Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Firmele care ar funcționa în cadrul parcurilor tehnologice ar putea fi scutite de taxe și impozite. Propunere legislativă, la Senat

Publicat

hala Parlamentarii propun încurajarea dezvoltării parcurilor tehnologice, care ar reprezenta o alternativă de dezvoltare a industriei și a cercetării, dar și de a oferi locuri de muncă și profit companiilor. Potrivit unei propuneri legislative înregistrată la Senat, parcurile tehnologice ar urma să fie înființate în subordinea Ministerului Economiei, firmele care ar funcționa aici ar fi scutite de impozite, iar angajații nu ar plăti nici ei taxe din salariile obținute.

Propunerea legislativă privind Parcurile Tehnologice, inițiată de deputalul PNL Alexandru Nazare, a fost înregistrată la Senat în data de 1 noiembrie.

Potrivit inițiatorului, adoptarea unei legislații care încurajează dezvoltarea parcurilor tehnologice prezintă avantaje deosebite și vine să acopere nevoi actuale. Deputatul susține că parcurile tehnologice ar reprezenta „veritabile guri de oxigen pentru orașele monoindustriale, în care fabricile sau combinatele s-au închis ori sunt în ruină”.

„Legea urmărește mai mult decât integrarea activităților de cercetare-dezvoltare cu cele de producție, și chiar mai mult decât să ofere un caracter competitiv industriei autohtone, deoarece prin aplicarea acestei legi statul își va schimba chiar filozofia de impunere a taxelor și impozitelor: de la o taxare imediată și sufocantă, asupra unui profit foarte mic, la o taxare mediată, derivată și inteligentă, care va permite dezvoltarea mediului economic privat și care va crește substanțial veniturile bugetare”, se precizează în expunerea de motive.

Proiectul prevede și încurajarea instituțiilor publice de a participa la aceste parcuri tehnologice, nu se adresează doar întreprinzătorilor mici și mijlocii. Astfel, instituțiile statului pot veni ca fondatori sau ca acționari ai parcului tehnologic, iar salariații care nu sunt taxați pe veniturile obținute acolo pot contribui voluntar la bugetul de asigurări sociale.

Potrivit propunerii legislative, operațiunile de achiziție de bunuri, produse și servicii care sunt în legătură cu fondarea, gestiunea ori dezvoltarea facilităților proprii din parcul tehnologic ori a parcului tehnologic în ansamblu, sunt scutite de la plata taxei pe valoare adăugată.

Scutirea se aplică pe termen nelimitat, putând fi limitată ori eliminată numai cu prevederea unui termen de implementare care nu poate fi mai scurt de 5 ani.

Veniturile obținute din valorificarea produselor și serviciilor sau din orice activitate din parcurile tehnologice sunt scutite de impozitul pe venit și impozitul pe profit, în anumite condiții. Astfel, potrivit documentului, impozitele se vor aplica numai dacă și după ce antreprenorul, rezident al parcului tehnologic, depășește o cifră de afaceri echivalentă cu suma de 1.000.000 euro și numai din anul ulterior atingerii acestui prag, indiferent dacă cifra de afaceri crește, scade, sau se menține.

De asemenea, propunerea legislativă prevede că salariile și câștigurile personalului parcului tehnologic sunt scutite de impozite, taxe, ori alte contribuții.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax