Connect with us
Advertisement

Actualitate

Extemporalul unui elev de clasa I, în 1943. Cum descria micuțul obiceiurile din Alba, prilejuite de Anul Nou

Publicat

obiceiri anul nou Petrecerea de anul nou trebuie să fie una grandioasă să te simți bine și să îi ai aproape pe cei dragi, pentru a-i avea și în următorul an. Asta se întâmplă acum, iar în anul 1943 lucrurile erau puțin mai diferite. O mică parte din tradițiile acele vremi se găsesc într-un document din fondul Arhivelor Naţionale Alba şi reprezintă, de fapt, un extemporal al elevului Mircea Popa, din clasa I, prin care descrie obiceiurile locale, prilejuite de schimbarea anilor.

Citește și MESAJE DE ANUL NOU 2018: SUTE de URĂRI de ANUL NOU, SMS cu FELICITĂRI. MESAJE frumoase de REVELION 2018

Nu ştiu cum sunt alţii de prin alte părţi, dar eu şi cu toţi băieţii de la noi multe mai făceam în seara de Anul Nou. Ne pregăteam dinainte cu trei săptămâni. Cum sosea seara de Anul Nou şi de cum însera, începeam a ieşi cu bice, buciume, clopote şi făceam o gălăgie de ţi se scula păru în cap. Acum, de vreo câţiva ani, a început a umbla şi pe la noi cu pluguşorul şi cu buhaiul şi frumos mai este când spune versul pluguşorul.
Feciorii merg la şezătoare, unde sunt adunate fetele şi acolo pârjolesc păr de porc, se vrăjesc… zic ei cum va fi bărbatul sau nevasta fiecăruia….Se pun sub mai multe farfurii pâine, sare, inel, leu, cărbune, piptene, acela care găseşte pâinea, leul sau inelul va fi foarte bogat, iar acel ce găseşte sare, cărbune, peptene va fi sărac de tot.
Fetele „se urcă” pe gunoi şi, în care parte aud câini lătrând, în partea aceea se vor mărita. Mai merg pe la coteţele porcilor, unde strigă la porc, iar, dacă grohăie, e semn că se vor mărita în anul acela. Şi mai fac fetele încă multe obiceiuri deale lor.
Femeile pârgălesc ovăz şi îl dau la găini, ca să ouă tot anul. Flăcăii ieau porţile de la oameni şi le ascund în glumă.
Când e pela orele 12, se bagă la biserică, unde se face slujba pentru închiderea anului şi pentru începerea noului an. După ce iese dela biserică, se duc fiecare pe la casele lor.
De dimineaţă e vorbă că dacă vine străin întâi la casă şi de parte bărbătească, toate oile vor făta berbeci, iar dacă vine de parte femeiască vor făta mieluţă. Copiii umblă cu sorcova ca să câştige bani, covrigi, nuci şi alte bunătăţi. Iar, unde umblă cu pluguşorul, se merge şi se stropeşte cu apă şi grâu ori ovăz, în semn că seamănă pe unde au arat.
Se bagă apoi la biserică unde se face Liturghia, iar, după ce se iese, adică după masă, merge fetele şi flăcăii la joc.
Cei care îi cheamă Vasilie se mai cinstesc unul pe altul.
Sunt frumoase obiceiurile şi datinile noastre a anului nou, mai ales acele pe care le ştiu bătrânii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement