Eveniment
FESTIVALUL CETĂȚILOR DACICE, la Ighiu: Trei zile de istorie vie cu număr record de invitați. Bătălii, întreceri, concerte și expoziții. PROGRAMUL
Trei zile de istorie vie îi așteaptă în acest sfârșit de săptămână pe cei care vor merge la Ighiu, pentru a participa la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice.
Bătălii de zi și de noapte, spectacole de reconstituire istorică, concursuri și întreceri cu 180 de persoane membre ale trupelor de reconstituire istorică (reenactori) – un număr record pentru un festival de acest gen în România, expoziții și concursuri de vinuri, expoziții de arme și obiecte dacice descoperite recent pe teritoriul județului Alba, un concert extraordinar de orgă, dansuri și ritualuri dacice, dar și o priveliște superbă sunt doar câteva dintre elementele de care se vor putea bucura spectatorii.
Evenimentul a fost prezentat miercuri de către președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, primarul comunei Ighiu, Traian Rus, directorul Direcției Tehnice a Consiliului Județean Alba, Dan Popescu, directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu și istoricul Tudor Roșu.
Festivalul va începe oficial în Alba Iulia, unde, vineri seară, va avea loc parada daco-romană, cu toți invitații din festival, aproximativ 180 de persoane, membri ai trupelor de reconstituire istorică antică, din țară și din străinătate, care se vor îndrepta spre Ighiu.
Pe lângă programul spectacolelor, o componentă semnificativă a evenimentului va fi cea istorică, potrivit directorului Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu. Vineri seara vor fi vernisate expoziții de machete și arme dacice și romane în biserica reformată din Ighiu.
Tot vineri seară, în biserica reformată din Ighiu va avea loc un concert extraordinar de orgă, susținut de Maria Abrudan (foto), profesor universitar la Academia de Muzică din Cluj Napoca. Sâmbătă seară, în centrul Ighiului vor cânta trupele Poarta 3, Zadar, Blackstar Band și Cargo.
Sâmbătă și duminică vor avea loc ateliere, târguri de meșteșuguri, bătălii și reconstituiri de ritualuri antice, cum ar fi ritualul de incinerare cu Rugul lui Zamolxe sau dansurile nimfelor dacice.
Duminică se va desfășura premierea cetății câștigătoare, după care va urma un spectacol de muzică populară susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, condus de dirijorul Alexandru Pal.
Ca în fiecare an, vor avea loc întreceri dacice, cu echipe de feciori din cele cinci cetăți dacice ale județului: Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Cugir și Săsciori. Câștigătorii marelui premiu vor duce festivalul în comuna sau orașul lor, anul viitor, iar pe lângă acest premiu, luptătorii vor fi recompensați cu săbii sica, butoaie cu vin și alte surprize.
Organizatorii au ținut să precizeze că accesul până la locația festivalului este foarte bun pentru toate tipurile de mașini. În incintă a fost organizat un camping cu toate utilitățile și o parcare cu o capacitate de aproximativ 300 de locuri.
PROGRAMUL Festivalului Cetăților Dacice – IGHIU, 21 – 22 IUNIE 2014, ediția a VIII-a:
Ora 19:00 Vernisajul expoziției de machete „Războaiele daco-romane” – Ighiu, biserica reformată
Ora 19:15 Vernisajul expoziției „Armele războinicilor daci din Apuseni” – Ighiu, biserica reformată
Ora 19:30 Concert de orgă susținut de Maria Abrudan – Ighiu, biserica reformată
Ora 22:30 Marșul de noapte al luptătorilor daci și romani – Alba Iulia, Poarta a IV-a a cetății
Ora 11:00 Deschiderea taberei luptătorilor. Ateliere antice – Ighiu, pe Dealul Măgulice
Ora 11:00 Expoziția „Armele războinicilor daci din Apuseni”. Demonstrații de mânuire a armelor – Ighiu, biserica reformată
Ora 16:00 Târg de meșteșuguri dacice. Standuri cu vin din zona Ighiului – Ighiu, centrul satului
Ora 16:00 Bătălii între daci și romani – Ighiu, pe Dealul Măgulice
Ora 19:00 Concert Poarta 3, Zadar, Blackstar Band, CARGO – Ighiu, centrul satului
Ora 22:00 Bătălii de noapte între daci și romani – Ighiu, pe Dealul Măgulice
Ora 23:00 Rugul lui Zamolxe. Ritual de incinerare. Dansul nimfelor – Ighiu, pe Dealul Măgulice
Duminică, 22 iunie
Prezentator: Marius Vintilă. Locație: stadionul de fotbal din Ighiu
Ora 15.00 Parada luptătorilor și a trupelor de reenactment
Ora 15:30 Întreceri Dacice: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier
Ora 17:00 Demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment
Ora 17:30 Întreceri dacice: Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii
Ora 18:30 Demonstrații de dresaj natural și arte marțiale ecvestre cu Denis Ștefan
Ora 19:00 Premierea cetății câştigătoare
Ora 19:30 Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba. Dirijor: Alexandru Pal. Soliști: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Cătălin Hașa. Prezentator: Daniela Floroian
Prezentarea evenimentului, transmisă de Consiliul Județean Alba:
Miezul verii, în județul Alba, înseamnă istorie și spectacol! Între 21 și 22 iunie, în satul Ighiu din județul Alba va avea loc Festivalul Cetăților Dacice, un eveniment viu și divers, ajuns la ediția a VIII-a, al cărui unic scop e promovarea patrimoniului dacic de pe cuprinsul județului Alba și, implicit, promovarea județului. Desfășurat pe durata a două zile, festivalul va conține întreceri dacice, concerte, târguri de meșteșuguri, ateliere antice și, mai ales, reconstituiri de lupte daco-romane, probabil cele mai ample din câte s-au văzut până acum în România.
Concertul de orgă. Este primul eveniment major al festivalului, constituind de fapt prefața acestuia. Va avea loc în seara de vineri, 20 iunie, la ora 19.30, în biserica reformată din Ighiu. Solista concertului va fi conf. univ. dr. Maria Abrudan, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, o organistă celebră în Europa atât pentru concertele susținute, cât și pentru activitatea pedagogică. Repertoriul concertului va fi interpretat la orga bisericii reformate din Ighiu, un instrument splendid de secol XVIII, pe transmisie pneumatică, construit de Johann Hahn Jr. în 1796. De fapt, ținând cont că starea orgii nu e una excelentă, însuși concertul poate fi considerat un experiment de readucere la viață a acestui instrument valoros. Sonoritățile sale vor putea fi, deci, auzite din nou, cu ocazia acestui concert care va celebra atât identitatea culturală a Ighiului, cât și caracterul unic al Festivalului Cetăților Dacice.
Marșul de noapte al luptătorilor daci și romani. Vineri seara, de la ora 22.30, trupele de reenactment vor porni în marș din Alba Iulia spre Festivalul Cetăților Dacice. Se vor întâlni în cetatea Alba Iuliei, la Poarta a IV-a și vor porni cu torțe aprinse spre b-dul Transilvaniei.
Concertul CARGO. Ca în fiecare an, ziua de sâmbătă (21 iunie) a Festivalului Cetăților Dacice va fi marcată de un super-concert pop-rock. Anul acesta ne vom bucura de concertul trupei CARGO, în deschiderea căruia vor cânta formațiile Poarta 3, Zadar și Blackstar Band. Totul, începând cu ora 19.00, pe scena mare din centrul Ighiului.
Luptele daco-romane. La Festivalul Cetăților Dacice, Ighiul va deveni un uriaș câmp de luptă între daci și romani. Vor avea loc probabil cele mai ample reconstituiri de bătălii daco-romane din România. În luptă vor intra aproape 200 de daci și romani, care fac parte din trupe de reenactment din România și din Europa (Polonia și Bulgaria), precum Legionarii din Pro Antica XIIII GMV, Goths’ Village Association of Maslomecz, Barbarii din Hellas & Roma, Terra Dacica Aeterna, Lupii Daciei & Cohors III Campestris din Zalău, Legiunea a XIII-a Gemina – Apulum, Lupii Apoulonului, Sarmis și Nimfele Daciei. Vor fi bătălii atât sâmbătă (orele 16.00 și 22.00), cât și duminică (17.00), pe timp de zi și de noapte, în satul Ighiu și pe Dealul Măgulici, culminând cu aprinderea Rugului lui Zamolxe. De asemenea, vor avea loc spectacole autentice cu îmblânzitori de vulturi, al căror zbor va tăia cerul de deasupra Ighiului.
Întrecerile Dacice. Festivalul Cetăților Dacice înseamnă, de fapt, Întrecerile Dacice. Echipe de feciori din cele cinci cetăţi dacice ale judeţului (Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu, Săsciori) se întrec în probe pline de culoare şi umor, pentru câştigarea întrecerilor. Probele, care sunt cât se poate de antrenante, sunt „Arcul viteazului”, „Rapid şi puternic”, „Suliţaşul cetăţii”, „Cel mai iute de picior”, „Braţul de fier”, „Luptătorul”, „Îndemânare şi curaj”, „Să ne unim forţele”, „Voinicul din cetate”, „Cărăuşii cetăţii”. Ca în fiecare an, se vor folosi arme reale, iar întreaga competiție va fi comentată de un prezentator de notorietate. Anul acesta îl vom avea pe Marius Vintilă, pe care publicul larg îl cunoaște deja ca realizator Pro TV, Europa FM și Radio Guerilla.
Demonstrațiile de dresaj natural și arte marțiale ecvestre cu Denis Șerban. An de an, Festivalul Cetăților Dacice își uimește miile de spectatori printr-un moment insolit. Dacă în anii trecuți ne bucuram să vedem cascadorii și acrobații cu cai, anul acesta vom vedea demonstrații de dresaj natural și arte marțiale ecvestre. Protagonist: Denis Ștefan, un virtuoz al echitației, al dresajului de cai și al mânuirii armelor în timpul călăriei.
Expoziția de machete „Războaiele daco-romane”. Probabil cea mai atractivă secțiune a festivalului, expoziția de machete a istoricului Dan Anghel va putea fi și anul acesta admirată de toți cei care vor veni la Ighiu. Vitrinele cu machete vor fi amplasate în curtea bisericii reformate din Ighiu, de vineri până Duminică iar expoziția va fi vernisată vineri, 20 iunie, ora 19.00, înaintea concertului de orgă.
Expoziția „Armele războinicilor daci din Apuseni”. Pentru prima dată în județul Alba, vor fi prezentate piese de armament și harnașament din epoca dacică, descoperite în zona orașului Zlatna. Donate și/sau achiziționate de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia în 2014, piesele cuprind pumnale de tip sica, zăbale, vârfuri de suliță și de lance, pinteni. Locația exactă a descoperirii pieselor e secretă, pentru a descuraja braconajul arheologic. Piesele sunt într-o stare excelentă de conservare, permițând, astfel, o bună analiză cu privire la metalurgia fierului la daci. Alături de aceste piese vor fi prezentate și ale dovezi materiale din epoca dacică, păstrate în colecțiile muzeului de la Alba Iulia, precum inventarul mormântului princiar de la Cugir, Tezaurul de argint de la Lupu și obiecte descoperite în cetatea de la Piatra Craivii. Vitrinele cu arme dacice vor fi amplasate în curtea bisericii reformate din Ighiu, de vineri până Duminică iar expoziția va fi vernisată vineri, 20 iunie, ora 19.00, înaintea concertului de orgă.
ECHIPE, ARBITRI, LUPTĂTORI – prezentări succinte:
ECHIPELE CONCURENTE:
CETATEA DE BALTĂ
Rusu Constantin
Rusu Liviu
Ionko Istvan
Popa Andrei
Tătar Mihai
Luncean Mihail
CRICĂU
Precup Florean
Muntean Silviu
Muntean Septimiu
Petrușel Alexandru
Negru Silviu
Pintea Florin
CUGIR
Arion Florin
Dăian Radu
Pascal Cornel
Arion Adrian
Mihăilă Ciprian
Mihai Emil
IGHIU
David Alexandru
Hada Florin
Giurgiu Gheorghe
Bortișcă Dorin
Buta Alexandru
Prața Ioan
SĂSCIORI
Morariu Mihai
Varadi Alexandru
Țîmpea Romeo
Muntean Ioan
Jula Vasile
Dogar Traian
ARBITRII
Măcinic Adrian
Măcinic Darius
Avrămuț Nicolae
Pădurean Vasile
Ispas Dorinel
Bumbac Sorina
Susa Dan
TRUPELE DE REENACTMENT
Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum & Lupii Apoulonului
Legiunea a XIII-a Gemina e o trupă de reenactment, constituită în 2012, în urma câştigării unui proiect derulat de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Rolurile „militare” sunt îndeplinite de 45 voluntari. Scopurile principale ale trupei sunt conştientizarea de către publicul larg a valorii patrimoniului antic aflat în judeţul Alba şi în municipiul Alba Iulia, precum şi promovarea turistică a zonei. Cele mai importante prezenţe ale „Gărzii de la Apulum” au fost la Alba Iulia, Cluj și București, prin spectacole în cadrul unor evenimente și târguri cu specific turistic.
Cât despre Lupii Apoulonului, aceștia constituie trupele de daci. Lupii Apoulonului sunt parte a unui proiect în plină desfăşurare, iniţiat de Muzeul Naţional al Unirii. Aduc istora aproape de public, prin prezentare de echipamente antice, demonstrații militare și tactice, ateliere de meșteșuguri și jocuri pentru copii. Compusă din voluntari, trupa adună la un loc elevi, studenţi, oameni simpli, dar şi specialişti, uniţi de pasiunea pentru istorie antică, într-o încercare mai puţin convenţională de a redescoperi frumuseţea istoriei. Grupul de reenactment dacic denumit Lupii Apoulonului reconstituie războinici daci din zona cetăţii de la Apoulon, așadar din apropierea noastră, de la Piatra Craivii, din perioada de efervescenţă a civilizaţiei dacice.
Terra Dacica Aeterna
A fost înfiinţată în iunie 2007, la Cluj-Napoca și prezintă costumaţie şi armament specifice celor din secolele I-II d.Hr. Asociaţia Terra Dacica Aeterna este o premieră în spaţiul românesc, în ceea ce priveşte recrearea cât mai fidelă a unor fragmente din viaţa cotidiană, civilă şi militară a civilizaţiilor dacică şi romană. Din 2007 și până azi a avut peste 130 de participări la manifestări specifice. Este prima asociație din lume care reconstituie pe baze științifice aspecte ale civilizației dacice și sarmatice. Totodată, e prima asociație din România care a introdus conceptul „lecția de istorie vie”. Este prima asociație care a construit un atelier de arheologie experimentală daco-romană, în care se produc obiecte, se experimentează tehnici antice. Grupul participă de șapte ani la evenimente internaționale dedicate istoriei antice și colaborează cu o serie de grupuri similare din Europa și SUA.
PRO Antica Leg XIIII GMV
Goth’s Village Association of Maslomecz
Hellas Barbarians & Roma Association
Grup de reenactment al anilor 1-3 î.Hr., Asociația PRO Antica vine din Polonia și e o legiune romană care are ca scop păstrarea şi înţelegerea vieţii romanilor. Scopul asociaţiei este de promovare a civilizaţiei romane şi de a arăta impactul ei asupra istoriei. Membrii asociaţiei provin din diferite culturi și se dedică arheologiei experimentale. Asociaţia întreprinde o serie de activităţi precum: reconstituiri ale taberelor de legionari, demonstraţii de lupte, gastronomie romană, lecţii pentru copii, toate având ca temă Roma antică.
Legio I Italica & Cohors Thracum
Trupele sosesc din Bulgaria și vor fi compuse din legionari, soldați, meșteșugari și sclavi. Vor readuce în mijlocul publicului de la Ighiu vechile meșteșuguri, ateliere de olărit și de prelucrare a fierului. De asemenea, vor organiza manevre militare, marșuri și exerciții de luptă.
Lupii Daciei & Cohors III Campestris din Zalău
Vor prezenta echipamente antice romane și dacice, vor reconstitui manevre militare ale armatei romane și ale triburilor de daci liberi, aliați cu războinici germanici și sarmați. Totodată, îi vor implica pe spectatori în etapele de antrenament și vor pune la cale scene de luptă dintre cohorta romană și triburile de daci.
Sarmis
Cei 9 arcași ai grupului Sarmis din București sunt recunoscuți, în țară, pentru abilitățile lor extraordinare în tirul cu arcul. La Ighiu, aceștia vor face demonstrații de tragere, cu implicarea publicului.
Nimfele Daciei
Nimfele Daciei vin de la Zalău și sunt un grup de dans care evocă atmosfera antichității din Dacia Carpathica. Prin dans si teatru, grupul contribuie la promovarea sitului arheologic de la Porolissum și a Festivalului Roman de la Zalău. Fetele au participat an de an la festivalul „Natale di Roma”, precum și în alte festivaluri și proiecte importante. Cât despre costumele lor, putem spune că respectă întru totul vestimentația femeilor dace, așa cum e evidențiată cel puțin pe columna lui Traian. Aceste veșminte erau făcute din fibre naturale, de origine animală sau vegetală. Importantă e și muzica lor, care o respectă pe cea din antichitate, care avea maximum 4 sunete, culese din folclorul românesc. Cât despre dansuri, ele sunt inspirate de dansurile populare românești și din aria locuită, în antichitate, de triburi din Azerbaidjian.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
ion
miercuri, 18.06.2014 at 15:48
ati uitat sa scrieti daca vor fi sau nu prezente setrele de tigani cu tot felul de aiureli de vandut!
ABC
joi, 19.06.2014 at 10:36
alte formatii nu mai aveti? mai sunbt trupe in alba, sebes, ocna mures care sunt mai bune si mai serioase