Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FESTIVALUL CETĂȚILOR DACICE, la Ighiu: Trei zile de istorie vie cu număr record de invitați. Bătălii, întreceri, concerte și expoziții. PROGRAMUL


Publicat

Trei zile de istorie vie îi așteaptă în acest sfârșit de săptămână pe cei care vor merge la Ighiu, pentru a participa la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice.

Bătălii de zi și de noapte, spectacole de reconstituire istorică, concursuri și întreceri cu 180 de persoane membre ale trupelor de reconstituire istorică (reenactori) – un număr record pentru un festival de acest gen în România, expoziții și concursuri de vinuri, expoziții de arme și obiecte dacice descoperite recent pe teritoriul județului Alba, un concert extraordinar de orgă, dansuri și ritualuri dacice, dar și o priveliște superbă sunt doar câteva dintre elementele de care se vor putea bucura spectatorii.

Evenimentul a fost prezentat miercuri de către președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, primarul comunei Ighiu, Traian Rus, directorul Direcției Tehnice a Consiliului Județean Alba, Dan Popescu, directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu și istoricul Tudor Roșu.

Festivalul va începe oficial în Alba Iulia, unde, vineri seară, va avea loc parada daco-romană, cu toți invitații din festival, aproximativ 180 de persoane, membri ai trupelor de reconstituire istorică antică, din țară și din străinătate, care se vor îndrepta spre Ighiu.

Pe lângă programul spectacolelor, o componentă semnificativă a evenimentului va fi cea istorică, potrivit directorului Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu. Vineri seara vor fi vernisate expoziții de machete și arme dacice și romane în biserica reformată din Ighiu.

Tot vineri seară, în biserica reformată din Ighiu va avea loc un concert extraordinar de orgă, susținut de Maria Abrudan (foto), profesor universitar la Academia de Muzică din Cluj Napoca. Sâmbătă seară, în centrul Ighiului vor cânta trupele Poarta 3, Zadar, Blackstar Band și Cargo.

Sâmbătă și duminică vor avea loc ateliere, târguri de meșteșuguri, bătălii și reconstituiri de ritualuri antice, cum ar fi ritualul de incinerare cu Rugul lui Zamolxe sau dansurile nimfelor dacice.

Duminică se va desfășura premierea cetății câștigătoare, după care va urma un spectacol de muzică populară susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, condus de dirijorul Alexandru Pal.

Ca în fiecare an, vor avea loc întreceri dacice, cu echipe de feciori din cele cinci cetăți dacice ale județului: Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Cugir și Săsciori. Câștigătorii marelui premiu vor duce festivalul în comuna sau orașul lor, anul viitor, iar pe lângă acest premiu, luptătorii vor fi recompensați cu săbii sica, butoaie cu vin și alte surprize.

Organizatorii au ținut să precizeze că accesul până la locația festivalului este foarte bun pentru toate tipurile de mașini. În incintă a fost organizat un camping cu toate utilitățile și o parcare cu o capacitate de aproximativ 300 de locuri.

PROGRAMUL Festivalului Cetăților Dacice – IGHIU, 21 – 22 IUNIE 2014, ediția a VIII-a:

Vineri, 20 iunie

Ora 19:00 Vernisajul expoziției de machete „Războaiele daco-romane” – Ighiu, biserica reformată

Ora 19:15 Vernisajul expoziției „Armele războinicilor daci din Apuseni” – Ighiu, biserica reformată

Ora 19:30 Concert de orgă susținut de Maria Abrudan – Ighiu, biserica reformată

Ora 22:30 Marșul de noapte al luptătorilor daci și romani – Alba Iulia, Poarta a IV-a a cetății

Sâmbătă, 21 iunie

Ora 11:00 Deschiderea taberei luptătorilor. Ateliere antice – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 11:00 Expoziția „Armele războinicilor daci din Apuseni”. Demonstrații de mânuire a armelor – Ighiu, biserica reformată

Ora 16:00 Târg de meșteșuguri dacice. Standuri cu vin din zona Ighiului – Ighiu, centrul satului

Ora 16:00 Bătălii între daci și romani – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 19:00 Concert Poarta 3, Zadar, Blackstar Band, CARGO – Ighiu, centrul satului

Ora 22:00 Bătălii de noapte între daci și romani – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 23:00 Rugul lui Zamolxe. Ritual de incinerare. Dansul nimfelor – Ighiu, pe Dealul Măgulice

 

 

Duminică, 22 iunie

Prezentator: Marius Vintilă. Locație: stadionul de fotbal din Ighiu

Ora 15.00 Parada luptătorilor și a trupelor de reenactment

Ora 15:30 Întreceri Dacice: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier

Ora 17:00 Demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment

Ora 17:30 Întreceri dacice: Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii

Ora 18:30 Demonstrații de dresaj natural și arte marțiale ecvestre cu Denis Ștefan

Ora 19:00 Premierea cetății câştigătoare

Ora 19:30 Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba. Dirijor: Alexandru Pal. Soliști: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Cătălin Hașa. Prezentator: Daniela Floroian

Prezentarea evenimentului, transmisă de Consiliul Județean Alba:

Miezul verii, în județul Alba, înseamnă istorie și spectacol! Între 21 și 22 iunie, în satul Ighiu din județul Alba va avea loc Festivalul Cetăților Dacice, un eveniment viu și divers, ajuns la ediția a VIII-a, al cărui unic scop e promovarea patrimoniului dacic de pe cuprinsul județului Alba și, implicit, promovarea județului. Desfășurat pe durata a două zile, festivalul va conține întreceri dacice, concerte, târguri de meșteșuguri, ateliere antice și, mai ales, reconstituiri de lupte daco-romane, probabil cele mai ample din câte s-au văzut până acum în România.

Concertul de orgă. Este primul eveniment major al festivalului, constituind de fapt prefața acestuia. Va avea loc în seara de vineri, 20 iunie, la ora 19.30, în biserica reformată din Ighiu. Solista concertului va fi conf. univ. dr. Maria Abrudan, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, o organistă celebră în Europa atât pentru concertele susținute, cât și pentru activitatea pedagogică. Repertoriul concertului va fi interpretat la orga bisericii reformate din Ighiu, un instrument splendid de secol XVIII, pe transmisie pneumatică, construit de Johann Hahn Jr. în 1796. De fapt, ținând cont că starea orgii nu e una excelentă, însuși concertul poate fi considerat un experiment de readucere la viață a acestui instrument valoros. Sonoritățile sale vor putea fi, deci, auzite din nou, cu ocazia acestui concert care va celebra atât identitatea culturală a Ighiului, cât și caracterul unic al Festivalului Cetăților Dacice.

Marșul de noapte al luptătorilor daci și romani. Vineri seara, de la ora 22.30, trupele de reenactment vor porni în marș din Alba Iulia spre Festivalul Cetăților Dacice. Se vor întâlni în cetatea Alba Iuliei, la Poarta a IV-a și vor porni cu torțe aprinse spre b-dul Transilvaniei.

Concertul CARGO. Ca în fiecare an, ziua de sâmbătă (21 iunie) a Festivalului Cetăților Dacice va fi marcată de un super-concert pop-rock. Anul acesta ne vom bucura de concertul trupei CARGO, în deschiderea căruia vor cânta formațiile Poarta 3, Zadar și Blackstar Band. Totul, începând cu ora 19.00, pe scena mare din centrul Ighiului.

Luptele daco-romane. La Festivalul Cetăților Dacice, Ighiul va deveni un uriaș câmp de luptă între daci și romani. Vor avea loc probabil cele mai ample reconstituiri de bătălii daco-romane din România. În luptă vor intra aproape 200 de daci și romani, care fac parte din trupe de reenactment din România și din Europa (Polonia și Bulgaria), precum Legionarii din Pro Antica XIIII GMV, Goths’ Village Association of Maslomecz, Barbarii din Hellas & Roma, Terra Dacica Aeterna, Lupii Daciei & Cohors III Campestris din Zalău, Legiunea a XIII-a Gemina – Apulum, Lupii Apoulonului, Sarmis și Nimfele Daciei. Vor fi bătălii atât sâmbătă (orele 16.00 și 22.00), cât și duminică (17.00), pe timp de zi și de noapte, în satul Ighiu și pe Dealul Măgulici, culminând cu aprinderea Rugului lui Zamolxe. De asemenea, vor avea loc spectacole autentice cu îmblânzitori de vulturi, al căror zbor va tăia cerul de deasupra Ighiului.

Întrecerile Dacice. Festivalul Cetăților Dacice înseamnă, de fapt, Întrecerile Dacice. Echipe de feciori din cele cinci cetăţi dacice ale judeţului (Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu, Săsciori) se întrec în probe pline de culoare şi umor, pentru câştigarea întrecerilor. Probele, care sunt cât se poate de antrenante, sunt „Arcul viteazului”, „Rapid şi puternic”, „Suliţaşul cetăţii”, „Cel mai iute de picior”, „Braţul de fier”, „Luptătorul”, „Îndemânare şi curaj”, „Să ne unim forţele”, „Voinicul din cetate”, „Cărăuşii cetăţii”. Ca în fiecare an, se vor folosi arme reale, iar întreaga competiție va fi comentată de un prezentator de notorietate. Anul acesta îl vom avea pe Marius Vintilă, pe care publicul larg îl cunoaște deja ca realizator Pro TV, Europa FM și Radio Guerilla.

Demonstrațiile de dresaj natural și arte marțiale ecvestre cu Denis Șerban. An de an, Festivalul Cetăților Dacice își uimește miile de spectatori printr-un moment insolit. Dacă în anii trecuți ne bucuram să vedem cascadorii și acrobații cu cai, anul acesta vom vedea demonstrații de dresaj natural și arte marțiale ecvestre. Protagonist: Denis Ștefan, un virtuoz al echitației, al dresajului de cai și al mânuirii armelor în timpul călăriei.

Expoziția de machete „Războaiele daco-romane”. Probabil cea mai atractivă secțiune a festivalului, expoziția de machete a istoricului Dan Anghel va putea fi și anul acesta admirată de toți cei care vor veni la Ighiu. Vitrinele cu machete vor fi amplasate în curtea bisericii reformate din Ighiu, de vineri până Duminică iar expoziția va fi vernisată vineri, 20 iunie, ora 19.00, înaintea concertului de orgă.

Expoziția „Armele războinicilor daci din Apuseni”. Pentru prima dată în județul Alba, vor fi prezentate piese de armament și harnașament din epoca dacică, descoperite în zona orașului Zlatna. Donate și/sau achiziționate de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia în 2014, piesele cuprind pumnale de tip sica, zăbale, vârfuri de suliță și de lance, pinteni. Locația exactă a descoperirii pieselor e secretă, pentru a descuraja braconajul arheologic. Piesele sunt într-o stare excelentă de conservare, permițând, astfel, o bună analiză cu privire la metalurgia fierului la daci. Alături de aceste piese vor fi prezentate și ale dovezi materiale din epoca dacică, păstrate în colecțiile muzeului de la Alba Iulia, precum inventarul mormântului princiar de la Cugir, Tezaurul de argint de la Lupu și obiecte descoperite în cetatea de la Piatra Craivii. Vitrinele cu arme dacice vor fi amplasate în curtea bisericii reformate din Ighiu, de vineri până Duminică iar expoziția va fi vernisată vineri, 20 iunie, ora 19.00, înaintea concertului de orgă.

ECHIPE, ARBITRI, LUPTĂTORI – prezentări succinte:

ECHIPELE CONCURENTE:

CETATEA DE BALTĂ

Rusu Constantin

Rusu Liviu

Ionko Istvan

Popa Andrei

Tătar Mihai

Luncean Mihail

CRICĂU

Precup Florean

Muntean Silviu

Muntean Septimiu

Petrușel Alexandru

Negru Silviu

Pintea Florin

CUGIR

Arion Florin

Dăian Radu

Pascal Cornel

Arion Adrian

Mihăilă Ciprian

Mihai Emil

IGHIU

David Alexandru

Hada Florin

Giurgiu Gheorghe

Bortișcă Dorin

Buta Alexandru

Prața Ioan

SĂSCIORI

Morariu Mihai

Varadi Alexandru

Țîmpea Romeo

Muntean Ioan

Jula Vasile

Dogar Traian

ARBITRII

Măcinic Adrian

Măcinic Darius

Avrămuț Nicolae

Pădurean Vasile

Ispas Dorinel

Bumbac Sorina

Susa Dan

TRUPELE DE REENACTMENT

Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum & Lupii Apoulonului

Legiunea a XIII-a Gemina e o trupă de reenactment, constituită în 2012, în urma câştigării unui proiect derulat de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Rolurile „militare” sunt îndeplinite de 45 voluntari. Scopurile principale ale trupei sunt conştientizarea de către publicul larg a valorii patrimoniului antic aflat în judeţul Alba şi în municipiul Alba Iulia, precum şi promovarea turistică a zonei. Cele mai importante prezenţe ale „Gărzii de la Apulum” au fost la Alba Iulia, Cluj și București, prin spectacole în cadrul unor evenimente și târguri cu specific turistic.

Cât despre Lupii Apoulonului, aceștia constituie trupele de daci. Lupii Apoulonului sunt parte a unui proiect în plină desfăşurare, iniţiat de Muzeul Naţional al Unirii. Aduc istora aproape de public, prin prezentare de echipamente antice, demonstrații militare și tactice, ateliere de meșteșuguri și jocuri pentru copii. Compusă din voluntari, trupa adună la un loc elevi, studenţi, oameni simpli, dar şi specialişti, uniţi de pasiunea pentru istorie antică, într-o încercare mai puţin convenţională de a redescoperi frumuseţea istoriei. Grupul de reenactment dacic denumit Lupii Apoulonului reconstituie războinici daci din zona cetăţii de la Apoulon, așadar din apropierea noastră, de la Piatra Craivii, din perioada de efervescenţă a civilizaţiei dacice.

Terra Dacica Aeterna

A fost înfiinţată în iunie 2007, la Cluj-Napoca și prezintă costumaţie şi armament specifice celor din secolele I-II d.Hr. Asociaţia Terra Dacica Aeterna este o premieră în spaţiul românesc, în ceea ce priveşte recrearea cât mai fidelă a unor fragmente din viaţa cotidiană, civilă şi militară a civilizaţiilor dacică şi romană. Din 2007 și până azi a avut peste 130 de participări la manifestări specifice. Este prima asociație din lume care reconstituie pe baze științifice aspecte ale civilizației dacice și sarmatice. Totodată, e prima asociație din România care a introdus conceptul „lecția de istorie vie”. Este prima asociație care a construit un atelier de arheologie experimentală daco-romană, în care se produc obiecte, se experimentează tehnici antice. Grupul participă de șapte ani la evenimente internaționale dedicate istoriei antice și colaborează cu o serie de grupuri similare din Europa și SUA.

PRO Antica Leg XIIII GMV

Goth’s Village Association of Maslomecz

Hellas Barbarians & Roma Association

Grup de reenactment al anilor 1-3 î.Hr., Asociația PRO Antica vine din Polonia și e o legiune romană care are ca scop păstrarea şi înţelegerea vieţii romanilor. Scopul asociaţiei este de promovare a civilizaţiei romane şi de a arăta impactul ei asupra istoriei. Membrii asociaţiei provin din diferite culturi și se dedică arheologiei experimentale. Asociaţia întreprinde o serie de activităţi precum: reconstituiri ale taberelor de legionari, demonstraţii de lupte, gastronomie romană, lecţii pentru copii, toate având ca temă Roma antică.

Legio I Italica & Cohors Thracum

Trupele sosesc din Bulgaria și vor fi compuse din legionari, soldați, meșteșugari și sclavi. Vor readuce în mijlocul publicului de la Ighiu vechile meșteșuguri, ateliere de olărit și de prelucrare a fierului. De asemenea, vor organiza manevre militare, marșuri și exerciții de luptă.

Lupii Daciei & Cohors III Campestris din Zalău

Vor prezenta echipamente antice romane și dacice, vor reconstitui manevre militare ale armatei romane și ale triburilor de daci liberi, aliați cu războinici germanici și sarmați. Totodată, îi vor implica pe spectatori în etapele de antrenament și vor pune la cale scene de luptă dintre cohorta romană și triburile de daci.

Sarmis

Cei 9 arcași ai grupului Sarmis din București sunt recunoscuți, în țară, pentru abilitățile lor extraordinare în tirul cu arcul. La Ighiu, aceștia vor face demonstrații de tragere, cu implicarea publicului.

Nimfele Daciei

Nimfele Daciei vin de la Zalău și sunt un grup de dans care evocă atmosfera antichității din Dacia Carpathica. Prin dans si teatru, grupul contribuie la promovarea sitului arheologic de la Porolissum și a Festivalului Roman de la Zalău. Fetele au participat an de an la festivalul „Natale di Roma”, precum și în alte festivaluri și proiecte importante. Cât despre costumele lor, putem spune că respectă întru totul vestimentația femeilor dace, așa cum e evidențiată cel puțin pe columna lui Traian. Aceste veșminte erau făcute din fibre naturale, de origine animală sau vegetală. Importantă e și muzica lor, care o respectă pe cea din antichitate, care avea maximum 4 sunete, culese din folclorul românesc. Cât despre dansuri, ele sunt inspirate de dansurile populare românești și din aria locuită, în antichitate, de triburi din Azerbaidjian.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. ion

    miercuri, 18.06.2014 at 15:48

    ati uitat sa scrieti daca vor fi sau nu prezente setrele de tigani cu tot felul de aiureli de vandut!

  2. ABC

    joi, 19.06.2014 at 10:36

    alte formatii nu mai aveti? mai sunbt trupe in alba, sebes, ocna mures care sunt mai bune si mai serioase

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Condiţii de călătorie în Bulgaria, Grecia, Turcia și Croația. Unele state cer, la intrare, test PCR și pentru turiștii vaccinați

Publicat

Persoanele care călătoresc în Grecia nu mai au nevoie de test PCR la intrarea în ţară dacă au trecut două săptămâni de la data efectuării vaccinului anti-COVID, se arată pe site-ul MAE. În Bulgaria şi Turcia însă, călătorii trebuie să prezinte în continuare un test PCR negativ.

Grecia- fără test PCR

Persoanele vor să își petreacă Paștele și 1 Mai în Grecia, nu mai au nevoie de test PCR la intrarea în ţară dacă au trecut două săptămâni de la data efectuării vaccinului anti-COVID, se arată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Vezi și LISTA GALBENĂ ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic: EXCEPȚII la CARANTINA obligatorie pentru cei care vin din 60 de state

Turcia și Bulgaria- test PCR chiar dacă ai făcut vaccinul

În Bulgaria şi Turcia însă, călătorii trebuie să prezinte în continuare un test PCR negativ la intrarea în ţară, chiar dacă au făcut vaccinul împotriva COVID-19, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

„Până la data de 26.04.2021, toate persoanele care vor sosi pe cale aeriană şi rutieră în Republica Elenă sunt obligate să prezinte rezultatul (în limba engleză şi cu datele de identificare ale persoanei testate) unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării şi a formularului PLF ori a dovezii de vaccinare (în limba engleză) cu unul dintre vaccinurile autorizate, cu condiţia să fi trecut minimum 14 zile de la rapel”, informează MAE.

De altfel, în Grecia se discută relaxarea unor măsuri de siguranţă sanitară începând cu data de 1 mai. În Bulgaria, pe de altă parte, testul PCR rămâne obligatoriu în ciuda vaccinului.

„Începând cu data de 29 ianuarie 2021 şi până la data de 30 aprilie 2021, toate persoanele (inclusiv cetăţenii români) care doresc să călătorească în Republica Bulgaria, indiferent de statul din care se deplasează, pot intra pe teritoriul acestui stat cu condiţia prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii”, arată tot MAE.

Situaţia este similară şi pentru Turcia, unde, chiar şi vaccinaţi, turiştii trebuie să prezinte un test PCR negativ la intrarea în ţară. Potrivit surselor din turism, din cauza creşterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, este posibilă înăsprirea măsurilor de acces în această ţară. Turcia şi Bulgaria se află ambele pe lista galbenă în acest moment, astfel că, la revenirea din aceste ţări, este necesară carantina, dacă turistul nu este vaccinat.

„Începând cu data de 28 decembrie 2020, persoanele care sosesc în Republica Turcia pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia.

De asemenea, începând cu data de 30 decembrie 2020, obligaţia prezentării rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia, se aplică şi persoanelor care intenţionează să intre în acest stat pe cale rutieră, feroviară sau maritimă”, se arată pe site-ul MAE.

Bulgaria, Grecia şi Turcia sunt printre cele mai populare destinaţii în rândul turiştilor români, în condiţiile în care pandemia a tăiat elanul pentru deplasările pe distanţă mare.

Croația- doar cu certificat de vaccinare

În acest moment, alături de Grecia, şi Croaţia permite intrarea în ţară pe baza unui certificat de vaccinare împotriva Covid-19, dacă au trecut cel puţin 14 zile de la cea de-a doua doză de vaccin sau de la doza unică, în cazul vaccinului care se administrează într-o singură doză, potrivit site-ului MAE.

Slovenia- certificat de vaccinare

De asemenea, în Slovenia este suficientă prezentarea unui certificat de vaccinare anti-Covid-19, cu menţionarea unui termen de cel puţin şapte zile de la vaccinarea cu a doua doză de vaccin Pfizer/Biontech, cel puţin 14 zile de la a doua doză de vaccin Moderna sau cel puţin 21 de zile de la prima doză de vaccin AstraZeneca.

Începând de pe 20 aprilie 2021, vaccinul va fi suficient pentru a intra şi în Maldive, nemaifiind necesar un test PCR negativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO ACCIDENT GRAV pe A1, Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu: O dubiță cu 8 persoane implicată

Publicat

Un grav accident de circulație a avut loc vineri, în jurul orei 07.00, pe autostrada A1, sensul de mers Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu. 

Potrivit ISU Alba, este vorba despre un autoturism (o dubiță) cu opt persoane.

La fața locului intervin pompierii din Sebeș alături de colegii lor din Orăștie cu mai multe autospeciale.

UPDATE: 7.30 – La ajungerea pompierilor militari la locul accidentului, erau 8 victime care au nevoie de asistență medicală dintre care 3 în stare bună la o prima evaluare și 5 victime cu traumatisme care cel mai probabil vor fi transportate la spital.

UPDATE: 8.01: Dupa evaluarile medicale ulterioare 7 dintre pasageri vor fi transportați la spitale, iar o persoană va rămâne la fața locului. Toate victimele au fost conștiente și cooperante, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Graffiti gigant pe blocul ”280” din Alba Iulia. Proiect inedit legat de întoarcerea la natură

Publicat

O latură a blocului ”280” din Alba Iulia va fi decorată cu un graffiti gigant, realizat de cunoscutul artist stradal „IRLO”. 

Mai exact, pe partea laterală a blocului de deasupra băncii BRD va fi realizat un graffiti de aproape 30 de metri înălțime și 9 metri lățime. 

Proiectul aparține Asociației XEO din Alba Iulia care a câștigat un grant din partea unui supermarket. Banii pentru proiect sunt integral asigurați de proiectul câștigat de tinerii din Alba Iulia.

Mai mult de atât, pe lângă vopseaua care se folosește de obicei în desenele graffiti de mari dimensiuni, artistul va folosi o vopsea purificatoare de aer, care garantează faptul că 100 de metri pătrați vopsiți cu vopseaua respectivă sunt echivalenți cu 100 de metri pătrați de pădure plină de copaci. Ideea proiectului este ca aproximativ 250 de metri pătrați să fie acoperiți cu vopseaua respectivă.

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Desenul va reda viziunea artistului pe tema întoarcerii vieții urbane sufocate de de poluare și zgomot, spre natură curată și purificatoare.

Cel mai probabil, schița va fi gata în prima parte a lunii mai, au precizat pentru alba24.ro, reprezentații XEO Alba Iulia.

Desenul va fi gata undeva la sfârșitul lunii iulie.

Cu ce bani contribuie Primăria Alba Iulia

Potrivit unui hotărâri ca va intra la vot în viitoare ședință de Consiliu Local, inițiat de primarul Gabriel Pleșa, Primăria trebuie să contribuie cu o sumă de maxim 15.000 de lei, cheltuieli cu asigurarea platformei de ridicare pentru artistul graffiti, punerea în valoare a picturii și realizarea unui video cu rezultatul proiectului.

sursa foto: Facebook – Irlo Doidoi

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vânzările de automobile ”verzi” în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut. Europenii preferă încă mașinile hibride

Publicat

masini-electrice

În 2020, pentru prima dată, în Europa au fost vândute mai multe vehicule electrificate noi decât în China. Un studiu arată că cele două pieţe regrupează peste 70% dintre cele 9,9 milioane autoturisme electrificate vândute până acum.

Vânzările de automobile electrice şi hibride în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut, depăşind pragul de un milion de unităţi şi fiind responsabile pentru mai mult de 10% din numărul total de vehicule vândute, arată datele publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Europa şi China domină piaţa mondială pentru autoturisme electrice, dar cu toate acestea sunt foarte puţine vehicule electrificate pe drumurile de pe mari pieţe precum Rusia, America Latină şi Africa, arată un studiu efectuat de Munich Mobility Show, informează Reuters.

Munich Mobility Show, succesorul îmbunătăţit al Salonului auto de la Frankfurt, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, a examinat datele privind înmatriculările de vehicule din mai multe surse şi a descoperit că, în 2020, China avea 4,2 milioane de vehicule electrice în circulaţie, Europa avea 3,2 milioane şi SUA aproximativ 1,7 milioane.

Vânzările de vehicule electrice noi au crescut pe toate marile pieţe în 2020, în pofida pandemiei de coronavirus, cu excepţia pieţei din SUA unde vânzările au scăzut cu 6%.

În condiţiile în care 80% dintre vehiculele electrificate vândute până acum în China şi 79% din cele vândute în SUA sunt modele electrice pe bază de baterie, în cazul Europei (incluzând şi ţările EFTA) ponderea este de doar 54%, ceea ce înseamnă că vechiul continent est în continuare mult prea dependent de vânzările de automobile hibride.

De asemenea, studiul Munich Mobility Show arată că există diferenţe mari la nivel mondial în deţinerea de automobile electrice. De exemplu, în Norvegia, o ţară cu cinci milioane de locuitori şi un sprijin puternic pentru autoturismele electrice, un număr de 433.609 de autoturisme electrice au fost vândute până acum după ce, în 2020, au fost vândute peste 105.000 de noi exemplare. În schimb, în Rusia, o ţară cu aproximativ 145 de milioane de locuitori, anul trecut au fost vândute doar 1.760 de autoturisme electrificate.

De asemenea, înmatriculările de autoturisme electrice în America de Sud, un continent cu o populaţie de peste 420 milioane de locuitori, au fost mai mici de 18.000 de unităţi în 2020. În cazul Africii, un continent cu 1,2 miliarde locuitori, înmatriculările de autoturisme electrice au fost limitate exclusiv la Africa de Sud, şi aici s-au cifrat la doar 1.509 de autoturisme.

În România, numărul autoturismelor prietenoase cu mediul s-a situat, la finele anului 2020, la 8.902 unităţi, în creştere cu 33,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, când erau înregistrate 6.678 de exemplare, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate