Connect with us
Advertisement

Actualitate

UPDATE: Festivalul „FânFest” de la Roşia Montană, contestat de Sindicatul “Viitorul Mineritului” şi mai multe ONG-uri

Publicat

Organizarea evenimentului “FânFest” la Roşia Montană a atras o serie de nemulţumiri exprimate de reprezentanţii Sindicatului “Viitorul Mineritului” şi mai multe organizaţii non-guvernamentale din zonă. Acestea susţin că manifestarea nu reprezintă comunitatea, ci “militează pentru interzicerea activităţii miniere tradiţionale”.

Atitudinea sindicaliştilor din sectorul minier local este vehementă referitor la acest eveniment. Aceştia solicită ca “FânFest” să se desfăşoare în altă locaţie. Ei susţin că, prin manifestarea menţionată, se propun „activităţi de împletit coşuri de nuiele şi cules de ciuperci”, în detrimentul ocupaţiilor miniere.

Fân Fest nu aduce nici un fel de beneficii comunităţii locale. Dimpotrivă, reprezintă o ameninţare directă la adresa dezvoltării acesteia, fiind de fapt un instrument  prin care se încearcă oprirea dezvoltării economice a Roşiei Montane şi a proiectului minier, punând în pericol locurile de muncă a sute de familii de mineri care asigură din muncă cinstită un viitor mai bun pentru ei şi pentru copiii lor. Adevărata tradiţie a Roşiei Montane este mineritul, activitate care se practică neîntrerupt pe aceste meleaguri de peste două mii de ani, şi ne dorim să continuăm această tradiţie pe care să o transmitem mai departe copiilor noştri.  Celebrarea acestei tradiţii milenare o facem în fiecare an de Ziua Minerului, adevăratul ‘festival’ al comunităţii din Roşia Montană”, a declarat Cristian Albu, preşedintele Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roşia Montană.

La rândul lor, reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale din zonă, precum ONG Pro Roşia Montană sau ONG Pro Dreptatea au afurmat că membrii comunităţii din Roşia Montană sunt revoltaţi că „aceşti  oameni care nu au nici o legătură cu zona continuă să vină aici în fiecare an, se distrează  două zile şi apoi pleacă fără să le pese de istoria, cultura, tradiţiile şi viaţa noastră, a celor care trăim aici”, cu referire la participanţii la „FânFest”. Preşedintele ONG Pro Roşia Montană, Andrei Jurcă, a precizat în acest sens că: „Le transmitem că nu sunt bineveniţi la Roşia Montană, noi avem tradiţiile şi manifestările noastre culturale. Aici s-a format o adevărată cultură venită din cei peste 2000 de ani de minerit. O dovadă este tradiţionala sărbătoare Mărie, Dragă Mărie, din 15 august de la Cărpiniş sau Ziua Minerului care se va ţine în 28 august pe stadionul din comună. Noi îi aşteptăm acolo să vadă cum sărbătoresc roşienii. Iar de salvat de la sărăcie şi situaţia de acum o poate face doar investiţia în minerit propusă la Roşia Montană şi pe care noi, localnicii o susţinem.

UPDATE: Un mesaj similar a fost transmis şi de Asociaţia Studenţilor din Roşia Montană. Reprezentanţii acesteia au declarat, referitori la organizarea „FânFest” că: „Nu putem accepta vulgaritatea şi superficialitatea la noi acasă sub falsul pretext că această pseudo-manifestare promovează cultura şi tradiţiile zonei noastre. Noi suntem viitorul Roşiei Montane, nu ei. Şi nu lăsăm pe nimeni  să îşi bată joc de istoria acestei localităţi, să lupte împotriva noastră, a comunităţii din Roşia Montană. Ne-am născut şi am crescut aici. Vrem ca Roşia Montană să se dezvolte, nu să se distrugă. Suntem de acord cu orice investiţie, atâta timp cât ne respectă tradiţiile, cultura şi  patrimoniul. Până acum toţi cei care vin din alte părţi şi se laudă că vor să salveze Roşia Montană nu au făcut nimic concret în această privinţă.

De mai bine de 10 ani, singurii care au arătat că doresc să continue mineritul în zonă sunt cei de la compania <Roşia Montană Gold Corporation>. Aceştia au oferit locuri de muncă, au restaurat clădiri de patrimoniu şi ne-au arătat că le pasă de comunitate. Proiectul propus aici înseamnă minerit, şi această industrie va atrage după sine şi alte investiţii, vor fi locuri de muncă pentru toată lumea: şi pentru absolvenţii de Politehnică, şi pentru cei de la Turism, Arheologie sau Economie. <Salvatorilor> care vin la <FânFest> le transmitem că  Roşia Montană nu este un loc de distracţie şi îi sfătuim să stea la ei acasă, deoarece nu ne reprezintă pe noi, iar noi suntem singurii care ne putem decide viitorul. Roşia nu este o nouă Vama Veche.”

Festivalul de muzică „FânFest” este programat să se desfăşoare la Roşia Montană în perioada 12-14 august, pentru al şaselea an consecutiv.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Gabi

    miercuri, 10.08.2011 at 19:17

    zona este declarata industriala, se face minerit de minim 2000 de ani acolo, de ce sa stricam traditia ? oamenii aceea nu stiu sa faca altceva, daca vor minerit, hai sa ii ajutam sa il obtina nu sa organizam festivale ca sa ii deranjam

  2. McGigi

    miercuri, 10.08.2011 at 21:51

    Zona nu este declarata industriala. De unde ai scos-o p-asta? Stii macar ce e aia o zona industriala?
    De minim 2000 de ani si pana in anii comunismului, nimeni nu a distrus nimic pe-acolo – mineritul se face in galerii, monser, nu in exploatari de suprafata. Si nu la modul la care compania care-ti da salariu vrea sa-l faca. Hai sa organizam orice, poate pleaca.

    • Mac

      joi, 11.08.2011 at 23:36

      poate daca te-ai mai documenta ai afla ca a fost declarata zona de dezvoltare industriala. si nu ma determina sa iti povestesc si despre minerit si ale sale multiple moduri de exploatare. dar daca tot ai semnat-o si totodata ai dat-o anonima, s-ar zice ca esti mare cunoscator . ai merita un mic si o bere. stim noi unde.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement