Actualitate
Fermierii, nemultumiți de programul prin care Guvernul sprijină cultivarea roșiilor în spații protejate
Fermierii spun însă că programul prin care Guvernul sprijină cultivarea roşiilor în spaţii protejate nu este bine gândit.
Programul prin care Guvernul sprijină, cu 3.000 de euro pe an, cultivarea roşiilor în spaţii protejate, de tipul serelor sau solariilor, este unul care nu se adresează nimănui, deoarece fermierii din România nu cultivă roşii pe suprafeţe de 1.000 de metri pătraţi din cauza costurilor foarte mari, a declarat pentru News.ro preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.
Declarațiile vin după ce în 27 ianuarie, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care producătorii agricoli vor fi susţinuţi printr-un program să cultive tomate în spaţii protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producţia autohtonă. Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este contravaloarea în lei a sumei de 3.000 de euro pe an.
Pentru a fi eligibili, agricultorii trebuie să solicite ajutoare de minimis, conform prevederilor hotărârii, să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de 1.000 mp, să obţină o producţie de 2 kg tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedită cu documente justificative, potrivit News.ro.
“În cazul proiectelor pentru tomate, pragul acela de 1.000 de mp, stabilit de minister, este prea sus. Vrem să dăm un ajutor, dar nu ţinem cont de nişte realităţi. Acest prag de 1.000 mp este prea sus, ţinând cont de potenţa financiară a celor care pot accepta acest program”, a explicat Baciu.
El a adăugat că nu s-a găsit cea mai bună soluţie pentru implementarea acestui proiect.
“Sunt nişte costuri extraodinar de mari să poţi să faci tomate pe 1.000 de metri pătraţi. Eu aş fi zis ca pragul să fie undeva la 200 de metri pătraţi, era mai accesibil”, a mai spus Baciu.
Cu toate că ajutorul este prevăzut la 3.000 euro/an, sprijinul prevede un plafon maxim de 15.000 euro pentru trei ani, nefiind clar în ce condiţii poate fi atins.
Potrivit actului normative adoptat în 27 ianuarie, suma necesară aplicării schemei de ajutor de minimis este de 40 milioane euro şi provine de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.
sursa: digi24.ro, news.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News