Connect with us
Publicitate

Eveniment

EVENIMENTELE TOAMNEI 2016 în Alba. Spectacole, concerte, festivaluri. Ce se întâmplă în Cetatea Alba Iulia şi în alte locaţii din judeţ

Publicat

oameni cetate concertDistracţia cu spectacole, muzică şi bună dispoziţie continuă şi în toamna acestui an, la Alba Iulia şi în alte locaţii din judeţ. De la spectacole cu muzică populară şi uşoară, la acorduri de jazz, folk şi muzică clasică, aveţi din nou ocazia să-i vedeţi şi să-i ascultaţi live pe artişti îndrăgiţi sau tinere talente care acum se lansează în carieră. Nici mişcarea în aer liber nu este uitată, ci chiar promovată, la Mamut Bike Race.

Vă prezentăm în continuare evenimente organizate de Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba, la sfârşitul acestui an. Organizatorii au pregătit şi unele surprize pentru public, noutăţi faţă de ediţiile anterioare ale evenimentelor.

 

 

9 septembrie: Vioara lui Enescu – Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”

IMG_3638Vioara Guarneri, numită și “Catedrala”, își va etala acordurile impunătoare într-un spectacol care a depășit deja ca faimă granițele României. Gabriel Croitoru alături de pianistul Horia Mihail, traduc sunetul viorii lui Enescu la Alba Iulia în acorduri seducătoare și emoționante, în data de 9 septembrie, de la ora 19.00 la Catedrala Romano Catolică „Sfântul Mihail”.

Vioara Guarnieri datează din 1731 și poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Această origine îi justifică valoarea, comparabila doar cu instrumentele realizate de Stradivari. Vioara a fost cumpărată de George Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor și violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius, cumparăt în 1898 de Ministerul Instrucţiunii Publice, condus, pe atunci, de Spiru Haret.

Vezi FOTO-VIDEO: Vioara lui Enescu, la Alba Iulia. Acorduri emoţionante, la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”

8-11 septembrie: Festivalul Naţional de Folclor “Strugurele de Aur”

strugurele de aur De 15 ani încoace, mai multe generații de interpreți tineri, aflați în plină afirmare, au întâlnit, pe scena festivalului “Strugurele de Aur”, reprezentanți de marcă ai folclorului românesc, personalități artistice care prin talentul, dăruirea și strădania lor au contribuit la păstrarea și promovarea patrimoniului nostru cultural, reprezentând adevărate modele pentru tinerii artiști.

Devenit un reper printre evenimentele de profil din întreaga țară, Festivalul Național de Folclor “Strugurele de Aur” cea de-a XVI-a ediție a festivalului-concurs organizat de Jidvei s-a desfășurat între 8 și 11 septembrie 2016 la Alba Iulia și în localitatea Jidvei.

Vezi FOTO-VIDEO: Trofeul „Strugurele de Aur” 2016 a fost câştigat de Larisa Bozbici din Bistriţa-Năsăud. Laureaţii festivalului naţional de folclor

10 septembrie: Mamut Bike Race

start doi mamut bike raceLa Alba Iulia, pe 10 septembrie, se dă startul Mamut Bike Race 2016, concurs de mountain-bike cross-country, destinat în principal sportivilor amatori, începători sau avansați, suficient de bine pregătiți în abordarea traseelor montane.

Concursul din acest an, organizat de Bicheru Cycling în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, se va desfășura pe două trasee: scurt (aproximativ 30 km și o diferență de nivel pozitivă de maxim 1.000 m, considerat de dificultate medie) şi lung (cu o lungime de aproximativ 50 km și o diferență de nivel pozitivă de maxim 1.800 m, considerat de dificultate sporită).

Vezi FOTO: CÂŞTIGĂTORII Mamut Bike Race 2016. Peste 230 de participanţi şi-au pus la încercare rezistenţa, în competiţia de la Alba Iulia

16-18 septembrie: Festivalul Toamna Cugireană (la Cugir)

toamna cugireana arhiva Piaţa Consiliului Europei din Cugir, în faţa primăriei, devine punct de atracţie, la mijlocul lunii septembrie, cu spectacole de muzică uşoară şi populară, expoziţii de artă, fotografie, produse meşteşugăreşti, dar şi armament şi alte produse ale companiilor care au afaceri în oraş.

Vor urca pe scenă, în cele două zile de spectacole, trupele invitate – Bere Gratis, Cargo, Subcarpaţi dar şi formaţii locale: Infinity, Re Born, Amurg, Stardust, Our Band, Aprentis, Palfy Family Band, Serenity, Duty Free, Milenium.

Nu va lipsi tradiţionala paradă a portului popular, nici formaţiile de folclor. Ansamblurile şi artiştii invitaţi sunt Ampelum Zlatna, taraful Casei de cultură Cugir si soliştii, „Mlădiţe cugirene”, „Măgura” din Codlea, „Câmpu pâinii” din Vinerea, „Meseşul” din Zalaă, „Sfeti Nicola”, din Deta, Raluca Paştiu şi taraful Casei de Cultură Cugir, „Mugurelul”, din Cluj-Napoca, Cornelia şi Lupu Rednic, „Junii Sibiului”. Festivalul se încheie cu focuri de artificii.

23 septembrie: Concert Voltaj la Alba Iulia, în Piaţa Cetăţii

voltaj Albaiulienii şi oaspeţii lor îi vor putea vedea şi asculta, pe 23 septembrie, pe cei din îndrăgita trupă Voltaj, din nou, în Cetatea Alba Carolina. Formaţia va susţine un concert la un eveniment organizat de o companie naţională, care are şi punct de lucru în Alba. Sărbătoreşte 210 de ani de existenţă.

 

 

 

24-25 septembrie: Festivalul Alba Jazz

alba jazz Dacă iniţial organizatorii au luat în calcul o nouă locaţie, Muzeul Principia din Piaţa Cetăţii Alba Iulia, varianta finală este Casa de Cultură a Sindicatelor. Şi data organizării a fost devansată. Iniţial propusă pentru începutul lunii octombrie, „sesiunea de jazz” a fost mutată la sfârşit de septembrie.

Formaţiile invitate sunt Bucharest Jazz Orchestra şi Balako.

Programul debutează, joi, cu o prefaţă surpriză a festivalului, iar sâmbătă şi duminică serile Alba Jazz se desfăşoară începând cu ora 19.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

Invitat special al festivalului este Cezar Cazanoi, instrumentistul numărul 1 în România în ceea ce priveşte instrumentele tradiţionale de suflat.

Prima seară a festivalului Alba Jazz va fi deschisă, la ora 19,00, de albaiulienii de la Caffe Noir Band, urmând apoi un concert susţinut de Bucharest Jazz Orchestra, aflată pentru prima dată la Alba Iulia.

În cea de-a doua, duminică, pofta de jazz va fi deschisă, tot de la ora 19,00, de LAU (Laura Orian) şi White City Band, urmând un concert exploziv plin de sunete balcanice şi latine susţinut de BaLaKo.

Intrarea în ambele seri este LIBERĂ.

Vezi ALBA JAZZ 2016. Bucharest Jazz Orchestra şi BaLaKo, pentru prima dată la Alba Iulia. PROGRAM

Organizatorii au dorit să ofere o notă de neconvenţional, în plus faţă de ediţiile anterioare. Publicul va avea ocazia să asculte muzică de calitate, tot în inima Cetăţii, însă indoor. Reamintim că până acum scena a fost pe aleea dintre Muzeul Unirii şi Sala Unirii. Vă prezentăm câteva repere sonore privind evenimentul din octombrie.

Bucharest Jazz Orchestra: Condus de trompetistul Sebastian Burneci, Bucharest Jazz Orchestra este un ansamblu instrumental format din muzicieni profesionişti. Prezintă piese de jazz contemporan.

YouTube video

BaLaKo (Balkan Latin Kollective) este un proiect de jazz recent, format din membrii trupei Mandinga. Povestea lor începe în anul 2013, la Festivalul de Jazz de la Montreaux. Inițial numit “Mandinga Latin Jazz”, conceput ca o călătorie muzicală prin cultura balcanică, BaLaKo este un amestec uimitor de ritmuri tradiționale din folclorul balcanic, combinat cu muzica Latino, la care se adaugă influențe de jazz clasic.

YouTube video

OCTOMBRIE 2016

10-16 octombrie: Festivalul Internaţional de Teatru „Poveşti” Alba Iulia

festival teatru povesti ioana bogatan O nouă ediţie a Festivalului Internațional de Teatru „Povești” aduce la Alba Iulia spectacole de teatru pentru copii şi adulţi, lansări de carte, CD-uri, expoziţii şi conferinţe. Toamna înseamnă teatru pentru o mare parte din cetățenii care așteaptă luna octombrie, pentru săptămâna în care Alba Iulia devine „tărâm de poveste”. „Va fi o ediţie frumoasă a festivalului, cu teatru pentru toate vârstele şi noutăţi pentru public”, transmite managerul Teatrului de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia, Ioana Bogăţan. Locaţiile spectacolelor sunt Casa de Cultură a Sindicatelor şi Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia.

Vezi 10-16 octombrie: Festivalul Internațional de Teatru „Povești”, ediţia a XI-a, la Alba Iulia. PROGRAMUL evenimentului

Vezi şi FOTO:„Titanic Vals” a încheiat ediția de ZECE a Festivalului Internațional de Teatru „Povești” – Alba Iulia. Cum a fost la spectacolele din 2015

15 octombrie: Sărbătoarea Încoronării

incoronare Alba Iulia sărbătorește 94 de ani de la Încoronarea Regilor României, Ferdinand și Maria. Anul trecut, la programul pregătit de autoritățile locale a participat ASR Principesa Maria a României.

Alba Iulia a fost, este şi va continua să fie un partener apropiat al Familiei Regale de care ne leagă, pe lângă conştiinţa unui trecut comun şi dorinţa unui viitor construit pe elemente fundamentale redutabile. Loialitatea, statornicia, tăria, răspunderea, iubirea, generozitatea – simbolurile Casei Regale sunt elemente ce contribuie la păstrarea cursului firesc al vieţii istorice și patrimoniului ancestral din orașul Unirii, transmit organizatorii.

15 octombrie 1922, va rămâne permanent în memoria românilor și a albaiulienilor. O zi ploioasă de toamnă, o zi de care o lume întreagă îşi aminteşte şi care a umplut paginile de istorie a României, dar, cel mai important, ziua în care Regele Ferdinand şi Regina Maria au fost încoronaţi ca regi ai României Mari.

Citiți și DOCUMENTAR: 15 octombrie 1922, ziua în care Ferdinand și Maria au fost încoronați ca regi ai României Mari la Alba Iulia

15 octombrie: Duelul Viorilor: Stradivarius vs. Guarneri, la Casa de Cultură a Sindicatelor

liviu prunaruLa început a fost ideea de „duel”. S-au ales cele mai preţioase arme: viorile Stradivarius şi Guarneri, s-au stabilit cei mai aleşi combatanţi: violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, dar şi un arbitru: pianistul Horia Mihail, iar lumea a fost anunţată că, la ceas de seară, va putea asista la o adevărata bătălie concertistică pe sunet şi armonie.

Armele: Vioara Stradivarius „Pachoud” construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam.

Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul naţional ”George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

 

26-27 octombrie, la Ocna Mureş: Festivalul de folclor “Mureş pe marginea ta”

11-13 noiembrie: Festivalul de Folk “Ziua de Mâine”

festival folk ziua de maine alba iulia Concursul de muzică folk a devenit deja o tradiție la Alba Iulia.  Festivalul-Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” ajunge în acest an la cea de-a XII-a ediţie fiind organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena Alba”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba. Menit să reprezinte scenă de lansare pentru artişti noi, dar şi să ofere ocazia celor îndrăgostiţi de acest gen muzical să asculte piese şi interpreţi preferaţi, festivalul este organizat din nou la Alba Iulia.

De această dată însă, la secţiunea concurs – preselecţii, tinerii artişti vor trebui să prezinte şi piese compuse de ei sau aparţinând unor compozitori noi.

Câştigătorul ediţiei de anul trecut a fost Paul Adrian Tihan, un tânăr de 21 de ani din Fălticeni.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Festivalul de Muzică Folk „Ziua de Mâine” Alba Iulia și-a desemnat câștigătorii. Paul Tihan, cel mai bun interpret din 2015

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate