Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Florin Roman printre liberalii care au făcut BLAT cu PSD-ALDE pentru o lege care îi lasă pe primari să facă afaceri


Publicat

Florin Roman

12 parlamentari PNL, printre care și deputatul de Alba – Florin Roman au votat alături de majoritatea PSD-ALDE-UDMR un proiect de lege care-i scapă pe aleşii locali de dosarele cu ANI şi, în plus, le oferă dreptul de a face afaceri. Legea le permite astfel primarilor sau președințiilor consiliilor județene ca, pe lângă salariul cuprins între 9000 -17000 de lei/ lună, să poată scoate bani și din afaceri.

Deși nu declară oficial, atât PNL cât și PSD-ALDE-UDMR şi-au motivat primarii, în contextul în care la anul vin două rânduri de alegeri – europarlamentare şi prezidenţiale – iar influența aleşilor locali va putea mobiliza electoratul la urne. Un blat politic la care a contribuit și vocalul parlamentar de Alba, Florin Roman. Legea care a fost inițiată de  ”deputatul mitralieră” Cătalin Rădulescu îi scoate din incompatibilitate pe aleșii locali care, pe lângă funcția de la stat, au diverse afaceri în privat.

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege iniţiat de Cătălin Rădulescu (PSD), act normativ ce conţine două prevederi, pe cât de diferite, pe atât de importante. Pe de o parte, legea le oferă aleşilor locali – primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene – posibilitatea de a face afaceri, lucru interzis de lege până acum, tocmai pentru a descuraja traficul de influenţă sau dirijarea contractelor din bani publici către propriile firme.

Pe de altă parte, aceeaşi lege prevede că două infracţiuni care au lovit primari de la toate partidele – incompatibilitatea şi conflictul de interese – se prescriu după numai trei ani. Proiectul a fost adoptat cu voturile deputaţilor PSD, ALDE, UDMR şi, surpriză, cu voturile a 12 liberali. Aceştia sunt: Florin Roman, Adriana Săftoiu, Mara Calista, Viorica Cherecheş (mama primarului din Baia Mare cercetat pentru fapte de corupţie), Angelica Fădor, Lucian Heiuş, Tudoriţa Lungu, Sorin Moldovan, Dumitru Mihalescul, Cristinel Romanescu, Cristina Trăilă şi Glad Varga.

Florin Roman, cel care deţine şi funcţia de preşedinte al Comisiei de administraţie din Camera Deputaţilor, a explicat în plen de ce susţine proiectul lui Rădulescu, referindu-se doar la partea ce prevede că aleşii pot face şi afaceri în timp ce-şi exercită funcţia.

Eu cred că vremea clişeelor a trecut. Dacă vrem oameni pregătiţi, incoruptibili, care să aducă bani europeni, noi trebuie să-i plătim. Vă cer să nu vă mai uitaţi la aleşii locali ca şi cum ar fi infractori“, a afirmat Roman de la tribuna plenului, povestind cum un preşedinte de regiune din Franţa câştigă 16.000 de euro, în timp ce în România un vicepreşedinte de Consiliu Judeţean câştiga până de curând 1.000 de euro.

Roman nu spune însă că salariul actual al președintelui Consiliului Județean Alba este peste 15.000 lei, iar în județul Alba niciun primar de comună nu are în prezent venituri mai mici de 6,000 de lei.

UPDATE: Deputatul de Alba a transmis redacției Alba24 următoarea declarație: ”Singurul ”BLAT” l-am făcut cu cei 14.000 de aleși locali ai PNL” și a precizat că va transmite un drept la replică referitor la acest subiect.

Iniţiatorul legii, deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat la un an şi 6 luni cu suspendare pentru fapte de corupţie, le-a mulţumit liberalilor care au votat cot la cot cu PSD. „E o zi istorică pentru primarii din România, inclusiv primarii din PNL. Într-adevăr, dacă pentru cei care şi-au pierdut mandatele nu am putut face mare lucru, pentru cei peste 500 aflaţi în procese (cu Agenţia Naţională de Integritate – n.r.), am făcut azi o reparaţie morală şi legală“, le-a transmis PSD-istul celor din sală.

Legea va merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, care o poate retrimite la Parlament sau o poate ataca la CCR.

UPDATE 2/Reacția deputatului Florin Roman:

”Constat ca există o puternică și nedreaptă campanie împotriva aleșilor locali, venită din Parlament din partea partidului fără primari, partidul on-line. Susținută de anumiți formatori de opinie.

Se invocă un blat cu PSD, pentru că am votat o lege care stabilește că primarii și viceprimarii pot derula și alte activități, care nu au legătură cu calitatea de ales local. În urmă cu mulți ani, Monica Macovei își creiona un profil politic, la brat cu Traian Băsescu, împotriva Parlamentului, considerat principalul pilon al unei democrații. Atunci, gradul incompatibilităților era dus până la gradul IV în rândul aleșilor locali, cea mai severă măsură de la nivelul UE.

În timp ce pentru membrii Guvernului, de exemplu, incompatibilitățile se opresc la gradul II. Pe fondul unor primari “penali”, acum se încearcă o generalizare asupra tuturor.

Aleșii locali au devenit în opinia anarhiștilor noul “dușman al poporului”. Au fost acuzați că “își dau salarii mari”. Propaganda uită însă să spună că până acum doi ani aveam primari plătiți mai rău ca secretara de la şcoală sau că șeful de post are o pensie dublă faţă de leafa unui primar ales legitim.

Şi că legea votată de parlamentari trebuie aplicată. În prezent, legea dă voie parlamentarilor, consilierilor locali și județeni, să desfășoare și alte activități. Primarilor, nu!

Deși toți sunt aleși locali, conform legii administrației publice locale! Și atunci unde este echitatea, cine are interesul să îi țină “sub cheie” pe acești aleși legitimi ai cetățenilor? Cine susține acest tratament discriminatoriu? Dacă un parlamentar pleacă la alt partid, nu-și pierde mandatul. Dacă un primar pleacă, el își pierde mandatul!

Un parlamentar beneficiază de indemnizație de vârstă, un primar nu! Un parlamentar poate fi în același timp medic, profesor, avocat, notar etc, un primar nu are voie nimic! Votarea legii înseamnă tocmai înlăturarea acestor inechități și discriminări. Ca să fie un blat cu PSD, însemna ca această lege să aibă nevoie de voturile PNL pentru a trece: au fost 196 de voturi, fiind necesare 165. 12 voturi au venit de la PNL și 3 de la PMP.

Dar matematica dă dureri de cap unora, și nu minte, fiind o știință exactă. Am votat pentru înlăturarea discriminărilor la care sunt supuși cei 14.000 de aleși locali ai PNL, în comparație cu parlamentarii. Care de multe ori și-au făcut legi pentru ei.

Ca președinte al Comisiei de Administrație Publică, voi fi un pilon al susținerii aleșilor locali. Indiferent de critici, ei merită susținuți pentru că sunt aleși de oameni. În administrație am înțeles că nu trebuie să minți, că adevărul spus e cel mai important lucru. Chiar dacă supără pe unii și pe alții! Cei care au modernizat cu adevărat România sunt primarii, nu parlamentarii care îi critică sau care sunt ipocriți, le spun una în teritoriu și în parlament nu au curajul unui vot.

Ne place sau nu, în Europa legislația permite, vezi cazul Franței, cumulul de funcții la nivel local și central. Numai că atunci când ne convine Europa este un model, când nu, nu mai este un model. Nu am venit ca președinte de comisie să fiu un “ficus”!

Voi susține aleșii locali, de bună credință, cu toată energia. Cum la fel de vehement voi fi împotriva aleșilor care își bagă degetele în borcanul cu…miere! Până atunci însă, consider că această campanie deşănţată împotriva primarilor este contrară intereselor românilor și a României!”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Pp

    duminică, 20.05.2018 at 17:15

    #ipocrizie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Restricții de circulație feroviară între Sântimbru și Bărăbanț, pentru lucrări la nodul rutier de la Autostrada Sebeș-Turda

Publicat

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române a informat, luni dimineața, că vor fi restricții de circulație feroviară lângă Alba Iulia, pentru montarea unui tablier la nodul rutier Alba Nord de la Autostrada Sebeș-Turda.

Pe o distanță de aproximativ 5 kilometri, călătorii vor fi transferați cu mijloace auto.

”Circulația feroviară va fi restricționată astăzi, 3 august, și miercuri, 5 august, în intervalul orar 10.10 – 19.10, pe magistrala 200A Teiuș-Alba Iulia, între stațiile CF Bărăbanț (km. feroviar 414+271 de metri) – Sântimbru (km.feroviar 409+500 de metri), pentru a permite efectuarea de lucrări de montare a tablerului metalic peste calea ferată, lucrări ce au loc la Autostrada Sebeș-Turda, în zona nodului rutier „Alba Nord”. Pe durata lucrărilor, călătorii vor fi transbordați cu mijloace auto între stațiile CF Bărăbanț și Sântimbru”, anunță sursa citată.

Autostrada Sebeș-Turda (stadiu lucrări)

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Valoare: 541.739.137 lei

Constructor: Impresa Pizzarotti

Contract: semnat pe 14 noiembrie 2014

Termen de finalizare (contractual): octombrie 2016

Deschidere posibilă: 30 noiembrie 2020 (asumat de constructor)

Stadiu fizic / stadiu financiar (iunie 2020): 89,10% / 79,07%

Lotul 2 – 24,3 km – Alba Iulia Nord (Pârâul Iovului ) – Aiud (km 17+000 – km 41+250)

Valoare: 549.33 milioane lei (fară TVA)

Constructor: Aktor

Contract: semnat în 2014

Termen de finalizare (contractual): octombrie 2016

Deschidere posibilă: 30 noiembrie 2020 (asumat de constructor)

Stadiu fizic / stadiu financiar (iunie 2020): 70,54% / 55,52%

surse: politiaromana.ro, CNAIR

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tradiții din AUGUST. Când nu ar fi bine să mergi în călătorie. Zilele în care sunt de evitat vinul roșu ori fructele rotunde

Publicat

Luna august este bogată în tradiţii şi obiceiuri păstrate din trecut. Cunoscută în popor şi ca “gustar”, “augustru”, “măselar” sau “secerar”, ultima lună a verii aduce o serie de semnificații.

Pe 6 august, creştinii ortodocşi sărbătoresc Schimbarea la Faţă. Semnifică momentul în care Hristos a luat pe ucenicii Săi şi a urcat pe munte, iar acolo, faţa Lui a apărut strălucind. Veşmintele Lui au devenit albe ca zăpada, iar ucenicii au putut vedea Lumina dumnezeiască. Mai multe obiceiuri şi tradiţii legate de această zi au fost transmise în credinţa populară.

În această zi nu se lucrează și la biserică se duc poame din noua recoltă, se binecuvântează și se împart.

Începând cu această zi fructele, în special strugurii și prunele, sunt bune de gustat, deoarece devin pline de dulceață și savoare, existând și o zicală în acest sens, și anume: “boabă nouă în gură veche”.

În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare. Fetele sunt sfătuite să nu se spele sau să se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarbă.

Schimbarea la faţă a Domnului poartă şi numele popular de „Obrejenie” ori „Pobrejenie”, cu semnificaţia de „probozire”, adică ocărâre sau certare a oamenilor neascultători pe parcursul anului următor.

Se spune că din 6 august, frunzele încep să se îngălbenească, apele să se răcească, păsările călătoare pornesc spre ţările calde, iar gândacii şi târâtoarele îşi caută adăpost în pământ, pregătindu-se pentru iarnă.

În această zi se interzice scăldatul. De la Probăjenii înainte, nu-i slobod să te mai scalzi în rău. O coborât cerbul de la munte, s-o pisat în apa și-o răcit apa. Atâta-i tăt.” (Memoria Ethnologica). Explicația este cu totul alta: apele fiind de acum tot mai reci, crește riscul îmbolnăvirilor.

De asemenea, este bine să evitaţi călătoriile, deoarece se spune că vă veţi rătăci.

Despre oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului.

15 august, Adormirea Maicii Domnului sau Sântămaria Mare

Una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creştine, marchează trecerea de la vară la toamnă şi totodată Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

Pe lângă semnificaţia religioasă a sărbătorii, în Transilvania şi alte regiunie ale ţării sunt cunoscute o serie de obiceiuri şi superstiţii populare.

În Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, dar şi miere, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor. De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Tot din această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.

Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.

Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă.

Citește și Sfânta Maria: Idei de MESAJE și URĂRI pentru familie, colegi şi prieteni. Gânduri frumoase pentru cei care-şi sărbătoresc ziua numelui

În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.

Pe de altă parte, cei care aveau vii mari obişnuiau ca în această zi să tocmească pandurii care să păzească viile.

De asemenea, în această zi bărbaţii îşi schimbau pălăria cu căciula iar cei care erau observaţi că purtau în continuare căciulă erau ironizaţi. Totodată în această zi de sărbătoare era interzis dormitul pe prispă sau scăldatul în apele râurilor spurcate de cerb.

Tot în această zi se organizau şi târgurile şi iarmaroacele de toamnă.

Totodată, la sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, putându-se afla totodată cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoane şi care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli.

În părţile Moldovei această sărbătoare este considerată sărbătoarea „morţilor” iar cu această ocazie sunt pomeniţi toţi strămoşii plecaţi în lumea celor drepţi care au purtat numele Sfintei Fecioare.

În Maramureş, sărbătoarea religioasă are o mare însemnătate, iar tradiţiile şi obicieurile de Sfânta Marie Mare încă se păstrează. Sunt organizate procesiuni religioase spre mănăstiri, iar la slujbele speciale participă câteva zeci de mii de oameni.

Mai multe lăcaşuri de cult din ţară ocrotite de Maica Domnului îşi serbează, miercuri, hramul.

Superstiţii legate de Sărbătoarea Sfânta Maria Mare

În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate şi fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Această sărbătoare se ţine mai ales pentru sănătate, pentru căsătorie, pentru naştere uşoară şi pentru vindecări.

Oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă.

Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.

De Sfânta Maria Mare fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

În alte zone, fetele care doresc să se mărite repede îşi pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-şi visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forţa de a vindeca diferite boli.

Dacă unele obiceiuri se referă strict la femei şi la fete, nici bărbaţii nu sunt ocoliţi de păstrarea tradiţiei. Aceştia, în data de 15 îşi schimbă pălăria cu căciula, iar cei care mai sunt văzuţi cu pălăria după această dată sunt luaţi în râs de ceilalţi săteni. Tot acestora le este interzis să doarmă pe prispa casei, ori în târnaţ în această zi.

Se interzice scaldatul în apa râurilor spurcata de cerb şi dormitul pe prispă.

Bătrânii satelor transilvănene cred şi în zilele noastre, că, dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi una lungă şi călduroasă.

Alte semnificaţii

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este considerată şi sărbătoarea care desparte lunile de vară de cele de iarnă iar în această zi se sărbătoreşte şi Ziua Marinei deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor.

Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit iar informaţii despre această sărbătoare nu se găsesc în Sfintele Evanghelii, decât în tradiţia Bisericii.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe data de 15 august. Ea este cunoscută în Apus sub numele de Înălţarea cu trupul la cer a Maicii Domnului. Este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit. Nu se ştie cu exactitate nici anul, nici ziua când „a adormit Sfânta Fecioară”.

Perioada dintre cele două Sântămării, numită Între Sântămării, se consideră timp optim pentru semănă­turile de toamnă.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – 29 august

În această zi ni se cere să postim, ca să nu ne asemănăm cu Irod, care, din cauza ospăţului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze şi drept răsplată i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezatorul. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este numită Crucea Mică.

În trecut, oamenii care făceau păcate grele, furau, ucideau, tâlhăreau, ca să fie iertaţi, ţineau un post foarte aspru, netrecut în calendarul ortodox, numit de la Cruce pan’ la Cruce, adică de pe 29 august până pe 14 septembrie, când se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci.

Tradiția spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru, în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului.

Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene, care au forma capului.

În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei: aşa cum fiecare om este cuprins de friguri, de fapt, frisoane, când află felul în care a fost să moară Sfântul Ioan Botezătorul.

Deşi ziua de pomenire a Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost rânduită de Biserică zi de post şi de doliu, unele lăcaşuri de rugăciune, biserici de mir sau de mănăstire îşi serbează hramul. Credincioşii au posibilitatea să se închine la părticele din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul aflate la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” – Victoria din Bucureşti şi la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” – Lipniţa, din judeţul Constanţa.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajări la stat. POSTURI vacante în această perioadă la instituții publice din județul Alba și condiții pentru candidați

Publicat

birou-gol-zile-libere-e1519215884228

Mai multe posturi sunt vacante în această perioadă în județul Alba. Candidații interesați de ocuparea acestora trebuie să îndeplinească unele condiții, privind studiile, vechimea de muncă și alte cerințe.

Pentru a ocupa un post contractual vacant sau temporar vacant, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții generale, conform art. 3 al Regulamentului-cadru aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 286 din 23 martie 2011, cu modificările și completările ulterioare:

a) are cetățenia română, cetățenie a altor state membre ale Uniunii Europene sau a statelor aparținând Spațiului Economic European și domiciliul în România;

b) cunoaște limba română, scris și vorbit;

c) are vârsta minimă reglementată de prevederile legale;

d) are capacitate deplină de exercițiu;

e) are o stare de sănătate corespunzătoare postului pentru care candidează, atestată pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de familie sau de unitățile sanitare abilitate;

f) îndeplinește condițiile de studii și, după caz, de vechime sau alte condiții specifice potrivit cerințelor postului scos la concurs;

g) nu a fost condamnată definitiv pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului ori contra autorității, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiției, de fals ori a unor fapte de corupție sau a unei infracțiuni săvârșite cu intenție, care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcției, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea.

POSTURI vacante:

Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia

– referent de specialitate, grad I S, din cadrul Centrului de Cercetare Științifică

Condiţiile specifice: studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă (Ciclul I + Ciclul II Bologna pentru absolvenții sistemului Bologna sau echivalentă celor două cicluri pentru candidați care au absolvit anterior sistemului Bologna), specialitatea studiilor: umaniste/juridice; vechime în specialitate – 5 ani; cunoștințe de operare aplicații de calculator, gestiune de date.

Termenul limită pentru depunerea dosarelor: 4 august 2020, ora 16.00

Concurs: 12 august 2020, ora 09.00, proba scrisă – Palat Apor, sala Consiliului de Administrație; 14 august 2020, ora 09.00, proba interviu – Palat Apor, sala Consiliului de Administrație.

Relaţii suplimentare, la sediul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, str. Gabriel Bethlen nr. 5, judeţul Alba, telefon 0258/806.276, 0258/813.994.

Direcţia de Asistenţă Socială Alba Iulia

– 5 posturi pe perioadă determinată, în Unitatea de management a proiectului „La tine acasă, îngrijire socială la domiciliu Alba lulia”:

*îngrijitor bătrâni la domiciliu (4 posturi) – perioadă determinată (1 an și 5 luni)

*kinetoterapeut, normă de 2 ore/zi (contract de muncă cu timp parțial), pe perioadă determinată (1 an și 2 luni)

*îngrijitor bătrâni la domiciliu

Condiții specifice: studii – minimum 8 clase; vechimea în specialitatea studiilor necesare – nu se solicită.

*kinetoterapeut: studii superioare în specialitatea – Kinetoterapie și motricitate specială; vechimea în specialitatea studiilor necesare – nu se solicită.

Termenul limită pentru depunerea dosarelor: 6 august 2020, ora 15.00

Concurs: 12 august 2020, ora 10.00: proba scrisă; data și ora interviului vor fi comunicate ulterior.

Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Alba Iulia, Bd. Republicii nr. 26 , județul Alba, telefon 0258.810.325.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Medicii de la Spitalul Municipal din Blaj reclamă nereguli. Ce i-au transmis ministrului Sănătății, într-un memoriu

Publicat

Mai mulți medici de la Spitalul Municipal Blaj au reclamat nereguli în legătură cu decizii luate de conducerea unității medicale în perioada stării de urgență. Spun că li s-au tăiat sporuri, iar unii au fost trecuți în concediu de odihnă, retroactiv, în condițiile în care în acea perioadă au făcut consultații de la distanță.

După ce nu au reușit să se înțeleagă cu conducerea spitalului, medicii au făcut sesizare la ITM Alba, pentru a cere o soluție de rezolvare a situației.

Aceștia vor banii cuveniți și zilele libere din concediile în care au fost trecuți, atât ei, cât și asistenții medicali, prin decizie a managementului unității medicale.

Inspecția Muncii a dispus corelarea dintre foile colective de prezență (pontajele – n.r.) și statele de plată, dar și acordarea drepturilor bănești cuvenite. Apoi medicii au cerut din nou mediere la conducerea spitalului, și aceasta fără succes.

Un alt pas pentru rezolvarea situației este un memoriu transmis ministrului Sănătății, în care aceștia cer soluții. Nu în ultimul rând, au în vedere și o rezolvare în instanță a cazului respectiv.

Este vorba despre 190 de persoane aflate în această situație, medici, asistente, infirmiere și îngrijitoare, potrivit celor care au semnat memoriul. Spitalul are 380 de angajați.

Spitalul Municipal Blaj a tratat, în perioada 2 aprilie – 29 mai, 100 de pacienți diagnosticați cu COVID-19. Unitatea a raportat o rată de vindecare de 71%.

UPDATE: Până vineri, la spitalul din Blaj au fost internați, în total, 158 de pacienți confirmați COVID-19. Dintre aceștia, 111 pacienți au fost vindecați  (unul transferat la Psihiatrie Alba), unul a fost externat la cerere, 8 au fost transferați (7 la Boli Infecțioase Alba, unul la Spitalul de Urgențe Tg. Mureș). În prezent, sunt 21 pacienți cu COVID la Secția Boli Infecțioase și alți 37 în secții non-Covid.

Spitalul a fost dotat, de-a lungul timpului, cu aparatură performantă, prin contribuția primăriei și a consiliului local.

De asemenea, administrația locală a derulat, în perioada cât spitalul a fost unitate-suport, o campanie de strângere de fonduri prin intermediul căreia au fost achiziționate materiale și echipamente de protecție pentru personalul medical, dar și aparate UVC pentru dezinfecție.

Care sunt nemulțumirile medicilor și ce vor de la ministrul Sănătății

În memoriul transmis ministrului Sănătății și semnat de 12 medici de la spitalul din Blaj, se descrie următoarea situație:

”Managerul Spitalului Municipal Blaj, în persoana d-lui Suciu Iacob, prin hotărârea nr. 70/30.04.2020, a dispus unilateral efectuarea a 10 zile de concediu de odihnă, în perioada 15-30.04.2020 (deci retroactiv) <personalului angajat, care nu a intrat în seriile care au acordat asistență medicală pacienților testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV2>.

De aici rezultă mai multe nereguli. În primul rând, dispunerea efectuării retroactive a concediului, care, pe lângă faptul că contravine Codului muncii, e și lipsită de sens (nu poți dispune printr-o decizie ceva ce s-ar fi întâmplat deja).

În al doilea rând, s-a dispus trimiterea în concediu de odihnă, retroactiv și unilateral, și a medicilor care au efectuat consultații prin telemedicină în acea perioadă, în care au fost la dispoziția spitalului.

Și în al treilea rând, dacă e să facem o analiză a scriptelor, la Spitalul Municipal Blaj, în perioada 15-30.04.2020 nu a fost disponibil nici un medic din specialitățile Chirurgie Generală, Ortopedie-Traumatologie, Obstetrică-Ginecologie, Psihiatrie, Neurologie, plus personal mediu și auxiliar aferent (fiind în concediu), fapt ce contravine cu statutul de spital-suport Covid, care era obligat să acorde asistență medicală, la nevoie, pacienților Covid+, în cadrul acestor specialități. Probabil din acest motiv dl. manager nu a dispus efectuarea concediului de odihnă începând cu data de 1.05.2020.

Al doilea aspect pe care dorim să vi-l comunicăm este faptul că, atât în perioada 4-15.04.2020, cât și în perioada 1-31.05.2020, ne-a fost „tăiat” sporul de condiții deosebite, inclus în salariul brut lunar, ce apare în contractul individual de muncă.

În această perioadă, având în vedere statutul spitalului, personalul aflat la serviciu nu a avut acces la condicile de prezență, în spital nelucrându-se cu hârtii, ci doar electronic. Au fost întocmite foi colective de prezență, care au fost semnate, deci asumate de către conducerea Spitalului Municipal Blaj, foi in care am fost trecuți cu program normal de lucru și în baza cărora au fost întocmite statele de plată.

După ce am fost puși în fața faptului împlinit, i-am comunicat managerului Suciu Iacob neregulile privind acordarea retroactivă unilateral a concediului de odihnă și neconcordanța între foile colective de prezență și statele de plată (fără spor), dar dumnealui și-a menținut decizia.

Am sesizat ITM Alba cu privire la situația creată, răspunsul din partea acestei instituții (pe care vi-l anexăm împreună cu sesizarea) fiind dispunerea unor măsuri la adresa Spitalului Municipal Blaj, ce cuprind: realizarea concordanței între foile colective de prezență și statele de plată și acordarea drepturilor bănești cuvenite; comunicarea deciziei nr. 70/30.04.2020 (care nu ne-a fost comunicată la data sau imediat după întocmire) către angajați, pentru a putea fi atacată în instanță. În urma unei cereri făcute către conducere, decizia în cauză ne-a fost comunicată în data de 21.07.2020.

Având răspunsul dat de ITM, am apelat din nou la înțelegere și am propus medierea situației, dar fără rezultat, dl. manager persistând în decizia luată și motivând-o prin faptul că nu am fost prezenți fizic la spital, deși i-am adus la cunoștință prevederile art. 1 din OMS nr. 870/2004 actualizat în 8.12.2016, ce susține că „timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziția angajatorului și îndeplinește sarcinile și atributiile sale” și prevederile art. 3 din OMS nr. 74527/2020 potrivit cărora nu se afectează salarizarea personalului.

Răspunsul final al d-lui manager a fost să ne găsim dreptatea în instanță, deoarece aceasta este decizia lui și nu și-o va schimba.

Noi, ca și corp medical, în fața unei asemenea atitudini, ne simțim abuzați, jigniți, folosiți, trădați și dezamăgiți, deoarece considerăm că, atât timp cât ne-am făcut datoria onorabil, cu variabilele date de hazardul situației (unele specialități au avut mai multe cazuri decât altele, fapt pe care nu-l puteam controla și pentru care n-am avut nici o vină), nu meritam să fim tratați astfel.

Subliniem faptul că nimeni nu a încercat vreodată să se eschiveze din fața unui caz Covid+ (lucru de care am fost acuzați de dl. manager, cu un limbaj nedemn de funcția pe care o ocupă), din contră, la data la care s-a înrăutățit situația în România, eram dispuși să venim la spital să acordăm asistență și ajutor colegilor din ATI, indiferent ce specialitate aveam, în cazul în care situația va ajunge ca în alte țări grav afectate (Italia, Spania la acel moment).

Din păcate, acest gen de atitudine din partea noastră nu a fost apreciată, mai mult de atât, ne-au fost încălcate abuziv drepturile. Iar atitudinea d-lui manager, care, în loc să-și aprecieze, să-și motiveze și să înțeleagă că cea mai importantă verigă a unui spital e personalul medico-sanitar, care definește scopul instituției în sine, se comportă conform celebrului <L’Etat, C’est moi>. Această situație nu e prima de acest gen, în care, la încercarea de a găsi împreună o soluție am primit răspunsuri de genul <Nu-ți convine, dă-ți demisia!> sau <N-ai cameră de gardă, du-te dormi cu portarul!>”.

Funcționarea spitalului din Blaj ca unitate-suport pentru tratarea pacienților COVID

Spitalul Municipal Blaj a fost desemnat spital-suport Covid din 1 aprilie, în 6 aprilie a primit primul pacient diagnosticat și a funcționat în acest regim până în 9 iunie.

De la această dată, tratarea pacienților cu noul coronavirus a fost asigurată doar în trei secții, aflate într-un corp de clădire separat de sediul principal al spitalului.

Statutul de spital-suport a presupus și reorganizarea activității. Personalul medical s-a pregătit să primească pacienti Covid+ cu patologie specifică secțiilor Infecțioase, ATI, Interne, Chirurgie, Ortopedie-Traumatologie, Obstetrică-Ginecologie, Pneumologie, Neurologie, Psihiatrie, Pediatrie.

Ce mai spun medicii:

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate