Actualitate
Florin Roman: Parlamentul a adoptat o nouă lege care revoluționează sectorul industriei de apărare, inclusiv a fabricii din Cugir
Parlamentul României a adoptat Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, pe care am inițiat-o în calitate de deputat PNL.
Noua lege revoluționează practic sectorul industriei de apărare, inclusiv a fabricii din Cugir, prin faptul că reorientează profilul industriei de apărare la situația geo-politică actuală.
Principalele modificări ale legii sunt următoarele:
- La art.2. lit d) se completează cu “…dezvoltare technologică; inclusiv prin valorificarea operaţiunilor compensatorii aferente contractelor de achiziţii militare;”
- La art. 3 lit ş) se adaugă la “activitățile principale necesare realizării de produse militare” și deţinere, vânzare- cumpărare, închiriere şi transport;”
- La art 3 dupa lit a) si ş) se introduc noi litere a1) și ş1)
- a1) autorizaţie prealabilă – act administrativ eliberat de către ministerul de resort care conferă operatorului economic dreptul de a-şi realiza capacităţi de producţie şi/sau servicii pentru apărare, cu valabilitate până la data punerii în funcţiune a capacităţii astfel realizate, dar nu mai târziu de 1 an de zile de la data emiterii;
- ş1) operaţiuni conexe realizării de produse militare/ sensibile şi strategice, precum: depozitarea, deţinerea, vânzarea, închirierea şi transportul produselor
- La art. 5. lit b) se adaugă în completare “…precum şi componente esenţiale ale acestora aşa cum sunt definite la art. 2 pct.4 din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, cu modificările şi completările ulterioare, inclusiv a sistemelor de arme cu energie dirijată, echipamente aferente sau de contraacţiune şi modele de testare, precum şi componente special concepute pentru acestea;
- De asemenea la lit c) se adaugă în completare produse IT şi de securitate cibernetică pentru uz militar;
- La art. 6 lit m) alin. 5 se modifică: Acest aviz prealabil are caracter conform şi se acordă potrivit atribuţiilor specifice ale fiecărei instituţii avizatoare, inclusiv din perspectiva riscurilor la adresa apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale. Ministerul de resort va integra avizele prealabile ale fiecărei instituţii FSNA, formulate la solicitarea lui şi va emite autorizaţia doar în situaţia în care fiecare aviz prealabil este pozitiv.
- (n.n.- Implicarea ministerului de resort in integrarea avizelor prealabile si emiterea autorizatiei in situatia in care acestea sunt pozitive)
- La art 7 modificările propuse după alin. 2 au în vedere criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un operator economic pentru a fi autorizat în România, criterii care înainte erau reglementate prin HG, acum sunt menționate express în lege .
- Procedurile de autorizare raman reglementate prin HG.
- Adăugarea la art.7 (21) Procedurile de autorizare prealabilă, autorizare, înregistrare şi radiere din registru a operatorilor economici se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, prin hotărâre a Guvernului;
- În ceea ce privește art.12 se revine la forma inițială a legii cu urmatoărele modificări: conform prevederilor legale în vigoare şi ale prezentei secţiuni, cu directori/membri ai directoratului cu vechime în muncă de minimum 10 ani, din care 5 ani în entităţi cu minimum 20 de angajaţi.
- La art 13 alin. 41) se modifică după cum urmează: Din sumele alocate de la bugetul de stat, operatorii economici cu capital majoritar şi/sau integral de stat pot efectua plăţi în avans în cuantum de până la 30 % din valoarea contractului de achiziţie şi/sau pot deschide acreditive în bănci comerciale sau unităţi ale trezoreriei publice în limitele sumelor angajate prin contractul de achiziţie. Operatorii economici au obligaţia de a recupera sumele alocate în avans, de la beneficiarii acestora, prin recepţionarea de bunuri livrate şi/sau servicii prestate într-un termen de maxim 36 luni de la acordarea avansurilor, astfel cum va fi prevăzut prin contractul de achiziţie.
- La art. 13 alin 12 se modifică lit. a) 50 % pentru finanţarea activităţilor cuprinse în obiectul de activitate; iar la lit. b) pct. 4 efectuarea cheltuielilor legate de îndeplinirea obligaţiilor legale de conformare cu cerinţele de protecţie a mediului, după caz; c) 10% pentru efectuarea de investiţii, astfel cum sunt prevăzute la art. 3 lit. p).
- La art.24 se modifică alin (3) Sumele necesare pentru plata drepturilor salariale prevăzute la alin. (1), precum şi cele necesare pentru achitarea contribuţiilor datorate de angajator, potrivit legii, se alocă operatorilor economici, în conformitate cu numărul mediu maxim de personal aprobat, din sumele prevăzute anual cu această destinaţie în bugetul de stat, prin bugetul ministerului de resort.
- La art. 26 se modifică alin (1),(2),(3) astfel:
- (1) Operatorii economici din domeniul industriei naţionale de apărare au obligaţia respectării prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii (Rep. 1) cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la formarea profesională a salariaţilor, în vederea creşterii şi diversificării competenţelor profesionale şi menţinerii competitivităţii perso¬nalului din industria naţională de apărare.
- (2) Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, elaborează în colaborare cu partenerii sociali, la nivel naţional si/sau local, programe de reconversie profesională a persoanelor disponibilizate, în concordanţă cu cerinţele pieţei muncii, potrivit legislaţiei în vigoare.
- (3) Programele prevăzute la alin.(2) se finanţează din bugetul asigurărilor pentru şomaj sau din fonduri externe nerambursabile, prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în limita sumelor alocate şi în conformitate cu prevederile şi regulile de eligibilitate.
- La art 38. după alin. 2, se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
- (3) Operatorii economici din industria naţională de apărare au obligaţia de a păstra o evidenţă a produselor militare, fabricate, respectiv a stocurilor de producţie, în registre speciale.
- (4) Registrele specificate la alineatul anterior vor fi clasificate şi eliberate de către ministerul de resort în funcţie de specificul operatorilor economici.
Deputat PNL Florin Roman, vicepreședinte al Camerei Deputaților
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 04.07.2022 at 12:27
Păi şi ? Pe noi ce ne interesează cum se produc armele, pe noi ne interesează cum o vom duce, traiul tot mai prost pe zi ce trece,pensiile speciale pentru oameni nespeciali, care manâncă din fondul de pensii la greu. Aţi ajuns remorca PSD, pentru că nu aţi avut oameni care să gândească profund, nu tiriplici de doi bani, cum sunteţi toţi din PNL-ul actual. Te simţi cumva lezat ? Nu cred.