Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Festivalul „Coborâtul oilor” la Loman: Ciobanii de pe Valea Sebeșului s-au întors cu mioarele de la munte, pentru iernat

Publicat

Duminică, 22 septembrie, la Loman s-a desfăşurat a doua ediţie a Festivalului Folcloric Pastoral „Coborâtul oilor” de la munte. Acesta marchează întoarcerea acasă a ciobanilor de la Loman, comuna Săsciori. Este cel de-al doilea an în care una dintre tradiţiile seculare a oamenilor din această zonă este pusă în valoare şi îi adună pe toţi locuitorii comunei Săsciori, la o sărbătoare tradiţională românească şi voie bună. Evenimentul are loc într-un spaţiu special amenajat de Asociaţia Crescătorilor de ovine Săsciori.

„Coborâtul oilor”marchează şi unul dintre cele mai importante momente ale calendarului pastoral, coborâtul oilor de la munte pentru iernat.

Este o tradiţie pe care bătrânii o păstrau cu sfinţenie, iar acum a venit rândul celor tineri să pună în continuare în valoare acest obicei. Pe lângă bunătăţile preparate din lapte de oaie, cei prezenţi la această sărbătoare tradiţională i-au putut asculta şi pe fluieraşii de la Loman.

Evenimentul a început cu o slujbă de sfinţire a stânei, oficiată de preoţii din comună. Sărbătoarea a continuat cu un vechi obicei readus în actualitate „socoteala oilor” şi cu coborâtul turmelor de mioare, însoţite de cântecul fluierelor al ciobanilor.

Cei prezenţi la festival au ocazia să admire expozițiile crescătorilor de animale și de asemenea pot degusta din bucatele specifice Văii Sebeşului, pregătite în cadrul expozițiilor culinare.

Primarul comunei Săsciori, Florin Moraru, a spus că la această sărbătoare locuitorii din zonă vin să îşi vândă produsele tradiţionale, dar şi legume din propria gospodărie, precum ceapa roşie şi cartofii.

În cadrul unui concurs, crescătorii de ovine, bovine şi cabaline vor fi premiaţi în bani de Asociaţia Crescătorilor de Ovine Săsciori.

Iubitorii de muzică populară au parte de un spectacol cu Ansamblul Folcloric al judeţului Alba, condus de Alexandru Pal, Ansamblul Folcloric „Floare de Colţ” de la Galda de Jos, formaţiile căminului cultural Loman, Ansamblul Folcloric „ Stejarul” de la Sebeşel şi Ansamblul Folcloric „ Sufletul lomănarului”. Susţin recitaluri interpreţii de muzică populară Mariana Deac, Ionela Pacu, Florin Toader şi Robert Târnăveanu.

Din această zonă, unde majoritatea oamenilor se ocupă cu păstoritul, preparatele tradiţionale sunt binecunoscutele produse caş şi caşcaval de Loman. Sunt făcute după o reţetă proprie a Mărioarei Cîndea, o specialistă în prepararea brânzeturilor din Loman. Preparatul a fost „vedeta” târgului de de bucate tradiţionale organizat în aceste zile la Sibiu, dar este promovat şi la alte evenimente de profil, inclusiv cele de la Alba Iulia.

Foto: facebook

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Emil-Anton COMȘA

    duminică, 20.10.2013 at 20:51

    Comunitatea noastră va include în activitățile de promovare acest festival pastoral!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax