Connect with us
Advertisement

Actualitate

Festivalul Roman Apulum deschide sezonul evenimentelor la Alba Iulia. 12 trupe se luptă pentru supremație, în perioada 28 aprilie-1 mai

Publicat

17156027_1870296946516159_2860916493406786623_n Festivalul Roman Apulum dă startul evenimentelor de la Alba Iulia, iar anul acesta cei care vor să vadă live luptele taberelor o vor putea face în perioada  28 aprilie- 1 mai. Inima orașului, Cetatea Alba Carolina devine din nou centrul spectacolelor cu iz istoric, cu demonstrații militare, lupte și atelierele meșteșugărești.

Actualul oraș Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și totodată centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia. Sute  de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare vor fi prezenți și în acest an, în perioada 28-30 aprilie,  la unul din cele mai îndrăgite festivaluri din Alba Iulia.

Vizitatorii vor putea trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.

Festivalul a fost un real succes pe parcursul celor trei ani în care s-a desfășurat devenind un eveniment de suflet așteptat atât de albaiulieni cât și de turiștii care s-au obișnuit la sfârșitul lunii aprilie să îl dedice lecțiilor vii de istorie.

Vezi şi FOTO-VIDEO: Piesa de teatru „Judecata lui Jupiter” a deschis ultima zi a Festivalului Roman Apulum 2016. Mii de oameni au fost martorii infidelității zeiței Venus

Anul acesta, la festival au fost invitate să participe 12 trupe din țară și din străinătate.

Civilta Romana, Roma
Civilta’ Romana, în premieră la Festivalul Roman Apulum, este o asociație socio-culturală înființată pe data de 7 ianuarie 2010 în Roma, care reconstituie elemente din viața antică, civilă și militară, din Peninsula Appenină. Trupa a luat naștere din dorința unor pasionați de a contribui la cunoașterea antichității romane, de a promova cultura și arta latină, dar și pentru a afla mai multe informații despre tehnologia și modul de organizare a civilizației romane și a felului în care s-a extins și manifestat pe întregul cuprins al Imperiului Roman. Până în prezent, trupa a acumulat numeroase participări la festivalurile de profil din Italia și Europa, și a susținut o serie de parteneriate cu specialiștii și muzeele italiene pentru reconstituirea fidelă a activităților cu caracter antic propuse de membrii asociației; trupa își propune astfel să devină un model de urmat pentru celelalte trupe de reenacment din Europa și nu numai. În cadrul festivalului asociația ne va oferi mai multe informații despre proiectele sale în derulare, precum Ars Militaria, Vita Sacra și Vita Cotidiana.

Institutul Ars Dimicandi
Ars Dimicandi este un adevărat pionier al arheologiei experimentale europene, aplicate în domeniul luptelor grecești, box și pankration, luptelor de gladiatori și armatei romane. Fondat în 1994 în Italia (Milano), „Institutul Ars Dimicandi” a reconfigurat aceste domenii pe direcția artelor marțiale autentice, însă pe fundamente științifice. Între 1998 și 2001, institutul a publicat prima revistă specializată dedicată reconstituirii practice a disciplinelor de luptă occidentale. În 2002 a fost publicată cartea „Retiarus vs. Secutor”, anticipând o parte din temele urmărite în „De rebus gladiatoriis”. În perioada 2004-2008 au fost publicate 4  romane istorice, distribuite pe o scară largă în Italia și, în general, în Europa (Il grande gladiatore, La notte del gladiatore, I giorni del Colosseo si La congiura di Pompei), lucrări publicate sub pseudonimul Gordon Russell. Unul dintre aceste romane a fost publicat și în limba română: “Noaptea Gladiatorului” (Editura Polirom). Între 2004 și 2006, liderul grupului, Dario Battaglia, care este și principalul autor al cărților amintite, a fost consultant istoric pe tematica armatei romane pentru serialul HBO „Rome”, iar în 2015 pentru filmul „Risen” (cu Joseph Fiennes).

Dioklecijanova legija
Dioklecijanova legija s-a înființat în anul 2010 și are ca scop promovarea patrimoniului cultural antic, cu accent pe armata romană și particularitățile sale. Sediul organizației este la Split, Croația. În această zonă s-a dezvoltat antica Salona, capitala Dalmației și, tot aici, a fost ridicat opulentul palat al lui Dioclețian (construit în 293-305), primul împărat retras în mod voluntar de la cârma imperiului.  Dioklecijanova legija a contribuit la dezvoltarea festivalului Zilele lui Dioclețian, organizat anual la Split. La Festivalul Roman Apulum, organizația va fi prezentă cu Legiunea a IV-a Flavia Felix.

Asociaţia Terra Dacica Aeterna
Asociaţia Terra Dacica Aeterna (TDA) a fost înfiinţată în 2007 la Cluj-Napoca, fiind prima trupă de reconstituire istorică antică din România. TDA abordează aspecte de viață civilă şi militară ale civilizaţiilor dacică, romană și sarmatică și a introdus în România conceptul ’’Lecția de istorie vie”, o alternativă de predare a istoriei, dedicată elevilor și nu numai. Până în prezent a avut peste 120 de participări la manifestări importante, inclusiv de arheologie experimentală. Pentru activitățile sale, taberele tematice, organizarea festivalului ”DacFest – Sub semnul lupului” și inițierea Festivalului Antic Tomis, precum și pentru filmele documentare la care a participat, TDA a obținut de-a lungul timpului numeroase premii.

Association For Historical Reenactment – Scythia Minor
Asociația pentru Reconstituiri Istorice – Re-enactment “Scythia Minor” își are sediul în Dobrici (Dobrich), Bulgaria. Prezentă la numeroase festivaluri internaționale, între care se numără și însemnate prezențe la festivaluri de profil din România, asociația urmărește un standard calitativ ridicat pentru reenactmentul antic. Președintele asociației este Radostin Kolchev.

Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova, Iași
Asociația Culturală Geto-Dacii din Moldova a fost înfiinţată în anul 2015 la Iași, fiind prima trupă de reconstituire istorică antică din regiunea Moldovei. Până în prezent, trupa a participat la festivaluri și evenimente specifice în țară și în străinătate (Italia, Polonia și Rusia).

În cadrul Festivalului Roman Apulum, romanii și războinicii daci ai Asociației vor încerca să aducă în fața publicului apulens câteva fărâme din istoria civilă și militară a strămoșilor noștri daco-romani.

Asociația culturală ”Milites Marisensis”, Târgu Mureș
Trupa de reconstituire istorică ”Milites Marisensis” a fost înființată în anul 2016, la Târgu Mureș, de către un grup de profesori și studenți ai Universității ”Petru Maior”. Aceștia readuc la viață formațiunea militară auxiliară Cohor I Alpinorum, care a staționaț în castrul roman de la Călugăreni, jud. Mureș, propunându-și astfel să promoveze patrimoniul antic al județului Mureș și să contribuie la întregirea informațiilor despre provincia romană Dacia din secolele II-III p.Ch. În colaborarea cu Asociația Culturală Pentru Istorie Vie de la Alba Iulia, membrii trupei au participat la o serie de festivaluri tematice din țară și străinătate.

Asociația Culturală pentru Istorie Vie
Funcționează sub înrâurirea Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și coordonează activitatea reenactorilor constituiți în “Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum”, “Lupii Apoulonului”, “Magna Nemesis” și “Ludus Apulensis”. Începând cu anul 2012, odată cu constituirea trupei de legionari romani, echipa de reconstituiri istorice antice de la Alba Iulia a luat parte la numeroase evenimente din țară și din străinătate (Italia, Bulgaria, Republica Moldova), ajungând la un număr de peste 50 de reprezentații în cursul anului 2014.

Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum
La fel cum Legiunea a XIII-a Gemina și-a ridicat castrul pe teritoriului actualului oraș Alba Iulia acum 1900 de ani, tot așa, formațiunea de reenactment cu același nume “s-a întors acasă” în anul 2012, odată cu noile proiecte de punere în valoare a vestigiilor castrului roman. Defilând adesea pe străzile unuia dintre cele mai vechi municipii din România și fără a ascunde mândria unei moșteniri de invidiat, Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum are 10 legionari în componență, conduși de neînduplecatul centurion Cassius Proculeianus și urmând steagul cu leu – simbolul legiunii, purtat de experimentatul ofițer Marius Martinus Aquila.

Lupii Apoulonului
Sunt războinicii daci din străvechea cetate de la Apoulon (Piatra Craivii) care se opun, uneori cu succes, furiei cuceritoare a romanilor. Trupa s-a constituit în anul 2013, iar numele căpeteniei vajnicilor războinici este Maris, la fel ca râul care străjuiește, încă, aceste plaiuri binecuvântate și de zeii dacilor și de cei ai romanilor. În misiunea sa de a-i opri pe romani, ce ar putea părea imposibilă după sursele istorice, Maris este ajutat de experiența unor viguroși tarabostes precum Komakiza sau Komozoi, de rugăciunile marelui preot Borza, de falxurile însângerate ale comaților Dara sau Ținto, de săgețile bine țintite ale lui Saris sau Eptala și de devotamentul tuturor celorlați războinici.

Ludus Apulensis
Este casa gladiatorilor de la Alba Iulia, care au început să evolueze pentru publicul albaiulian de la primul eveniment de reenactment antic de la Alba Iulia și au fost prezenți la toate festivalurile importante la care “Asociația culturală pentru istorie vie” de la Alba Iulia a participat. Fără a fi numeroși (deocamdată), gladiatorii de la Apulum, Uwald, Dareios, Hadrianus sau Ondrax, oferă un spectacol complet, în care accentul cade și pe estetica mișcării, dinamică, motricitate, rezistență fizică, elemente care îi individualizează, am putea spune fără riscul de a exagera, în peisajul reenactmentului antic european.

Magna Nemesis
Este denumirea sub care evoluează cele 8 dansatoare ale Asociației din Alba Iulia. Și la fel cum muritorii nu pot scăpa de justiția implacabilă a lui Nemesis, patroana și sursa de inspirație a dansatoarelor, tot așa, spectatorii nu vor putea rămâne indiferenți la grația și gingășia fetelor ce încearcă să înduplece, prin dans, vrerea zeiței. Firavele dansatoare sunt, totodată, sclavele împăratului Hadrian, cel care a dat o importanță fără precedent cultului zeiței Nemesis.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement