Eveniment
Fizicianul Cristian Presură: Apă în coada cometei Read. Descoperire realizată cu ajutorul Telescopului James Webb
Fizicianul român Cristian Presură a vorbit despre o descoperire foarte interesantă realizată cu ajutorul telescopului James Webb.
Asteroizii aflaţi între Marte şi Jupiter, sunt roci solide, spune fizicianul. Doar că unele dintre acestea arată periodic, surprinzător, o coadă, precum o cometă, ceea ce a dus la o nouă clasificare: comete aflate în centura de asteroizi.
”Până acum, se credea că toate cometele provin din centura Kuiper sau norul lui Oort, mult mai departe de Soare, dar iată că nu e aşa.
Telescopul James Webb şi-a îndreptat oglinda către o astfel de cometă ciudată din centura de asteroizi, pe numele ei cometa Read.
Ce caută acolo? Din ce e formată? Este prezența cozii sale rezultatul sublimării unui gaz îngheţat, aşa cum se întâmplă la cometele obişnuite, care sunt adesea bulgări de gheață murdară?
Rezultatul este o surpriză: aşa este şi Cometa Read, conţine apă, de aceea are coadă” a spus acesta într-un video postat pe canalul său de Youtube.
Cercetătorii, care au publicat aceste rezultate în revista Nature, spun că fie cometa s-a format într-o zonă care nu avea dioxid de carbon, fie acesta a dispărut într-o zonă aşa de aproape de Soare.
”Noul rezultat James Webb ne arată că apa a putut supravieţui nu numai în depărtarea sistemului solar (aşa cum este centura Kuiper şi norul lui Oort), dar şi mai aproape de Soare, acolo unde căldura acestuia ar fi putut-o evapora, cum se întâmpla adesea cu cometele obişnuite.
Rezultatul este important, pentru că nu se ştie precis cum a apărut apa pe Pământ şi se crede că un aport adiţional de apă (de exemplu prin bombardament de comete) ar fi fost necesar.
Cum în fiecare celulă a noastră, plină de apă, purtăm „oceanele primordiale” în care viaţa s-a format, nu mă pot decât întreba: oare de pe ce cometa vine apa din celulele acestui deget?” a adăugat Cristian Presură.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News