Connect with us
Publicitate

Actualitate

Expoziţie-concurs: Ouă încondeiate, icoane pe sticlă și lemn, realizate de copii

Publicat

În Pavilionul Expozițional al Consiliului Județean Alba, de pe Platoul Romanilor a avut loc, joi, expoziția-concurs intitulată „Artă şi culoare în zi de sărbătoare”. Evenimentul a reunit peste 100 de concurenți de la grădinițe, școli, licee, palate ale copiilor și instituții de cultură din tot județul şi a fost dedicat promovării tradițiilor și implicării copiilor și tinerilor în activități specifice postului Sfintelor Paști.

Sculptura în lemn a fost şi este meşteşugul preferat de horeni

Un gup de elevi ai Şcolii Generale cu Clasele I-VIII din localitatea Horea au arătat că sculptura în lemn este o tradiţie care se păstrează în zonă, prin transmiterea obiceiului din generaţie în generaţie. Pentru a arăta cât sunt de pricepuţi, tinerii au făcut o demonstraţie de sculptură în cadrul evenimentului de pe Platoul Romanilor.

„De patru ani, conduc o clasă de 24 de elevi, grupaţi pe vârste şi îi învăţ meşteşuguri tradiţionale: prelucrarea lemnului, realizarea de cruci, biserici în miniatură, rame de oglinzi, icoane de lemn sculptate, suport în miniatură pentru chei şi multe alte lucruri. Este o activitate extraşcolară, iar copiii s-au îndreptat către acest domeniu din plăcere şi curiozitate”, a declarat Lucian Hoştea, profesor de sculptură în localitatea Horea.

Micuţii sculptori din Horea nu sunt la prima expoziţie. Aceştia au mai participat la astfel de evenimente şi, pe lângă premiul I acordat joi de Consiliul Judeţean Alba pentru lucrările prezentate la concursul „Artă şi culoare în zi de sărbătoare”, elevii au mai câştigat, recent, locul IV la concursul “Cultură pentru cultură”, organizat în judeţul Vrancea.

Icoane pictate, ouă colorate şi obiecte de ornament

Concurenții s-au întrecut în cadrul a patru secțiuni: ouă încondeiate, icoane pe sticlă și lemn, desen, obiecte de ornament, toate lucrările realizate având ca tematică sărbătoarea Paștelui. În cadrul fiecărei secțiuni s-au acordat premii și mențiuni.

Ideea acestui concurs este de a atrage copiii și tinerii către frumos, promovând, în același timp, organizarea de activități extrașcolare. Totodată, proiectul este un rezultat al colaborării excelente dintre Consiliul Județean Alba și Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, fiind un mod foarte plăcut de a-i implica pe cei mici în activități specifice postului Sfintelor Paști și de a le oferi o cale, inedită, de a dobândi noi cunoștințe din domeniul religiei”, a declarat Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Lucrările expuse în cadrul concursului au fost oferite spre vânzare vizitatorilor expoziției.

Evenimentul a fost condimentat cu cântece şi dansuri populare.

S-au implicat în organizarea evenimentului Consiliul Județean Alba, alături de Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Național al Unirii, în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Palatul Copiilor Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. dan

    sâmbătă, 16.04.2011 at 10:51

    Poate ca ar fi meritat evidentiati in articol elevii premiati, pentru ca dincolo de talent au pus mult suflet, pentru ei evenimentul fiind unul mai important si cu semnificatii mult mai sincere decit pentru organizatori care cu siguranta au alte interese si ratiuni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate