Connect with us
Advertisement

Actualitate

Firmele care fac sponsorizări ar putea beneficia de facilităţi fiscale. Propunere de modificare a Codului Fiscal, la Senat

Publicat

bani Firmele care fac sponsorizări ar putea beneficia de modificarea criteriului referitor la suma ce se poate deduce din impozitul pe profit, potrivit unei propuneri legislative înregistrată la Senat. Potrivit inițiatorului proiectului, în acest moment, legile stipulează reducerea bazei impozabile pentru sponsorizări, dar cheltuielile de sponsorizare/mecenat, sau în cazul acordării de burse private, sunt deductibile doar pentru anumite praguri din cifrele de afaceri.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 25 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, inițiată de senatorul PSD Ovidiu Donțu, a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în data de 12 octombrie.

Argumentele inițiativei sunt expuse pe principiul că multe societăți comerciale ar face mai multe sponsorizări și acte de mecenat dacă legea le-ar facilita anumite avantaje.

„Este necesar să se asigure anumite facilități fiscale celor care fac sponsorizări, cu scopul de a crește gradul de deschidere către astfel de gesturi din partea companiilor, putându-se astfel rezolva anumite cazuri sau împrejurări pentru care statul nu a găsit întotdeauna resursele necesare sau legislația nu a permis rezolvarea acestora”, se precizează în expunerea de motive.

Propunerea prevede modificarea criteriului referitor la alegerea sumei maxime ce se poate deduce din impozitul pe profit, precum și dublarea unuia dintre acești indicatori, de la 0,5 la 1%.

Astfel, se propune modificarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, astfel încât „cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat și cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat, potrivit Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea și ale Legii nr. 334/2002 privind bibliotecile, precum și cei care acordă burse private, scad sumele aferente impozitului pe profit datorat la nivelul valorii maxime dintre următoarele:

– valoarea calculată prin aplicarea a 1% la cifra de afaceri, pentru situațiile în care reglementările contabile aplcabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, această limită se determină potrivit normelor;

– valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profitul datorat. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, potrivit prevederilor prezentei litere, se reportează în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit”.

Inițiativa legislativă a fost pusă în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată. Camera Deputaților este forul decizional.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement