Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Fizicianul Cristian Presură: Apă în coada cometei Read. Descoperire realizată cu ajutorul Telescopului James Webb

Publicat

Fizicianul român Cristian Presură a vorbit despre o descoperire foarte interesantă realizată cu ajutorul telescopului James Webb.

Asteroizii aflaţi între Marte şi Jupiter, sunt roci solide, spune fizicianul. Doar că unele dintre acestea arată periodic, surprinzător, o coadă, precum o cometă, ceea ce a dus la o nouă clasificare: comete aflate în centura de asteroizi.

YouTube video

 

”Până acum, se credea că toate cometele provin din centura Kuiper sau norul lui Oort, mult mai departe de Soare, dar iată că nu e aşa.

Telescopul James Webb şi-a îndreptat oglinda către o astfel de cometă ciudată din centura de asteroizi, pe numele ei cometa Read.

Ce caută acolo? Din ce e formată? Este prezența cozii sale rezultatul sublimării unui gaz îngheţat, aşa cum se întâmplă la cometele obişnuite, care sunt adesea bulgări de gheață murdară?

Rezultatul este o surpriză: aşa este şi Cometa Read, conţine apă, de aceea are coadă” a spus acesta într-un video postat pe canalul său de Youtube.

Cercetătorii, care au publicat aceste rezultate în revista Nature, spun că fie cometa s-a format într-o zonă care nu avea dioxid de carbon, fie acesta a dispărut într-o zonă aşa de aproape de Soare.

”Noul rezultat James Webb ne arată că apa a putut supravieţui nu numai în depărtarea sistemului solar (aşa cum este centura Kuiper şi norul lui Oort), dar şi mai aproape de Soare, acolo unde căldura acestuia ar fi putut-o evapora, cum se întâmpla adesea cu cometele obişnuite.

Rezultatul este important, pentru că nu se ştie precis cum a apărut apa pe Pământ şi se crede că un aport adiţional de apă (de exemplu prin bombardament de comete) ar fi fost necesar.

Cum în fiecare celulă a noastră, plină de apă, purtăm „oceanele primordiale” în care viaţa s-a format, nu mă pot decât întreba: oare de pe ce cometa vine apa din celulele acestui deget?” a adăugat Cristian Presură.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax