, cu un Studiu introductiv de Ioan Popa) – 2000, ”Țara Secașelor (Studiu monografic)” – 2006, ,,Roșia de Secaș. File de monografie” – 2007, ,,Oameni, cărți, fapte” – 2010
  • beletristică: ,,Pe drumul murgului. Legendă și istorie pe Secaș” – 1996, ,,Cerul și pământul de acasă”, vol. I – 2000, vol. II – 2002, ,,Odinioară la Purpura” – 2001, ,,Blajul. Biografii paralele” – 1998, ,,Blajul. Dialoguri subiective” – 2002, ,,Patimi și iubiri la Purpura” – 2003, ,,Amarul fericirii” – 2006, ,,Recuperări selective” – 2007, ,,De sub vălul negurii cărunte” – 2008, ,,Când eram ștrengar în lume…” – 2009 (volum colectiv), ,,De-a râsu-plânsu prin Europa” – 2009, ,,Din ograda lui Ionuț” – 2010, ,,Înapoi în rai” – 2011
  • etnografie și folclor: ,,Ia-ți, mireasă, ziua bună. Obiceiuri folclorice din Valea Secașului”, 1973 (în colaborare), ,,Țara Secașelor. Monografie folclorică” – 1996, ,,Țara Secașelor. Folclor literar-muzical” – 2000 (în colaborare), ,,Folclor secășean” – 2004, ,,Pe drumul cântecului – culegere de folclor realizată de Ion Blăjan” – 2004, ,,Țara Secașelor” – 2006.

Face parte din colegiul redacțional al revistelor „Astra Blăjeană”, „Gazeta Târnavelor”, „Gazeta de Miercurea”, „Ghimpele”, „Acasă”, „Gând Românesc”.

Ioan Popa este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 2002. A obținut Premiul pentru Literatură al Astrei, Despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj (2002), Premiul pentru publicistică pe anul 2006 al revistei “Discobolul”, Premiul pentru Literatură „Octavian Goga” al Astrei pe anul 2007, Premiul pentru literatură al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara (2008).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax