Connect with us
Advertisement

Actualitate

Agricultorii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Fermierii vor primi bani în funcţie de procentul în care este calamitat fiecare hectar deţinut

Publicat

lan grau orz cereale camp agricultura recolta Producătorii din sectorul vegetal afectați de secetă vor fi despăgubiți prin instituirea unui ajutor de minimis destinat micilor fermieri care va fi acordat în toamna acestui an și a unui ajutor de stat destinat persoanelor juridice în special, care va fi acordat în primăvară.

Decizia a fost luată în urma unei reuniuni de lucru convocată de Ministerul Agriculturii la care au participat Federația Națională Pro Agro alături de organizații reprezentative pe sectorul vegetal din România.

Discuțiile au fost purtate „pe fondul analizării efectelor fenomenului de secetă asupra culturilor agricole și recoltelor, dar și a funcționării sistemelor de irigații”.

Federația Națională Pro Agro solicită Guvernului României alocarea sumelor totale necesare acoperirii pagubelor înregistrate la nivel național și compensarea acestora prin instituirea cu precădere a două măsuri promovate de federație.

Astfel, reprezentanții Federației Națională Pro Agro propun instituirea unui ajutor de stat în agricultură în vederea compensării producătorilor agricoli din sectorul vegetal, pentru pierderile cauzate de condițiile climatice nefavorabile din anul 2015, precum și adoptarea Ordonanței de Urgență pentru subvenționarea costurilor cu energia electrică pentru irigații în anul 2015, în regim prioritar.

„Prioritară este și identificarea sumelor necesare implementării unei strategii pe termen mediu și lung pentru realizarea investițiilor necesare în infrastructura principală de irigații, în vederea eficientizării sistemului, fie că vorbim despre programul Junker, fie despre un pact național pe irigații pe care organizațiile profesionale ale producătorilor din sectorul agroalimentar îl susțin întru-totul”, se mai spune în comunicat.

2 miliarde de euro minus după ce soarele a pârjolit lanurile de cereale. „Culturile cele mai afectate sunt,în special, porumbul şi floarea soarelui”, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

În septembrie va fi stabilit cuantumul ajutorului pentru agricultorii mici care au cel puţin 30% din recolta distrusă de secetă. 900 de mii de hectare sunt calamitate.

Fermierii vor primi bani în funcţie de procentul în care este calamitat fiecare hectar deţinut. Deşi ministerul nu a avansat nicio sumă privind cuantumul despăgubirilor, agricultorii spun că este vorba despre 3.000 de lei pentru fiecare hectar afectat de secetă.

Banii ar putea fi alocaţi la rectificarea bugetară din octombrie, spune ministrul Agriculturii. Spre comparaţie, în 2012, când numărul hectarelor afectate de secetă a fost dublu, statul a dat 400 de milioane de lei pentru 600 de mii de fermieri, care aveau până la 10 hectare. Pentru a-i despăgubi pe fermierii mari, este însă nevoie de acceptul Comisiei Europene.

Producţia de rapiţă este mai mică, aproape 957.000 de tone, faţă de un un milion de tone anul trecut. Analiştii se tem că agricultura va avea un impact negativ în economie până la finalul anului. În 2014, agricultura a avut o contribuţie de 4,7% în economie.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement