Educație
EVALUARE NAŢIONALĂ clasa a VI-a, 2018: MODELE de SUBIECTE, calendarul testărilor şi detalii pentru elevi
În săptămâna care urmează, intră în Evaluare Naţională elevii de clasa a VI-a. Prima probă va fi miercuri, 23 mai, potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei. Notele nu vor fi trecute în catalog, iar rezultatele vor fi utile pentru elevi, părinţi şi profesori pentru a vedea nivelul de pregătire actual.
Conform Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, rezultatele Evaluării Naţionale la finalul clasei a VI-a au ca scop elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor şi preorientarea şcolară. De asemenea, rezultatele se comunică părinţilor.
Fiecare probă va dura 60 de minute.
CALENDARUL EVALUĂRII NAŢIONALE de CLASA a VI-a:
Miercuri, 23 mai: Limbă şi comunicare
Joi, 24 mai: Matematică şi ştiinţe ale naturii
Testele pentru Evaluarea Naţională vor fi realizate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) din subordinea Ministerului Educaţiei, în concordanţă cu programele şcolare, trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate şi un format asemănător celor al testărilor internaţionale.
Limbă şi comunicare (engleză): LRO_EN_VI_2014_Model_EN_LC_Caietul_elevului.mod
Limbă şi comunicare (franceză):LRO_EN_VI_2014_Model_FR_LC_Caietul_elevului
Matematică şi Ştiinţe ale Naturii: LRO_EN_VI_2014_Model_Matematia_Stinte_Caietul_elevului
ENVI_Model_2_Matematica_Stiinte_LRO
Evaluările Naţionale se vor desfăşura în sălile de clasă în care elevii urmează cursurile în mod obişnuit. Pentru testări, comisia de organizare trebuie să stabilească un interval orar unic pentru toate şcolile.
Responsabil de administrarea testării este un profesor care nu predă la clasa respectivă. Pe toată durata testărilor, elevii sunt asistaţi şi de un al doilea profesor, care nu predă la clasa respectivă. Cei doi profesori nu au voie să le dea elevilor indicaţii cu privire la rezolvarea exerciţiilor.
Testele pe care le-au susţinut elevii sunt corectate în şcoala pe care o urmează copiii, de către profesorii de la această şcoală.
Testele de Limbă şi comunicare sunt corectate de câte doi profesori, unul de Limba şi literatura română, celălalt de Limbă moderna.
Testele de Matematică şi Ştiinţe ale naturii sunt evaluate de câte trei profesori, unul de Matematică, al doilea de Fizică şi al treilea de Biologie.
Metodologia prevede că, pentru a face mai uşoară comunicarea şi înţelegerea rezultatelor către elevi şi părinţi, profesorii corectori pot să facă sublinieri sau menţiuni pe testele elevilor.
Corectarea testelor se finalizează în termen de cel mult 7 zile de la data susţinerii ultimului test de la clasa respectivă.
Rezultatele individuale nu se afişează, nu se comunică public şi nu se trec în catalog. Pe baza lor, profesorii trebuie să construiască planuri individualizate de învăţare, pentru ca elevii cu lacune să recupereze materia. Aceste planuri individualizate de învăţare ale elevilor trebuie să le fie comunicate părinţilor. De asemenea, rezultatele le sunt comunicate elevilor şi părinţilor individual, în condiţii de confidenţialitate.
Părinţii semnează un proces-verbal pentru luarea la cunoştinţă a informatiilor referitoare la rezultatele elevului şi la măsurile prevăzute în planul individualizat de învăţare, dacă este cazul.
surse: edu.ro, hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News