Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FLORII 2023: PROGRAM liturgic la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Slujbele din 9 aprilie și semnificații pentru credincioși

Publicat

Credincioșii ortodocși sărbătoresc duminică, 9 aprilie, Floriile, zi aminteşte de intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic.

MESAJE DE FLORII, SMS-URI DE FLORII, URĂRI DE FLORII. De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc.

Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.

Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim

Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat.

De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după lege că este Mesia, Mântuitorul lumii. Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: ‘Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului’.

Prin aceste cuvinte, oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume pentru a aduce mântuirea ei. Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omeniri pe care o purta în Sine.

Primele mențiuni despre sărbătoare

Primele menţiuni despre această sărbătoare provin din secolul al IV-lea. Cei dintâi care o pomenesc sunt Sfântul Epifanie, căruia i se atribuie două predici la această sărbătoare, şi pelerina apuseană Egeria, care, în însemnările ei de călătorie, descrie modul în care se celebra această duminică în Ierusalim, spre sfârşitul secolului al IV-lea.

De la unii dintre marii părinţi ai Bisericii, între care se află Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Ambrozie şi Sfântul Chiril al Alexandriei, există predici celebre ţinute în cinstea ei.

În vechime, Duminica Floriilor, începutul Săptămânii Paştilor, mai era numită Duminica aspiranţilor sau a candidaţilor la botez, pentru că în această zi catehumenii (cei care urmau să se boteze) mergeau cu mare solemnitate la episcop spre a-i cere să fie admişi la botez, iar acesta le dădea să înveţe Simbolul credinţei (Crezul). Se mai numea şi Duminica graţierilor, pentru că, în cinstea ei, împăraţii acordau graţieri.

Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile) este sărbătorită în Duminica dinaintea Învierii Domnului.

Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

PROGRAM liturgic Catedrala Încoronării Alba Iulia, 6-9 aprilie

Joi, 6 aprilie

Sf. Sfinţit Mucenic Irineu, episcop de Sirmium

 • ora 7.00-8.10 – Utrenia cu Ceasul I
 • ora 8.00-9.30 – Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfinţite
 • ora 18.00-19.00 – Pavecerniţa mare

Vineri, 7 aprilie

Sf. Mucenic Caliopie; Sf. Ierarh Gheorghe Mărt

 • ora 7.00-9.00 – Utrenia, Ceasurile I, III, VI, IX şi Obedniţa
 • ora 9.00-10.00 – Taina Sfântului Maslu
 • ora 16.00-17.30 – Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfinţite – oficiază ÎPS Irineu

Sâmbătă, 8 aprilie

Sf. Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit şi Ermis (Sâmbăta lui Lazăr – Pomenirea morţilor)

 • ora 7.00-8.00 – Utrenia
 • ora 8.00-9.20 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
 • ora 9.20-10.00 – Parastas de obște
 • ora 18.00-19.25 –Vecernia mare cu Litie

Duminică, 9 aprilie

Duminica a 6-a din Postul Mare (a Floriilor) Intrarea Domnului în Ierusalim

 • 8.30-10.00 – Utrenia (9.00) – slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie
 • 10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur (Predică Pr. Oliviu Botoi)
 • 18.00-19.50 – Vecernia şi Denia

Orar Catedrală:

 • 6.30 – 20.00 (în zilele de peste săptămână)
 • 7.30 – 20.00 (în duminici şi sărbători)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax