Connect with us
Advertisement

Actualitate

Fermierii care au înregistrat pagube din cauza secetei trebuie să depună cereri la primării, pentru a primi despăgubiri

Publicat

seceta lan porumb uscat După ce ministrul Agriculturii a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că fermierii care au înregistrat pierderi din cauza secetei la culturile însămânțate în primăvară vor primi despăgubiri de la bugetul de stat, Tanczos Barna, secretarul Comisiei de Agricultură din Senat aduce precizări.

Procedurile de despăgubire pentru pagubele cauzate de secetă pornesc cu cererea fermierului, care se depune la primăria pe raza căruia îşi are domiciliul. Nici un leu nu va fi plătit fără ca fermierul să-şi anunţe pagubele la nivelul acestei comisii locale, care se formează prin grija primarului şi care face prima evaluare a pagubelor, urmând ca un comitet judeţean să verifice, la nivelul fiecărei comune, şi să centralizeze pagubele judeţene”, a declarat Tanczos Barna, citat de antenasatelor.ro.

Reamintim că ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că pierderile înregistrate de fiecare fermier în parte vor fi identificate, iar pentru suprafețele respective vor primi despăgubiri în limita permisă de bugetul de stat.

Citeşte şi Agricultorii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Fermierii vor primi bani în funcţie de procentul în care este calamitat fiecare hectar deţinut

“Concret, pentru fermierii mici și care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafața cultivată vom interveni cu un ajutor de la buget de stat sub forma unei scheme de minimis. Aceasta va fi legiferată printr-o Hotărâre de Guvern, cel mai probabil în luna septembrie, urmând ca la prima rectificare bugetară în funcție de resursele pe care le primim să și acordăm aceste despăgubiri în 2015”, a adăugat ministrul Agriculturii.

În ceea ce privește despăgubirile pentru fermierii mari, ministrul a precizat că trebuie notificată Comisia Europeană deoarece valoarea despăgubirilor este ceva mai mare.

“Pentru fermierii mari, pentru că valoarea despăgubirilor este ceva mai mare, trebuie să notificăm Comisia Europeană după ce vom încheia statistica la care lucrăm cu acele comisii. Estimăm că răspunsul Comisiei va veni în câteva luni de zile și imediat vom acorda, cel mai probabil la începutul lui 2016. De asemenea, lucrăm și la documentele pregătitoare pentru a solicita și CE un ajutor, cu speranța că îl vom și primi, dacă nu, există deja un angajament al Guvernului pentru celelalte scheme la care am făcut referire”, a adăugat ministrul.

Șeful MADR a precizat că, în prezent, există o evaluare parțială a culturilor afectate de secetă realizată de comisiile inspectoratelor pentru situații de urgență, însă ea va fi făcută publică abia după ce se va finaliza recoltatul și se va ști exact ce pierderi de producție s-au înregistrat pe fiecare cultură.

“Am primit evaluarea de la majoritatea județelor dar nu este finalul, acesta va fi odată cu încheierea campaniei de recoltat, dar culturile cele mai afectate sunt în special cele de primăvară, respectiv porumbul și floarea soarelui”, a spus Constantin.

surse: agerpres, antenasatelor.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement