Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Expert în securitate și sănătate ocupațională, o nouă profesie în România. Care sunt condiţiile

Publicat

infoinstituții.ro

O nouă ocupaţie fi instituită în România. Este vorba despre expert în securitate și sănătate ocupațională. Va oferi servicii de prevenire și protecție privind reducerea riscurilor de accidente și îmbolnăviri profesionale la locul de muncă. Iniţiativa este dezbătută într-un proiect de lege de către parlamentari.

Experții vor fi înscriși în Tabloul Uniunii Naționale a Corpului Experților în Securitate și Sănătate Ocupațională din România, Uniune ce va adopta un Regulament de funcționare a acestei noi profesii, prin hotărâre de guvern.

Uniunea, ca organizație profesională a acestei ramuri de experți, va organiza cursurile de formare, va da atestatele și va impune condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care vor să devină expert SSM.

Principalele activități ale experților SSO țin de identificarea la locul de muncă a pericolelor și a riscurilor pentru fiecare componentă, pe fiecare ramură, mijloc de muncă, echipament, angajat sau post de lucru.

După identificarea acestora, expertul va elabora planul de prevenire și protecție și apoi va urmări ca acesta să fie îndeplinit, conform instrucțiunilor pentru fiecare categorie.

Pentru a deveni expert SSO, persoanele care îndeplinesc următoarele condiții se înscriu la Uniunii Naționale a Corpului Experților în Securitate și Sănătate Ocupațională din România:

– studii superioare finalizate cu licență în domeniile propuse de Regulamentul Uniunii;
– curs de formare profesională în domeniul securității și sănătății în muncă de 80 de ore;
– masterat în securitate și sănătate în muncă;
– să nu fi fost condamnată pentru săvârșirea unie infracțiuni cu intenție pentru care nu a intervenit reabilitarea;
– să fie declarată “admis” la concursul organizat de Uniune.

Experții care trec de toate aceste condiții devin membri stagiari, pentru o perioadă de 2 ani, apoi membri titulari. De asemenea, odată cu câștigarea experienței și a unor testări, experții vor deveni experți autorizați/membri autorizați – pentru persoanele fizice și membri corporativi – pentru persoanele juridice.

Experții SSO vor răspunde disciplinar, civil sau penal, dacă este cazul, iar sancțiunile aplicate vor fi, în funcție de gravitatea abaterilor: avertisment scris, avertisment cu acțiune corectivă profesională, suspendarea calității de membru pe o perioadă de până la 12 luni, retragerea calității de membru al Uniunii.

În privința drepturilor, experții SSM vor beneficia de onorarii pentru activitatea desfășurată, vor putea consulta baze de date, lucrări sau documentație în domeniul lor de activitate, vor putea încheia contracte de prestări servicii de prevenire cu Fondul de accidente de muncă și boli profesionale.

Sursă: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax