Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

EXIT POLL EUROPARLAMENTARE 2019: PSD pierde, PNL și USR, marii câștigători. Live video de la sediul PNL Alba

Publicat

ex

Exit Poll Alegeri: Peste 8 milioane de români au fost la vot duminică, pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European. Biroul Electoral Central a acreditat CURS şi AVANGARDE pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile europarlamentare din 26 mai. Rezultatele au fost prezentate duminică seara, după închiderea urnelor de vot.

A fost o zi surprinzătoare, cu o prezență la vot mai mare decât toate predicțiile. Totodată s-au întors problemele din Diaspora, unde zeci, sau poate sute de mii de români nu au apucat să voteze din cauza proastei organizări.

PSD: 25,8%

PNL: 25,8%

Alianța 2020 USR-PLUS: 23,9%

Pro România: 5,7%

UDMR: 5,4%

PMP: 5,2%

ALDE: 4,9%

Alții: 3,3%

 

LIVE SEDIUL PNL Alba

Duminică, 26 mai, românii au votat pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European. În judeţul Alba, au avut drept de vot peste 300.000 de alegători, aflaţi pe listele permanente şi speciale. Au fost amenajate 440 de secții de vot în județ. 

Cetăţenii UE vor alege 751 de membri ai Parlamentului European. De la Luxemburg, Malta şi Cipru, cu câte şase mandate de europarlamentar fiecare, la Germania, cu 96 de mandate, timp de cinci ani, membrii Parlamentului European vor adopta legislaţia propusă de Comisia Europeană, care face obiectul aprobării de guvernele statelor membre, reprezentate în Consiliul UE.

Membrii din România în Parlamentul European se aleg pe bază de scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale și pe bază de candidaturi independente. Biroul Electoral Central a validat candidaturile a 13 partide și alianțe și a trei candidați independenţi, la alegerile europarlamentare din 2019.

Cei 33 de eurodeputați români sunt aleși prin vot universal direct de către toți cetățenii UE înregistrați pe listele electorale și având vârsta de peste 18 ani. Scrutinul se desfășoară într-o singură circumscripție electorală pe baza reprezentării proporţionale, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținut de partid.

România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine a candidaților pe listă. Locurile în Parlamentul European sunt alocate partidelor care obțin cel puțin 5% din voturile valabil exprimate prin metoda d’Hondt.

În cursa electorală pentru un loc în Parlamentul European au intrat 13 formaţiuni politice şi 3 candidaţi independenţi.

În confruntarea electorală au intrat candidaţi din partea PSD, Alianţa 2020 USR PLUS, Partidul Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale – BUN. În competiţie sunt şi trei candidaţi independenţi – Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax