Actualitate
Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia a deschis Centrul de Resurse „Dynamis”
Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia împreună cu Federaţia „Filantropia” au deschis Centrul de Resurse „Dynamis” în cadrul Proiectului „FORTE – Formare trainică pentru parteneriat social”, cofinanţat din Fondul Social European.
La evenimentul festiv au fost prezenţi Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, reprezentanţi ai Patriarhiei Române, ai Federaţiei „Filantropia”, ai autorităţilor locale, precum şi ai partenerilor şi colaboratorilor.
Proiectul FORTE, implementat de Federaţia „Filantropia” împreună cu Patriarhia Română, Instituto de Formacion Integral (IFI) şi „Global Commercium Development”, începând din septembrie 2010 are drept scop dezvoltarea capacităţii organizaţionale a administraţiei patriarhale şi a nouă eparhii din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a deveni parteneri mai puternici pentru incluziunea socială la nivel naţional.
A fost realizată o evaluare sistematică, obiectivă şi profesională a capacităţii organizaţionale şi a livrării de servicii sociale a celor nouă eparhii şi, în funcţie de rezultatele acesteia, proiectul propune o intervenţie structurată pentru sprijinirea dezvoltării lor. În acest sens, vor fi înfiinţate nouă centre de resurse în cadrul cărora vor lucra consultanţi pregătiţi în proiect.
Unul dintre acestea va fi Centrul „Dynamis” al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia care, cu o echipă extinsă formată din 10 persoane specializate în diverse domenii, propune elaborarea şi implementarea unor programe de formare şi de dezvoltare personală având ca obiectiv îmbunătăţirea competenţelor angajaţilor din cadrul structurilor instituţionale naţionale, regionale şi locale, astfel încât Patriarhia Română să acţioneze ca un partener mai eficient, mai transparent şi sustenabil în domeniul incluziunii sociale.
Centrul „Dynamis” oferă programe de dezvoltare personală, facilitând adevărate procese de explorare personală (a nevoilor, a trăirilor, a abilităţilor, a motivaţiilor etc.), conştientizarea şi acceptarea sinelui în vederea transformării, dezvoltării fizice, psihice, emoţionale şi spirituale, şi programe de formare iniţială şi continuă în metode şi tehnici nonformale de educaţie, totul din perspectivă creştin-ortodoxă.
Pentru funcţionarea Centrului s-a încheiat şi un protocol de colaborare la nivel local, în care partenerii sunt: Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia, Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia, Universitatea “1 Decembrie 1918”, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Alba, Consiliul Judeţean Alba prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, Consiliul Local al municipiului Alba Iulia – care a pus la dispoziţia Centrului „Dynamis” un spaţiu de 20.000 mp pentru amenajarea unui parc de educaţie prin aventură.
Perfecţionarea personalului şi pilotarea unui model de bună practică în domeniul dezvoltării personale vor aduce schimbări pozitive în domeniul dezvoltării resurselor umane, al învăţământului şi al serviciilor sociale, vor îmbunătăţi strategiile de dezvoltare, relaţiile cu autorităţile şi vor conştientiza rolul important în societate al Bisericii Ortodoxe.
Despre înfiinţarea Centrului “Dynamis”, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat: “Importanţa acestui centru pentru instituţia noastră este că tot ce se va învăţa şi se va pregăti în acest domeniu social va contribui la creşterea serviciilor. Experienţa noastră de ani de zile spune un lucru cert: cele mai complexe servicii sociale sunt acordate în parteneriat cu parohiile ortodoxe”.
La rândul său, rectorul Universităţii “1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Moise Achim, a spus: “Este o onoare sa fim parteneri în acest proiect cu Filantropia Ortodoxă, asociaţia care a făcut cele mai importante progrese în ceea ce priveste asistenţa socială. Cele mai de calitate servicii de asistenţă socială au fost realizate în cadrul Arhiepiescopiei Ortodoxe de Alba Iulia, pentru că acolo au acţionat oameni cu gândul la Dumnezeu şi la ajutorarea semenului. Cred că reuşim să aducem şi noi un plus de valoare în pregătirea resurselor umane.”
Directorul DGASPC Alba, Sorin Valerian Chirilă a adaugat că parteneriatul cel mai real, de asistenţă socială este cel cu Biserica Ortodoxă în relaţie cu „Filantropia „Alba Iulia. “Încercăm de la noi cât se poate, iar de la Dumnezeu restul”, a spus Valerian Chirilă despre serviciile de asistenţă socială oferite.
Acesta a precizat că proiectele de viitor trebuie să cuprindă programe de formare care vizează dezvoltarea individului, dezvoltarea cognitivă.
“Acum avem copii cu care avem mari probleme relaţionare. Avem nevoie de oameni adevăraţi pentru pregătirea lor, mai mult decât de nişte ziduri adevărate”, a subliniat Sorin Valerian Chirilă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News