Connect with us
Publicitate

Economie

Florin Cîțu anunță scumpiri fără precedent la energie. Guvernul vrea să dea compensații și pentru familiile cu venituri medii

contor curent

Publicat

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seara, că există un risc real de a avea o creștere a prețului la energie la iarnă și, pe lângă grăbirea termenelor pentru Legea Consumatorului Vulnerabil, primul ministru a spus că se iau în calcul și alte compensații pentru familiile cu venituri medii.

„Încercăm să ne mutăm spre energie verde, iar viteza cu care te miști spre energie verde înseamnă să închizi sursele de energie pe care le ai, care poluează, dar și costuri.

De exemplu, dacă noi închidem mai repede facilitățile pe care le avem astăzi de a produce energie care poluează s-ar putea să avem o problemă de capacitate de producție și să trebuiască să importăm mai mult.

Astăzi importăm net energie electrică și de aceea suntem dependenți de prețul internațional. Sunt soluții pentru termen scurt, pentru această iarnă, de fapt începând cu această toamnă, și soluții pentru termen mediu și lung”, a spus premierul Florin Cîțu, joi seara, la TVR 1, despre posibilitatea creșterii prețului la energie.

Scumpiri la energie. Cîțu: pe termen mediu și lung există o singură soluție: investițiile

„Dacă vrem să rezolvăm problema, să nu avem această fluctuație a prețurilor, avem nevoie de o capacitate de producție internă mai mare. (…) Trebuie să creștem și conectivitatea.

Sunt țări din UE care au energie la un moment dat mai ieftină și putem să importăm de acolo mai ieftin. Lucrăm pe mai multe paliere, eu am vrut să am o imagine clară, să știu cum aloc resursele pe următorii ani”, a mai spus premierul.

Creșteri mari la factura de energie la sfârșitul anului

Florin Cîțu a spus că există un risc real ca la finalul anului prețurile la energie să crească.

„Pentru finalul acestui an există acest risc real și trebuie să fim foarte onești și transparenți. Este un risc real de a avea o creștere a prețului la iarnă.

Am cerut și ministrului Energiei și voi avea o discuție și în coaliția de guvernare să grăbim legea consumatorului vulnerabil. (…) Ea intra în vigoare de anul viitor, din octombrie parcă.

Aș vrea să aduc totul la 1 ianuarie 2022. Dar nu ajunge. Am venit cu o soluție pentru că doar legea consumatorului vulnerabil nu ajunge.

Prețurile la energie vor afecta și familiile cu venituri medii

Prețurile s-ar putea să aibă impact pentru foarte multe familii din România, familii cu venit mediu și atunci trebuie să găsim o soluție pentru această iarnă.

Sunt soluții la care mă gândesc pentru această iarnă de a reduce factura pe care acești oameni o vor plăti. Sunt tot felul de compensări. O parte din factură să o susținem de la bugetul de stat.

Cred că este un an special cu această creștere a prețului care a venit și e mai mare decât media”, a mai spus Cîțu.

Prețuri la energie la fel ca în UE, dar populația are venituri mult mai mici

Potrivit premierului, prețurile medii în România sunt la media Uniunii Europene, însă, spune Cîțu, veniturile nu sunt la fel.

„Preocuparea mea este ca pe lângă această problemă – de a rezolva situația pentru iarnă – este să venim cu investiții în continuare, pentru că noi trebuie să creștem veniturile în România. Acesta este obiectivul”, spune premierul.

Întrebat cu cât procentual va crește prețul la energie, Florin Cîțu a spus că nu știe exact, „dar oricum prețurile cresc”.

Ministrul Energiei anunță că se vor da compensații din toamnă

Explozie a prețurilor la energia electrică și gaze. Unii consumatori au primit facturi chiar și cu 200% mai mari. Consumatorii vulnerabili vor primi încă din această toamnă sprijin pentru plata facturilor, dacă legea va fi aprobată în Parlament, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul a precizat că preţul mediu al energiei de la începutul anului până la 31 iulie a fost 64 de euro pe MWh pe piaţa spot a bursei OPCOM.

„Nu 100, nu 1.000 de lei, nu 200. Noi ne uităm la preţul mediu. Există şi vârfuri şi este evident că trebuie să urmărim acest aspect.

Principala cauză a creşterii preţului este costul certificatului de CO2 nu doar în România, ci peste tot, acolo unde există energie pe cărbune preţul este foarte sus, 55 de euro costul unui certificat care se adaugă la costurile de producţie şi evident că toţi ceilalţi producători vor beneficia de acest preţ şi vor face profit”, a arătat Popescu.

Ministrul Energiei: Oameni buni, mergeți pe piața concurențială. Nu stați…

El a sfătuit consumatorii să încheie noi contracte în piaţa liberă, unde preţurile sunt mai mici.

„Oameni buni, vă repet tuturor, mergeţi pe piaţa concurenţială, liberă, alegeţi cea mai bună ofertă, nu staţi în piaţa de serviciu universal, care este scumpă. Primul care este pe listă – şi mai sunt doi-trei la acelaşi nivel de preţ – este compania noastră, Hidroelectrica, faceţi contracte!”, a îndemnat ministrul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate