Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FESTIVALUL CETĂȚILOR DACICE, la Ighiu: Trei zile de istorie vie cu număr record de invitați. Bătălii, întreceri, concerte și expoziții. PROGRAMUL


Publicat

Trei zile de istorie vie îi așteaptă în acest sfârșit de săptămână pe cei care vor merge la Ighiu, pentru a participa la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Cetăților Dacice.

Bătălii de zi și de noapte, spectacole de reconstituire istorică, concursuri și întreceri cu 180 de persoane membre ale trupelor de reconstituire istorică (reenactori) – un număr record pentru un festival de acest gen în România, expoziții și concursuri de vinuri, expoziții de arme și obiecte dacice descoperite recent pe teritoriul județului Alba, un concert extraordinar de orgă, dansuri și ritualuri dacice, dar și o priveliște superbă sunt doar câteva dintre elementele de care se vor putea bucura spectatorii.

Evenimentul a fost prezentat miercuri de către președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, primarul comunei Ighiu, Traian Rus, directorul Direcției Tehnice a Consiliului Județean Alba, Dan Popescu, directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu și istoricul Tudor Roșu.

Festivalul va începe oficial în Alba Iulia, unde, vineri seară, va avea loc parada daco-romană, cu toți invitații din festival, aproximativ 180 de persoane, membri ai trupelor de reconstituire istorică antică, din țară și din străinătate, care se vor îndrepta spre Ighiu.

Pe lângă programul spectacolelor, o componentă semnificativă a evenimentului va fi cea istorică, potrivit directorului Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu. Vineri seara vor fi vernisate expoziții de machete și arme dacice și romane în biserica reformată din Ighiu.

Tot vineri seară, în biserica reformată din Ighiu va avea loc un concert extraordinar de orgă, susținut de Maria Abrudan (foto), profesor universitar la Academia de Muzică din Cluj Napoca. Sâmbătă seară, în centrul Ighiului vor cânta trupele Poarta 3, Zadar, Blackstar Band și Cargo.

Sâmbătă și duminică vor avea loc ateliere, târguri de meșteșuguri, bătălii și reconstituiri de ritualuri antice, cum ar fi ritualul de incinerare cu Rugul lui Zamolxe sau dansurile nimfelor dacice.

Duminică se va desfășura premierea cetății câștigătoare, după care va urma un spectacol de muzică populară susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, condus de dirijorul Alexandru Pal.

Ca în fiecare an, vor avea loc întreceri dacice, cu echipe de feciori din cele cinci cetăți dacice ale județului: Cetatea de Baltă, Cricău, Ighiu, Cugir și Săsciori. Câștigătorii marelui premiu vor duce festivalul în comuna sau orașul lor, anul viitor, iar pe lângă acest premiu, luptătorii vor fi recompensați cu săbii sica, butoaie cu vin și alte surprize.

Organizatorii au ținut să precizeze că accesul până la locația festivalului este foarte bun pentru toate tipurile de mașini. În incintă a fost organizat un camping cu toate utilitățile și o parcare cu o capacitate de aproximativ 300 de locuri.

PROGRAMUL Festivalului Cetăților Dacice – IGHIU, 21 – 22 IUNIE 2014, ediția a VIII-a:

Vineri, 20 iunie

Ora 19:00 Vernisajul expoziției de machete „Războaiele daco-romane” – Ighiu, biserica reformată

Ora 19:15 Vernisajul expoziției „Armele războinicilor daci din Apuseni” – Ighiu, biserica reformată

Ora 19:30 Concert de orgă susținut de Maria Abrudan – Ighiu, biserica reformată

Ora 22:30 Marșul de noapte al luptătorilor daci și romani – Alba Iulia, Poarta a IV-a a cetății

Sâmbătă, 21 iunie

Ora 11:00 Deschiderea taberei luptătorilor. Ateliere antice – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 11:00 Expoziția „Armele războinicilor daci din Apuseni”. Demonstrații de mânuire a armelor – Ighiu, biserica reformată

Ora 16:00 Târg de meșteșuguri dacice. Standuri cu vin din zona Ighiului – Ighiu, centrul satului

Ora 16:00 Bătălii între daci și romani – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 19:00 Concert Poarta 3, Zadar, Blackstar Band, CARGO – Ighiu, centrul satului

Ora 22:00 Bătălii de noapte între daci și romani – Ighiu, pe Dealul Măgulice

Ora 23:00 Rugul lui Zamolxe. Ritual de incinerare. Dansul nimfelor – Ighiu, pe Dealul Măgulice

 

 

Duminică, 22 iunie

Prezentator: Marius Vintilă. Locație: stadionul de fotbal din Ighiu

Ora 15.00 Parada luptătorilor și a trupelor de reenactment

Ora 15:30 Întreceri Dacice: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier

Ora 17:00 Demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment

Ora 17:30 Întreceri dacice: Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii

Ora 18:30 Demonstrații de dresaj natural și arte marțiale ecvestre cu Denis Ștefan

Ora 19:00 Premierea cetății câştigătoare

Ora 19:30 Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba. Dirijor: Alexandru Pal. Soliști: Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Cătălin Hașa. Prezentator: Daniela Floroian

Prezentarea evenimentului, transmisă de Consiliul Județean Alba:

Miezul verii, în județul Alba, înseamnă istorie și spectacol! Între 21 și 22 iunie, în satul Ighiu din județul Alba va avea loc Festivalul Cetăților Dacice, un eveniment viu și divers, ajuns la ediția a VIII-a, al cărui unic scop e promovarea patrimoniului dacic de pe cuprinsul județului Alba și, implicit, promovarea județului. Desfășurat pe durata a două zile, festivalul va conține întreceri dacice, concerte, târguri de meșteșuguri, ateliere antice și, mai ales, reconstituiri de lupte daco-romane, probabil cele mai ample din câte s-au văzut până acum în România.

Concertul de orgă. Este primul eveniment major al festivalului, constituind de fapt prefața acestuia. Va avea loc în seara de vineri, 20 iunie, la ora 19.30, în biserica reformată din Ighiu. Solista concertului va fi conf. univ. dr. Maria Abrudan, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, o organistă celebră în Europa atât pentru concertele susținute, cât și pentru activitatea pedagogică. Repertoriul concertului va fi interpretat la orga bisericii reformate din Ighiu, un instrument splendid de secol XVIII, pe transmisie pneumatică, construit de Johann Hahn Jr. în 1796. De fapt, ținând cont că starea orgii nu e una excelentă, însuși concertul poate fi considerat un experiment de readucere la viață a acestui instrument valoros. Sonoritățile sale vor putea fi, deci, auzite din nou, cu ocazia acestui concert care va celebra atât identitatea culturală a Ighiului, cât și caracterul unic al Festivalului Cetăților Dacice.

Marșul de noapte al luptătorilor daci și romani. Vineri seara, de la ora 22.30, trupele de reenactment vor porni în marș din Alba Iulia spre Festivalul Cetăților Dacice. Se vor întâlni în cetatea Alba Iuliei, la Poarta a IV-a și vor porni cu torțe aprinse spre b-dul Transilvaniei.

Concertul CARGO. Ca în fiecare an, ziua de sâmbătă (21 iunie) a Festivalului Cetăților Dacice va fi marcată de un super-concert pop-rock. Anul acesta ne vom bucura de concertul trupei CARGO, în deschiderea căruia vor cânta formațiile Poarta 3, Zadar și Blackstar Band. Totul, începând cu ora 19.00, pe scena mare din centrul Ighiului.

Luptele daco-romane. La Festivalul Cetăților Dacice, Ighiul va deveni un uriaș câmp de luptă între daci și romani. Vor avea loc probabil cele mai ample reconstituiri de bătălii daco-romane din România. În luptă vor intra aproape 200 de daci și romani, care fac parte din trupe de reenactment din România și din Europa (Polonia și Bulgaria), precum Legionarii din Pro Antica XIIII GMV, Goths’ Village Association of Maslomecz, Barbarii din Hellas & Roma, Terra Dacica Aeterna, Lupii Daciei & Cohors III Campestris din Zalău, Legiunea a XIII-a Gemina – Apulum, Lupii Apoulonului, Sarmis și Nimfele Daciei. Vor fi bătălii atât sâmbătă (orele 16.00 și 22.00), cât și duminică (17.00), pe timp de zi și de noapte, în satul Ighiu și pe Dealul Măgulici, culminând cu aprinderea Rugului lui Zamolxe. De asemenea, vor avea loc spectacole autentice cu îmblânzitori de vulturi, al căror zbor va tăia cerul de deasupra Ighiului.

Întrecerile Dacice. Festivalul Cetăților Dacice înseamnă, de fapt, Întrecerile Dacice. Echipe de feciori din cele cinci cetăţi dacice ale judeţului (Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu, Săsciori) se întrec în probe pline de culoare şi umor, pentru câştigarea întrecerilor. Probele, care sunt cât se poate de antrenante, sunt „Arcul viteazului”, „Rapid şi puternic”, „Suliţaşul cetăţii”, „Cel mai iute de picior”, „Braţul de fier”, „Luptătorul”, „Îndemânare şi curaj”, „Să ne unim forţele”, „Voinicul din cetate”, „Cărăuşii cetăţii”. Ca în fiecare an, se vor folosi arme reale, iar întreaga competiție va fi comentată de un prezentator de notorietate. Anul acesta îl vom avea pe Marius Vintilă, pe care publicul larg îl cunoaște deja ca realizator Pro TV, Europa FM și Radio Guerilla.

Demonstrațiile de dresaj natural și arte marțiale ecvestre cu Denis Șerban. An de an, Festivalul Cetăților Dacice își uimește miile de spectatori printr-un moment insolit. Dacă în anii trecuți ne bucuram să vedem cascadorii și acrobații cu cai, anul acesta vom vedea demonstrații de dresaj natural și arte marțiale ecvestre. Protagonist: Denis Ștefan, un virtuoz al echitației, al dresajului de cai și al mânuirii armelor în timpul călăriei.

Expoziția de machete „Războaiele daco-romane”. Probabil cea mai atractivă secțiune a festivalului, expoziția de machete a istoricului Dan Anghel va putea fi și anul acesta admirată de toți cei care vor veni la Ighiu. Vitrinele cu machete vor fi amplasate în curtea bisericii reformate din Ighiu, de vineri până Duminică iar expoziția va fi vernisată vineri, 20 iunie, ora 19.00, înaintea concertului de orgă.

Expoziția „Armele războinicilor daci din Apuseni”. Pentru prima dată în județul Alba, vor fi prezentate piese de armament și harnașament din epoca dacică, descoperite în zona orașului Zlatna. Donate și/sau achiziționate de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia în 2014, piesele cuprind pumnale de tip sica, zăbale, vârfuri de suliță și de lance, pinteni. Locația exactă a descoperirii pieselor e secretă, pentru a descuraja braconajul arheologic. Piesele sunt într-o stare excelentă de conservare, permițând, astfel, o bună analiză cu privire la metalurgia fierului la daci. Alături de aceste piese vor fi prezentate și ale dovezi materiale din epoca dacică, păstrate în colecțiile muzeului de la Alba Iulia, precum inventarul mormântului princiar de la Cugir, Tezaurul de argint de la Lupu și obiecte descoperite în cetatea de la Piatra Craivii. Vitrinele cu arme dacice vor fi amplasate în curtea bisericii reformate din Ighiu, de vineri până Duminică iar expoziția va fi vernisată vineri, 20 iunie, ora 19.00, înaintea concertului de orgă.

ECHIPE, ARBITRI, LUPTĂTORI – prezentări succinte:

ECHIPELE CONCURENTE:

CETATEA DE BALTĂ

Rusu Constantin

Rusu Liviu

Ionko Istvan

Popa Andrei

Tătar Mihai

Luncean Mihail

CRICĂU

Precup Florean

Muntean Silviu

Muntean Septimiu

Petrușel Alexandru

Negru Silviu

Pintea Florin

CUGIR

Arion Florin

Dăian Radu

Pascal Cornel

Arion Adrian

Mihăilă Ciprian

Mihai Emil

IGHIU

David Alexandru

Hada Florin

Giurgiu Gheorghe

Bortișcă Dorin

Buta Alexandru

Prața Ioan

SĂSCIORI

Morariu Mihai

Varadi Alexandru

Țîmpea Romeo

Muntean Ioan

Jula Vasile

Dogar Traian

ARBITRII

Măcinic Adrian

Măcinic Darius

Avrămuț Nicolae

Pădurean Vasile

Ispas Dorinel

Bumbac Sorina

Susa Dan

TRUPELE DE REENACTMENT

Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum & Lupii Apoulonului

Legiunea a XIII-a Gemina e o trupă de reenactment, constituită în 2012, în urma câştigării unui proiect derulat de Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia. Rolurile „militare” sunt îndeplinite de 45 voluntari. Scopurile principale ale trupei sunt conştientizarea de către publicul larg a valorii patrimoniului antic aflat în judeţul Alba şi în municipiul Alba Iulia, precum şi promovarea turistică a zonei. Cele mai importante prezenţe ale „Gărzii de la Apulum” au fost la Alba Iulia, Cluj și București, prin spectacole în cadrul unor evenimente și târguri cu specific turistic.

Cât despre Lupii Apoulonului, aceștia constituie trupele de daci. Lupii Apoulonului sunt parte a unui proiect în plină desfăşurare, iniţiat de Muzeul Naţional al Unirii. Aduc istora aproape de public, prin prezentare de echipamente antice, demonstrații militare și tactice, ateliere de meșteșuguri și jocuri pentru copii. Compusă din voluntari, trupa adună la un loc elevi, studenţi, oameni simpli, dar şi specialişti, uniţi de pasiunea pentru istorie antică, într-o încercare mai puţin convenţională de a redescoperi frumuseţea istoriei. Grupul de reenactment dacic denumit Lupii Apoulonului reconstituie războinici daci din zona cetăţii de la Apoulon, așadar din apropierea noastră, de la Piatra Craivii, din perioada de efervescenţă a civilizaţiei dacice.

Terra Dacica Aeterna

A fost înfiinţată în iunie 2007, la Cluj-Napoca și prezintă costumaţie şi armament specifice celor din secolele I-II d.Hr. Asociaţia Terra Dacica Aeterna este o premieră în spaţiul românesc, în ceea ce priveşte recrearea cât mai fidelă a unor fragmente din viaţa cotidiană, civilă şi militară a civilizaţiilor dacică şi romană. Din 2007 și până azi a avut peste 130 de participări la manifestări specifice. Este prima asociație din lume care reconstituie pe baze științifice aspecte ale civilizației dacice și sarmatice. Totodată, e prima asociație din România care a introdus conceptul „lecția de istorie vie”. Este prima asociație care a construit un atelier de arheologie experimentală daco-romană, în care se produc obiecte, se experimentează tehnici antice. Grupul participă de șapte ani la evenimente internaționale dedicate istoriei antice și colaborează cu o serie de grupuri similare din Europa și SUA.

PRO Antica Leg XIIII GMV

Goth’s Village Association of Maslomecz

Hellas Barbarians & Roma Association

Grup de reenactment al anilor 1-3 î.Hr., Asociația PRO Antica vine din Polonia și e o legiune romană care are ca scop păstrarea şi înţelegerea vieţii romanilor. Scopul asociaţiei este de promovare a civilizaţiei romane şi de a arăta impactul ei asupra istoriei. Membrii asociaţiei provin din diferite culturi și se dedică arheologiei experimentale. Asociaţia întreprinde o serie de activităţi precum: reconstituiri ale taberelor de legionari, demonstraţii de lupte, gastronomie romană, lecţii pentru copii, toate având ca temă Roma antică.

Legio I Italica & Cohors Thracum

Trupele sosesc din Bulgaria și vor fi compuse din legionari, soldați, meșteșugari și sclavi. Vor readuce în mijlocul publicului de la Ighiu vechile meșteșuguri, ateliere de olărit și de prelucrare a fierului. De asemenea, vor organiza manevre militare, marșuri și exerciții de luptă.

Lupii Daciei & Cohors III Campestris din Zalău

Vor prezenta echipamente antice romane și dacice, vor reconstitui manevre militare ale armatei romane și ale triburilor de daci liberi, aliați cu războinici germanici și sarmați. Totodată, îi vor implica pe spectatori în etapele de antrenament și vor pune la cale scene de luptă dintre cohorta romană și triburile de daci.

Sarmis

Cei 9 arcași ai grupului Sarmis din București sunt recunoscuți, în țară, pentru abilitățile lor extraordinare în tirul cu arcul. La Ighiu, aceștia vor face demonstrații de tragere, cu implicarea publicului.

Nimfele Daciei

Nimfele Daciei vin de la Zalău și sunt un grup de dans care evocă atmosfera antichității din Dacia Carpathica. Prin dans si teatru, grupul contribuie la promovarea sitului arheologic de la Porolissum și a Festivalului Roman de la Zalău. Fetele au participat an de an la festivalul „Natale di Roma”, precum și în alte festivaluri și proiecte importante. Cât despre costumele lor, putem spune că respectă întru totul vestimentația femeilor dace, așa cum e evidențiată cel puțin pe columna lui Traian. Aceste veșminte erau făcute din fibre naturale, de origine animală sau vegetală. Importantă e și muzica lor, care o respectă pe cea din antichitate, care avea maximum 4 sunete, culese din folclorul românesc. Cât despre dansuri, ele sunt inspirate de dansurile populare românești și din aria locuită, în antichitate, de triburi din Azerbaidjian.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. ion

    miercuri, 18.06.2014 at 15:48

    ati uitat sa scrieti daca vor fi sau nu prezente setrele de tigani cu tot felul de aiureli de vandut!

  2. ABC

    joi, 19.06.2014 at 10:36

    alte formatii nu mai aveti? mai sunbt trupe in alba, sebes, ocna mures care sunt mai bune si mai serioase

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, în vizită la Alba Iulia, în contextul unor relații tensionate cu România

Publicat

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, se va afla astăzi la Alba Iulia, într-o vizită în România pe parcursul căreia va mai merge la București și Cluj-Napoca. Detaliile vizitei sale în oraș nu au fost făcute publice dar se pare că se va întâlni cu reprezentanți ai comunității maghiar și ai bisericii, 

Cu doar câteva ore înainte de întâlnirea de marți de la București cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, Szijjártó Péter a transmis un mesaj pe Facebook: „În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc”, în contextul unor relații recente tensionate între cele două țări.

Inițial, pe agenda ministrului ungar figurau doar vizite la Cluj Napoca și Alba Iulia, ulterior, pe cale diplomatică, stabilindu-se întâlnirea cu Bogdan Aurescu.

„Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, a scris marți dimineață, pe Facebook, Szijjártó.

Citește și: Cum a reacționat Ungaria la declarațiile președintelui României. Ministrul de Externe: ”Mai mult respect pentru maghiari”

Relațiile dintre cele două țări s-au tensionat după declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, prin care acesta a atacat dur UDMR și PSD pentru adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

”Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale.

Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a răspuns la momentul respectiv, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

OFICIAL: Examenul de certificare de la liceele tehnologice se susține printr-un proiect depus online. Cum se va desfășura

Publicat

Examenul de certificare de la liceele tehnologice se susține printr-un proiect depus online, prevede un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial.

“Depunerea proiectului în vederea susținerii examenului de certificare, în format pdf, se realizează on-line, la adresa de e-mail a unității de învățământ, urmând a fi arhivat în format digital și păstrat 3 (trei) ani.

În cazul în care elevii nu au mijloacele necesare transmiterii proiectului în format pdf la adresa de e-mail a unității de învățământ, acesta va fi depus, fizic, la secretariatul unității de învățământ,” se arată în documentul citat de Edupedu.ro.

Citește și: BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

“Pentru fiecare candidat se completează Fișa de evaluare a proiectului de către fiecare evaluator din comisia de examinare. Aprecierea se face prin acordarea unui punctaj, pentru fiecare indicator”.

“Președintele comisiei de examinare mediază situațiile în care apar diferențe mai mari de 3 puncte la unul sau la ambele criterii de evaluare din Fișa de evaluare. Hotărârea președintelui este definitivă”.

Vezi și: OFICIAL: Calendarul examenelor la BAC 2020. În ce zi se desfășoară fiecare probă și când vor fi afișate rezultatele

“Pentru fiecare candidat, punctajul final se calculează de către comisia de examinare ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a punctajelor totale acordate de către cei 2 membri evaluatori ai comisiei de examinare și se consemnează în Fișa de evaluare, iar apoi se stabilește calificativul obținut, conform anexei nr. 2”, prevede ordinul citat.

Rezultatele finale pot fi: «admis», cu precizarea calificativului obținut pentru fiecare elev («Excelent», «Foarte bine», «Bine» sau «Satisfăcător»), «respins», «neprezentat». Cel neprezentat înseamnă că nu a depus proiectul.

Sursă: Edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COVID-19 nu se răspândește prin apă: Piscinele, lacurile și marea sunt sigure. Ce trebuie să facem pe plajă

Publicat

Noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine, spun experţii în sănătate publică din Statele Unite. „Nu există dovezi că COVID-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor”, a transmis Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA.

„Cantitatea medie de clor dintr-o piscină va ucide virusul”, a spus Roberta Lavin, profesor de medicină la Universitatea din Tennessee’s College of Nursing.

De asemenea, oamenii de ştiinţă spun că virusul este puţin probabil să se dezvolte în apa sărată a oceanelor şi mărilor. Similar, lacurile sunt considerate o zonă sigură pentru scăldat deoarece, deşi apa dulce nu are proprietatea de a ucide microbul, este puţin probabil ca acesta să fie asimilat dată fiind cantitatea mare de apă.

Dacă scăldatul este sigur, statul la plajă nu e la fel, avertizează specialiştii. Acolo este de obicei multă lume, iar obiectele și spațiile folosite în comun (cum sunt toaletele, de exemplu) pot fi periculoase. Asta pentru că virusul poate supravieţui pe suprafeţele uscate.

Din acest motiv, este important ca persoanele care aleg să facă plajă în această perioadă în zone, să se asigure că au dezinfectat bine suprafaţa şezlongurilor, a balustradelor sau a altor zone cu care intră în contact.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

O fetiță de 5 ani și alte șapte persoane, vindecate de coronavirus la secția de Infecțioase a spitalului din Alba Iulia

Publicat

În cursul zilei de duminică și luni, 24 și 25 mai 2020, un număr de 8 pacienți, internați la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, au fost declarați vindecați de COVID-19 și au fost externați, după ce rezultatele a două teste consecutive în cazul acestora au ieșit negative, au transmis reprezentanții instituției.

Cel mai tânăr pacient vindecat este o fetiță în vârstă de 5 ani, iar cel mai vârstnic o femeie de 63 de ani. Cei 8 pacienți externați (4 de sex feminin și 4 de sex masculin) locuiesc în comuna Noșlac (3), orașul Ocna Mureș (3) municipiul Sebeș (1), comuna Șpring (1).

În total, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase a SJU Alba Iulia au fost vindecați de COVID-19 un număr de 52 de pacienți, majoritatea cu forme ușoare și medii, respectiv cu evoluție favorabilă la tratamentul administrat.

De asemenea, de la începutul evoluției pandemiei și până în prezent, la secția de boli infecțioase au fost internați 179 de pacienți suspecți de COVID-19, boală cauzată de infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2. Rezultatele analizelor de laborator la 93 dintre ei au ieșit pozitive, în vreme ce în cazul celorlalți 86 de pacienți rezultatele au ieșit negative, infirmând astfel prezența virusului.

Dintre cei 97 de pacienți pozitivi, 52 au fost declarați vindecați, iar 30 au fost transferați la unități sanitare din Blaj (13), Aiud (15) și Sibiu (2). În prezent, la secția de boli infecțioase se află internați 15 pacienți confirmați cu COVID-19.

SJU Alba Iulia este o unitate sanitară în care se tratează cazurile confirmate, sunt internate inclusiv cazuri suspecte, iar în propriul laborator se analizează probele recoltate pentru depistarea virusului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate