Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Finanţări europene pentru şcolile defavorizate. Aproape 200 milioane de euro, în apelurile de proiecte deschise de Ministerul Fondurilor Europene


Publicat

examen scoala

copii elevi scoala clasaMinisterul Fondurilor Europene (MFE) a deschis încă din 13 septembrie apelurile de proiecte „Şcoală pentru toţi” și „Profesori motivaţi în şcoli defavorizate”, aferente Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020. Este vorba despre finanţări europene pentru şcoli defavorizate.

Apelul de proiecte „Şcoală pentru toţi” are o alocare financiară totală de 173.200.000 euro, reprezentând cofinanțare UE și de la bugetul de stat și vizează reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, non formale și informale pentru reintegrarea în educație și formare, prin intervenții integrate pentru copii, părinți, profesori și școală.

Acțiuni sprijinite în cadrul acestui proiect:

– acțiuni care sprijină educația copiilor ante-preșcolari și preșcolari;

– măsuri de prevenire și reducere a abandonului pentru copiii școlari;

– acțiuni pentru tineri și adulți în programe de A doua Șansă;

– instruirea cadrelor didactice și a altor specialiști din educație;

– facilitarea accesului la educație și programe de prevenire/reducere a Părăsirii Timpurii a Școlii;

– îmbunătățirea și diversificarea serviciilor educaționale oferite;

– dezvoltarea profesională a resurselor umane din școli.

Solicitanți eligibili:

– şcoli, în special cele defavorizate;

– ONG-uri;

– autorități publice;

– instituții de cult, în parteneriat cu școli;

– inspectorate școlare, centre județene de resurse educaționale și alte instituții publice.

Este încurajat parteneriatul între aceste entități, la toate nivelele.

Beneficiari finali:

– copiii din grupuri vulnerabile, cu risc de părăsire timpurie a școlii și copiii aparținând minorității rome și copiii din mediul rural sau din comunități dezavantajate, începând cu vârsta antepreșcolară;

– persoanele care au abandonat școala și vor să-și termine studiile obligatorii – A doua șansă;

– profesorii și alți specialiști în educație care lucrează în școli cu copii în situații de risc educațional.

Apelul de proiecte “Profesori motivați în școli defavorizate” are o alocare financiară totală de 25 de milioane de euro și vizează atragerea, pregătirea și menținerea în sistemul de învățământ a profesorilor care lucrează cu copii aflaţi în situaţii speciale:

– copii cu risc ridicat de abandon şcolar – care provin din familii sărace/ au dizabilităţi/copii de etnie romă/copii din comunităţi isolate, etc.;

– copii din spitale ;

– copiii aflaţi în penitenciare (delincvenţă juvenilă) .

Acțiuni sprijinite în cadrul acestui apel de proiecte:

– atragerea și/sau menținerea resurselor umane de calitate în școlile țintă (profesori și personal auxiliar);

– dezvoltarea capacității instituționale a echipelor manageriale.

Solicitanți și parteneri eligibili:

– Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCS) și agenții, structuri/alte organisme aflate în subordinea/coordonarea MENCS şi alte organisme publice cu atribuții în domeniul educației şi formării profesionale;

– ONG-uri;

– unități de învățământ acreditate, publice sau private, din rețeaua școlară națională;

– furnizori de servicii de orientare, consiliere, mediere școlară și servicii alternative, publici și privați;

– parteneri sociali din învățământul preuniversitar (ex. organizații sindicale);

– autorități publice locale cu atribuții în domeniul educației de nivel preuniversitar;

– Administrația Națională a Penitenciarelor și instituții subordonate;

– parteneriate între entitățile menționate.

Școli țintă:

– şcolile și grădinițele defavorizate;

– şcolile organizate în contexte de predare atipice: pentru copii din spitale, copii în regim de detenție, copii din zone geografice greu accesibile, copii din zone geografice, școala virtuală și alte forme recunoscute prin lege.

Beneficiari finali:

– cadre didactice, mediatori școlari, manageri școlari și alți specialiști în educație care lucrează în școli cu copii în situații de risc educational;

– copiii din grupuri vulnerabile, cu risc ridicat de părăsire timpurie a școlii.

sursa: feun.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Camion defect la ieșirea din Alba Iulia spre Teiuș. Circulația se desfășoară cu dificultate

Publicat

trafic

Circulația rutieră se desfășoară cu greutate miercuri, în jurul orei 17:45, la ieșire din Alba Iulia spre Teius.

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba spun că motivul este un camion defect, pe carosabil.

Știre în actualizare

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Un bărbat din Alba, înjunghiat în zona inimii de cel căruia i-a oferit o cafea la un bar. Motivul pentru care era să fie ucis

Publicat

A simțit o arsură în piept, a scăpat paharul din mână și a ieșit în fața barului – momentul în care un bărbat din Aiudul de Sus și-a dat seama că a fost înjunghiat cu un briceag, în zona inimii, de către un alt bărbat căruia i-a oferit o cafea.

Fapta care a șocat comunitatea din Aiudul de Sus s-a petrecut pe 2 aprilie 2020, dar magistrații Tribunalului Alba l-au condamnat pe făptaș abia opt luni mai târziu, pe 15 decembrie 2020. În urma pedepsei primite, inculpatul a făcut apel, iar dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Ce s-a întâmplat

În seara de 2 aprilie, în jurul orei 21.00, Vasile A. se afla într-un bar din Aiudul de Sus, la o masă de lângă tejgheaua barului.

La un moment dat, în local a intrat și C.M., alături de încă trei prieteni. Cei patru s-au așezat la o masă, iar C.M a mers la bar pentru a comanda ceva de băut, se arată în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Alba.

La bar, bărbatul s-a întâlnit cu Vasile și i-a oferit o cafea, cafea pe care cel din urmă nu a refuzat-o.

În timp ce C.M. se întorcea la masă cu băutura, Vasile s-a ridicat de la masa la care stătea, a scos din buzunar un briceag cu lama de aproape 9 centimetri și i l-a înfipt celui care i-a oferit o cafea, fix în dreptul inimii.

Bărbatul a ieșit din bar cu rana din care curgea sânge și a așteptat salvarea.

Cel care l-a înjunghiat a stat și el în bar și a așteptat poliția.

Din fericire, înjunghierea, chiar dacă a fost în dreptul inimii, nu i-a pus viața în primejdie bărbatului.

În timpul audierii, Vasile a declarat că motivul pentru care l-a înjunghiat pe bărbat, din senin, a fost acela că era băut și posibil îi era teamă să nu îi fie furați banii pe care îi avea asupra sa.

L-a înjunghiat fără motiv

În cursul urmării penale, ”bărbatul a susținut că a aplicat victimei lovitura cu briceagul întrucât îi era teamă de persoana vătămată.

Susținerea inculpatului nu poate fi primită, argumentat de împrejurarea, pe de o parte că martorii audiați în cursul urmăririi penale și ulterior în cursul cercetării judecătorești au confirmat persoana vătămată nu a adoptat vreo atitudine de natură a stârni temerea inculpatului, iar pe de altă parte, inculpatul a fost cel care a generat o stare de temere în cadrul localului”, se arată în motivarea magistraților.

Bărbatul înjunghiat a declarat că a fost lovit un cuțit în piept fără un motiv anume. A simțit o arsură în piept, a scăpat paharul din mână și a ieșit în fața barului pentru a primi îngrijiri medicale.

Martorii au spus că inculpatul a lovit victima cu un briceag, pe care i l-a înfipt în piept, în zona inimii, fără ca persoana vătămată să-l fi provocat ori fără să fi avut vreun alt un motiv anume. Totodată, din declarațiile martorilor audiați reiese că fapta săvârșită de inculpat a produs panică în rândul persoanelor prezente, care au fugit afară din bar, de teamă.

Pedeapsa

Pentru fapta sa, bărbatul de 61 de ani, recidivist, a fost condamnat pentru tentativă de omor calificat și port ilegal de armă albă.

Judecătorii Tribunalului Alba l-au condamnat pe Vasile A. la 8 ani și 2 luni închisoare cu executare și aproape 5000 de lei, despăgubiri civile, pentru victima sa.

Bărbatul nu a fost de acord cu pedeapsa primită și a făcut apel. Procesul se află pe rolul instanței superioare, Curtea de Apel Alba Iulia, iar o decizie definitivă va fi dată pe 10 februarie 2021.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: PERCHEZIȚII în Alba și alte 3 județe, la o grupare de falsificatori de Euro și traficanți de droguri

Publicat

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. – S.T. Brașov, au efectuat 28 de percheziții în Alba, Brașov, Craiova și Ploiești.

Operațiunile acestora vizează un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru constituirea unui grup infracțional organizat, falsificare de monede, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și trafic de droguri de risc și de mare risc.

Perchezițiile au avut loc miercuri, 27 ianuarie.

În fapt, în cursul lunii iulie 2020, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în județul Brașov, s-ar fi constituit o grupare infracțională organizată, ai căror membri ar fi implicați în falsificarea de monedă străină, respectiv euro, de diferite cupiuri.

În urma colaborării cu EUROPOL, s-a stabilit faptul că falsurile produse de membrii acestei grupări au fost semnalate pe teritoriul a 10 state din cadrul Uniunii Europene.

Din investigații a reieșit faptul că o parte a membrilor grupării ar fi întrevăzut o oportunitate și din contrafacerea de bancnote emise de statul român, respectiv bancnote din cupiura de 100 de lei, sens în care ar fi efectuat mai multe activități, în vederea obținerii unei calități a bancnotei cât mai apropiată de original.

Un alt palier abordat ar fi fost reprezentat de implicarea în activități de trafic de droguri de risc și de mare risc, sens în care ar fi oferit/vândut droguri de risc și de mare risc (cannabis și cocaină) mai multor persoane.

Aparatură de falsificare

În perioada 25 – 31 ianuarie 2021, membrii grupării ar fi intenționat să pună în circulație 50.000 de euro, compusă din bancnote din cupiura de 50 de euro falsificate.

În urma perchezițiilor, a fost identificată aparatura folosită în activitățile de falsificare (imprimante, scanere, calculatoare, cerneluri speciale), documente de identitate ce par a fi contrafăcute, suma de 445.770 de euro, formată din bancnote de diferite cupiuri, susceptibile a fi falsificate, aproximativ 1.250 de grame de cannabis, 10 grame de cocaină, precum și 11.670 de euro, 800 de dolari și 42.780 de lei.

21 de persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – S.T. Brașov și B.C.C.O. Brașov, în vederea audierii și dispunerii măsurilor legale ce se impun.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov au fost sprijiniți în activități de polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Oficiul Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă, Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, alături de polițiști ai structurilor de combatere a criminalității organizate din Craiova, Ploiești, Alba și București, cu sprijinul jandarmilor din cadrul G.M.J. Burebista Brașov.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Sursă: BCCO Brașov

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministerul Sănătății intenționează utilizarea testelor rapide în școli. Declarațiile secretarului de stat, Andreea Moldovan

Publicat

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a anunțat miercuri că ministerul vrea să crească numărul de teste pentru depistarea infecțiilor cu coronavirus.

De asemenea, testarea se va face și în școli.

Declarații: 

”Am discutat mult despre testarea din școli, pentru că ne dorim cu toții să reînceapă școlile. Dar acest lucru trebuie făcut în siguranță. Pentru acest lucru avem în vedere testarea rapidă cu teste antigen. Testarea se va adresa și cadrelor didactice.

În paralel cu modificarea indicilor de raportare e esențial să creștem capacitatea de testare, ca să știm incidența reală în țară.

În toate statele numărul infecțiilor crește alarmant, noile tulpini încep să fie circulante, țările adoptă măsuri suplimentare, ne obligă și pe noi să fim cu garda sus și să știm exact ce avem de făcut”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate