Connect with us
Advertisement

Actualitate

Facebook a activat, pentru prima dată în România, „Safety Check”. Zeci de români au luat în derâdere funcția

Publicat

facebook safety check Facebook a activat funcția Safety Check după furtuna violentă care a lovit vestul țării, duminică după-amiază. Prin intermediul rețelei de socializare, oamenii pot afla dacă cineva cunoscut aflat în zona afectată este în siguranță sau nu, dar și pot oferi sau cere ajutor. Cu toate acestea, zeci de români au preferat să facă glume, în loc să vină cu propuneri concrete de ajutor. De la cei care ofereau „apa sfințită de prune”, până la cei care spuneau că vor „afecțiunea unui milion de euro”, glumele nu au contenit. Facebook a reacționat însă repede și a curățat spam-ul.

Peste două sute de localităţi din 15 judeţe ale ţării au fost afectate de furtuni în ultimele 48 de ore. Opt oameni au murit și aproape 140 au fost răniți.

Furtuna a fost deosebit de puternică. Norii au avut baza foarte apropiată de sol, la 5-600 metri înălțime, dar vârful s-a dus la 10-13 kilometri altitudine. Sunt nori specifici sezonului cald și care au asociate manifestări foarte severe: intensificări de vânt care au depășit 100 km/h, o valoare foarte mare, mai rar întâlnită în cazul furtunilor de vară.

Punctele marcate cu verde înseamnă că oamenii oferă ajutor, în timp ce punctele cu roșu sunt cereri pentru ajutor.

Zeci de români au postat la bășcălie, moderatorii Facebook scoțând apoi postările inutile și uneori de-a dreptul jignitoare. Pe grupul gândit să vină în ajutorul celor afectați de furtună au fost postate mesaje precum „donez apă sfințită (de prune), „ofer mâncare pentru zece români în Odorhei” sau „caut muiere unde să mă adăpostesc”. Altcineva a scris „am nevoie de afecțiunea unui milion de euro”, în timp ce alt „glumeț” a scris că ar vrea să fie ajutat cu vreo 50 de litri de motorină ca să mai poată merge pe Litoral, cât timp mai este vremea caldă.

Această funcție a fost implementată în 2014 și de atunci a fost activată în cazul unor evenimente importante care au avut loc în diverse locuri ale globului, precum dezastre naturale dar și atentate teroriste. O comparație cu postările Safety Check de după atentatul de la Barcelona și după dezastrul creat de uraganul Irma în SUA arată cât de diferit au văzut utilizatorii Facebook lucrurile, în Spania și SUA nivelul bășcăliei fiind clar mai scăzut și cel al ofertelor concrete mult mai ridicat.

sursa: digi24.ro, hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Ilie

    miercuri, 20.09.2017 at 12:13

    ‘la bășcălie’ ?!!!? Stimate… la asa expresii ma intreb daca nu cumva cei care scrieti aceste articole ati studiat in spatele blocului?! Si daca ar fi asta prima data cand citesc asemenea. Of of….

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 20.09.2017 at 13:01

      @Ilie, daca nu-ți place expresia, articolul, citește mai bine o revista de cultură

  2. xxx

    joi, 21.09.2017 at 14:01

    „Bascalie” – chiar este cuvantul cel mai potrivit sa denumeasca atitudinea MARII majoritati aq rmanilor fata de viata lofr si a celor din jur !!! De fapt acesta este rezultatul existentei unui procent imens (peste 50%) de analfabeti functional intre tinerii cuprinsi intre 15-20 de ani – cei care se joaca cel mai mult, jenant de mult, cu facebook ! Merita aici sa reveniom si la interpretarea proprie , a lor, data declaratiilor rectorului Universitatii BB dinn Cluj, Ioan Aurel Pop, in legatura cu educatia si cultura FCB – declaratie pe care ar fi bine sa o privim in tot contextul in care a fost facuta si care este cat se poate de explicita si adevarata in cxele pe care le afirma !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement