Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Florin Roman: Parlamentul a adoptat o nouă lege care revoluționează sectorul industriei de apărare, inclusiv a fabricii din Cugir

Publicat

Parlamentul României a adoptat Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pe care am inițiat-o în calitate de deputat PNL.

Noua lege revoluționează practic sectorul industriei de apărare, inclusiv a fabricii din Cugir, prin faptul că reorientează profilul industriei de apărare la situația geo-politică actuală.

Principalele modificări ale legii sunt următoarele:

 • La art.2. lit d) se completează cu “…dezvoltare technologică; inclusiv prin valorificarea operaţiunilor compensatorii aferente contractelor de achiziţii militare;”
 • La art. 3 lit ş) se adaugă la “activitățile principale necesare realizării de produse militare” și deţinere, vânzare- cumpărare, închiriere şi transport;”
 • La art 3 dupa lit a) si ş) se introduc noi litere a1) și ş1)
  • a1) autorizaţie prealabilă – act administrativ eliberat de către ministerul de resort care conferă operatorului economic dreptul de a-şi realiza capacităţi de producţie şi/sau servicii pentru apărare, cu valabilitate până la data punerii în funcţiune a capacităţii astfel realizate, dar nu mai târziu de 1 an de zile de la data emiterii;
  • ş1) operaţiuni conexe realizării de produse militare/ sensibile şi strategice, precum: depozitarea, deţinerea, vânzarea, închirierea şi transportul produselor
 • La art. 5. lit b) se adaugă în completare “…precum şi componente esenţiale ale acestora aşa cum sunt definite la art. 2 pct.4 din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv a sistemelor de arme cu energie dirijată, echipamente aferente sau de contraacţiune şi modele de testare, precum şi componente special concepute pentru acestea;
 • De asemenea la lit c) se adaugă în completare produse IT şi de securitate cibernetică pentru uz militar;
 • La art. 6 lit m) alin. 5 se modifică: Acest aviz prealabil are caracter conform şi se acordă potrivit atribuţiilor specifice ale fiecărei instituţii avizatoare, inclusiv din perspectiva riscurilor la adresa apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale. Ministerul de resort va integra avizele prealabile ale fiecărei instituţii FSNA, formulate la solicitarea lui şi va emite autorizaţia doar în situaţia în care fiecare aviz prealabil este pozitiv.
  • (n.n.- Implicarea ministerului de resort in integrarea avizelor prealabile si emiterea autorizatiei in situatia in care acestea sunt pozitive)
 • La art 7 modificările propuse după alin. 2 au în vedere criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un operator economic pentru a fi autorizat în România, criterii care înainte erau reglementate prin HG, acum sunt menționate express în lege .
  • Procedurile de autorizare raman reglementate prin HG.
 • Adăugarea la art.7 (21) Procedurile de autorizare prealabilă, autorizare, înregistrare şi radiere din registru a operatorilor economici se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, prin hotărâre a Guvernului;
 • În ceea ce privește art.12 se revine la forma inițială a legii cu urmatoărele modificări: conform prevederilor legale în vigoare şi ale prezentei secţiuni, cu directori/membri ai directoratului cu vechime în muncă de minimum 10 ani, din care 5 ani în entităţi cu minimum 20 de angajaţi.
 • La art 13 alin. 41) se modifică după cum urmează: Din sumele alocate de la bugetul de stat, operatorii economici cu capital majoritar şi/sau integral de stat pot efectua plăţi în avans în cuantum de până la 30 % din valoarea contractului de achiziţie şi/sau pot deschide acreditive în bănci comerciale sau unităţi ale trezoreriei publice în limitele sumelor angajate prin contractul de achiziţie. Operatorii economici au obligaţia de a recupera sumele alocate în avans, de la beneficiarii acestora, prin recepţionarea de bunuri livrate şi/sau servicii prestate într-un termen de maxim 36 luni de la acordarea avansurilor, astfel cum va fi prevăzut prin contractul de achiziţie.
 • La art. 13 alin 12 se modifică lit. a) 50 % pentru finanţarea activităţilor cuprinse în obiectul de activitate; iar la lit. b) pct. 4 ​efectuarea cheltuielilor legate de îndeplinirea obligaţiilor legale de conformare cu cerinţele de protecţie a mediului, după caz; c) 10% pentru efectuarea de investiţii, astfel cum sunt prevăzute la art. 3 lit. p).
 • La art.24 se modifică alin (3) Sumele necesare pentru plata drepturilor salariale prevăzute la alin. (1), precum şi cele necesare pentru achitarea contribuţiilor datorate de angajator, potrivit legii, se alocă operatorilor economici, în conformitate cu numărul mediu maxim de personal aprobat, din sumele prevăzute anual cu această destinaţie în bugetul de stat, prin bugetul ministerului de resort.
 • La art. 26 se modifică alin (1),(2),(3) astfel:
  • (1) Operatorii economici din domeniul industriei naţionale de apărare au obligaţia respectării prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii (Rep. 1) cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la formarea profesională a salariaţilor, în vederea creşterii şi diversificării competenţelor profesionale şi menţinerii competitivităţii perso¬nalului din industria naţională de apărare.
  • (2) Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, elaborează în colaborare cu partenerii sociali, la nivel naţional si/sau local, programe de reconversie profesională a persoanelor disponibilizate, în concordanţă cu cerinţele pieţei muncii, potrivit legislaţiei în vigoare.
  • (3) Programele prevăzute la alin.(2) se finanţează din bugetul asigurărilor pentru şomaj sau din fonduri externe nerambursabile, prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în limita sumelor alocate şi în conformitate cu prevederile şi regulile de eligibilitate.
 • La art 38. după alin. 2, se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
  • (3) Operatorii economici din industria naţională de apărare au obligaţia de a păstra o evidenţă a produselor militare, fabricate, respectiv a stocurilor de producţie, în registre speciale.
  • (4) Registrele specificate la alineatul anterior vor fi clasificate şi eliberate de către ministerul de resort în funcţie de specificul operatorilor economici.

Deputat PNL Florin Roman, vicepreședinte al Camerei Deputaților

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. pilu

  luni, 04.07.2022 at 12:27

  Păi şi ? Pe noi ce ne interesează cum se produc armele, pe noi ne interesează cum o vom duce, traiul tot mai prost pe zi ce trece,pensiile speciale pentru oameni nespeciali, care manâncă din fondul de pensii la greu. Aţi ajuns remorca PSD, pentru că nu aţi avut oameni care să gândească profund, nu tiriplici de doi bani, cum sunteţi toţi din PNL-ul actual. Te simţi cumva lezat ? Nu cred.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

HOROSCOP 8-14 august: Săptămâna va aduce liniștirea lucrurilor și lecții pentru cei rebeli. Care este ziua cea mai „electrizantă”

Publicat

Este săptămâna care va aduce liniștirea lucrurilor și lecții pentru cei rebeli. Va scoate la suprafață tendința de a dramatiza la unii și va ”învăța minte” pe cei cărora le place să tragă de timp.

Cei care nu sunt hotărâți și cei care nu știu să iubească au și ei lecții în acest interval! 

Pe 11 August, una dintre cele mai ”electrice” zile ale săptămânii, vom simți cu toții mari schimbări. Și de energie și de stare și de pofte. Luna plină în Vărsător va răscoli această axă: Leu – Taur – Scorpion – Vărsător, iar următoarele 2 săptămâni vor fi pline de decizii.

Femeile vor fi mult mai orgolioase sau mai agresive, începând cu aceeași dată și tot ele vor încerca să domine.

Manifestările artistice, spectacolele vor fi bine cotate și vor reveni între plăcerile noastre pentru următoarele 3 -4 săptămâni.

Horoscop 8-14 august: Berbec

Luna ta plină va fi despre maturizarea proiectelor tale și de coerența ta în împlinirea scopurilor pe care ți le-ai propus de ceva vreme.

Nu pierde timpul doar la distracție sau cu prietenii, ci vezi mai atent ce dorești de la viitorul tău. Posibilă cotitură importantă!

Horoscop 8-14 august: Taur

horoscop taur

Multă încordare și multe confruntări pentru tine în această săptămână. Fii atent la evoluția ta și fă mai multe pentru a evolua.

Ieșirea din confort va fi premiată, iar rigiditatea îți va aduce lecții mari. Familia are nevoie de tine.

Horoscop 8-14 august: Gemeni

horoscop gemeni

Veți fi mai mulțumiți de calitatea dialogurilor voastre și mai deschiși în vorbire. Multe satisfacții își vor face loc în mintea voastra.

Pentru cei care au tras de timp în privința unui drum, se va produce o schimbare majoră!

Horoscop 8-14 august: Rac

horoscop rac

Soluțiile la probleme nu vor întârzia să apară. Pentru următoarele 2 săptămâni vei ieși din multe încercări!

Atenție să nu fii mână largă la cheltuieli și adună-te să poți rezolva cât mai repede ceea ce îți doreai să rezolvi de luni bune sau de ani!

Horoscop 8-14 august: Leu

horoscop leu

Astrele sunt prietenele tale în această perioadă. Doar nu dramatiza și evită despărțirile, mai ales dacă orgoliul te împinge.

Vrei să pui la punct viața de cuplu și să dai o lecție persoanei iubite. Vezi totuși să nu fii prea acid!

Horoscop 8-14 august: Fecioară

horoscop fecioara

Dacă ai avut unele probleme de sănătate în ultima perioadă, ele încep să se stingă și îți recapeți forma.

Dar peste toate este momentul în care trebuie să îți refaci bateriile și să te încarci bine cu energie pozitivă!

Horoscop 8-14 august: Balanță

horoscop balanta

Luna plină îți va face curat în viața emoțională. Probabil că vrei să îți alegi mai cu atenție prietenii.

În plus, pentru tine distracția se încheie și trebuie să te apuci serios de treabă! Ai de ales!

Horoscop 8-14 august: Scorpion

horoscop scorpion

Lecții de personalitate și multe de adus la zi și pentru tine. Vrei să fii mai respectat și vrei mai multă onoare.

Dar pentru asta trebuie să ieși de pe fundul lacului la suprafață și să te expui la lumină, să fii la propriu și la figurat în ”lumina reflectoarelor”!

Horoscop 8-14 august: Săgetător

horoscop sagetator

Ai stat prea relaxat în sinea ta și ai lăsat de azi pe mâine cam multe. Trebuie să pui punctul pe ”i” în mai multe discuții și să iei atitudine.

Nu renunța încă la vacanță! Drumurile sunt cele mai bune prietene pentru tine!

Horoscop 8-14 august: Capricorn

horoscop capricorn

Investițiile și cheltuielile te trag de mânecă. Trebuie să lași banii să circule și să îți dai voie să ieși din zgârcenie!

Ai de făcut multe plăți întârziate și nicicum nu trebuie să mai tragi de timp.

Horoscop 8-14 august: Vărsător

horoscop varsator

Multe îți vor fi potrivnice și ai senzația că ești copleșit de reproșuri și de nemulțumiți! Posibil să fie undeva la mijloc dreptatea și să trebuiască să te schimbi cu adevărat!

Sau dacă nu vrei să te schimbi, măcar să evoluezi! Luna plină te muștruluiește bine tocmai pentru a te pune la transformări!

Horoscop 8-14 august: Pești

horoscop pesti

Dacă poți să ieși din tiparele trecutului, atunci luna plină va fi prietena ta. Fie ai o perioadă de recentrare și de revenire, fie o perioadă de probleme de sănătate!

Ai nevoie să ieși și tu din ”trasul de timp” pentru a te proteja de autosabotaj, mai ales!

Horoscop realizat pentru cititorii Alba24, de astrolog Maria Sârbu

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

UPDATE FOTO INCENDIU la Bistra. Un bărbat, scos din flăcări de polițiști. Focul a mistuit o casă, o anexă și un adăpost de animale

Publicat

Un incendiu a izbucnit duminică, în jurul orei 15:40, în localitatea Bistra – Valea Dobrii. Flăcările au mistuit o locuință, o anexă și un adăpost de animale.

Până la momentul sosirii pompierilor, un bărbat de aprox. 50 de ani a fost scos din flăcări de polițiști. Acesta a suferit arsuri de gradul 2, respectiv gradul 3 pe 35% din suprafața corpului.

UPDATE, ora 21:15 – Potrivit ISU Alba, incendiul este lichidat.

Forțele prezente la locul producerii evenimentului încă lucrează la înlăturarea efectelor negative produse de incendiu.

Au ars:

 • o casă de locuit – aprox. 70mp;
 • un adăpost de animale – aprox. 40 mp;
 • o anexă gospodăreasca- aprox. 20mp.

Până la momentul ajungerii forțelor de intervenție la locul solicitării, o victimă de sex masculin, aprox. 50 ani, a fost extrasă din locuință, de către echipajul IPJ prezent la fața locului.

Victima a suferit arsuri de gradul 2, respectiv gradul 3 pe aprox. 35% suprafața corpului.

UPDATE, ora 16:15 – Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă la o casă de locuit și o anexă gospodărească. La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la nivelul anexei gospodărești și la nivelul acoperișului locuinței.

La momentul de față se lucrează la localizarea incendiului.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Bistra – Valea Dobrii.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o casă de locuit.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare Cod Galben de furtună în Alba, până la ora 22:00. Averse, descărcări electrice și vijelii

Publicat

Meteorologii au emis duminică seara o atenționare Cod Galben de furtună valabilă în mai multe zone din județul Alba, între orele 21:00 și 22:00.

Potrivit ANM, sunt vizate localitățile Alba Iulia, Sebeș, Ighiu, Vințu de Jos, Galda de Jos, Daia Română, Sântimbru, Ciugud, Berghin și Cut.

Se vor semnala averse ce vor acumula 20…25 l/ mp, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Suntem tot mai puțini: Șapte comune din Alba au pierdut peste jumătate din populație, în ultimii 30 de ani

Publicat

Șapte comune din județul Alba au rămas fără mai bine de jumătate din populație, în ultimii 30 de ani. 

La nivel național sunt circa 10 localități care au pierdut cel puțin 70% din populație, în perioada 1992 – 2022, scrie Hotnews.ro.

De asemenea, în peste 30 de localități din România locuiesc acum cu 60-70 % mai puțini oameni, iar în total, în peste 3.200 de așezări din țară populația s-a împuținat.

TOP localități din Alba care au pierdut cei mai mulți locuitori în perioada 1992 – 2022:

 • Râmeț: – 56,79 %
 • Mogoș: – 56,43 %
 • Întregalde: – 54,59 %
 • Ceru-Băcăinți: – 54,55 %
 • Ohaba: – 54,35 %
 • Ocoliș: – 52,65 %
 • Crăciunelu de Jos: – 50,75 %

La nivel național, în ultimii 30 de ani, primele 100 de localități care au pierdut cei mai mulți locuitori au rămas în total fără echivalentul populației unui județ mai modest (de circa 300.000 de locuitori).

sursa: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax