Connect with us
Advertisement

Administrație

Florin Roman printre liberalii care au făcut BLAT cu PSD-ALDE pentru o lege care îi lasă pe primari să facă afaceri

Florin Roman

Publicat

12 parlamentari PNL, printre care și deputatul de Alba – Florin Roman au votat alături de majoritatea PSD-ALDE-UDMR un proiect de lege care-i scapă pe aleşii locali de dosarele cu ANI şi, în plus, le oferă dreptul de a face afaceri. Legea le permite astfel primarilor sau președințiilor consiliilor județene ca, pe lângă salariul cuprins între 9000 -17000 de lei/ lună, să poată scoate bani și din afaceri.

Deși nu declară oficial, atât PNL cât și PSD-ALDE-UDMR şi-au motivat primarii, în contextul în care la anul vin două rânduri de alegeri – europarlamentare şi prezidenţiale – iar influența aleşilor locali va putea mobiliza electoratul la urne. Un blat politic la care a contribuit și vocalul parlamentar de Alba, Florin Roman. Legea care a fost inițiată de  ”deputatul mitralieră” Cătalin Rădulescu îi scoate din incompatibilitate pe aleșii locali care, pe lângă funcția de la stat, au diverse afaceri în privat.

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege iniţiat de Cătălin Rădulescu (PSD), act normativ ce conţine două prevederi, pe cât de diferite, pe atât de importante. Pe de o parte, legea le oferă aleşilor locali – primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene – posibilitatea de a face afaceri, lucru interzis de lege până acum, tocmai pentru a descuraja traficul de influenţă sau dirijarea contractelor din bani publici către propriile firme.

Pe de altă parte, aceeaşi lege prevede că două infracţiuni care au lovit primari de la toate partidele – incompatibilitatea şi conflictul de interese – se prescriu după numai trei ani. Proiectul a fost adoptat cu voturile deputaţilor PSD, ALDE, UDMR şi, surpriză, cu voturile a 12 liberali. Aceştia sunt: Florin Roman, Adriana Săftoiu, Mara Calista, Viorica Cherecheş (mama primarului din Baia Mare cercetat pentru fapte de corupţie), Angelica Fădor, Lucian Heiuş, Tudoriţa Lungu, Sorin Moldovan, Dumitru Mihalescul, Cristinel Romanescu, Cristina Trăilă şi Glad Varga.

Florin Roman, cel care deţine şi funcţia de preşedinte al Comisiei de administraţie din Camera Deputaţilor, a explicat în plen de ce susţine proiectul lui Rădulescu, referindu-se doar la partea ce prevede că aleşii pot face şi afaceri în timp ce-şi exercită funcţia.

Eu cred că vremea clişeelor a trecut. Dacă vrem oameni pregătiţi, incoruptibili, care să aducă bani europeni, noi trebuie să-i plătim. Vă cer să nu vă mai uitaţi la aleşii locali ca şi cum ar fi infractori“, a afirmat Roman de la tribuna plenului, povestind cum un preşedinte de regiune din Franţa câştigă 16.000 de euro, în timp ce în România un vicepreşedinte de Consiliu Judeţean câştiga până de curând 1.000 de euro.

Roman nu spune însă că salariul actual al președintelui Consiliului Județean Alba este peste 15.000 lei, iar în județul Alba niciun primar de comună nu are în prezent venituri mai mici de 6,000 de lei.

UPDATE: Deputatul de Alba a transmis redacției Alba24 următoarea declarație: ”Singurul ”BLAT” l-am făcut cu cei 14.000 de aleși locali ai PNL” și a precizat că va transmite un drept la replică referitor la acest subiect.

Iniţiatorul legii, deputatul PSD Cătălin Rădulescu, condamnat la un an şi 6 luni cu suspendare pentru fapte de corupţie, le-a mulţumit liberalilor care au votat cot la cot cu PSD. „E o zi istorică pentru primarii din România, inclusiv primarii din PNL. Într-adevăr, dacă pentru cei care şi-au pierdut mandatele nu am putut face mare lucru, pentru cei peste 500 aflaţi în procese (cu Agenţia Naţională de Integritate – n.r.), am făcut azi o reparaţie morală şi legală“, le-a transmis PSD-istul celor din sală.

Legea va merge spre promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, care o poate retrimite la Parlament sau o poate ataca la CCR.

UPDATE 2/Reacția deputatului Florin Roman:

”Constat ca există o puternică și nedreaptă campanie împotriva aleșilor locali, venită din Parlament din partea partidului fără primari, partidul on-line. Susținută de anumiți formatori de opinie.

Se invocă un blat cu PSD, pentru că am votat o lege care stabilește că primarii și viceprimarii pot derula și alte activități, care nu au legătură cu calitatea de ales local. În urmă cu mulți ani, Monica Macovei își creiona un profil politic, la brat cu Traian Băsescu, împotriva Parlamentului, considerat principalul pilon al unei democrații. Atunci, gradul incompatibilităților era dus până la gradul IV în rândul aleșilor locali, cea mai severă măsură de la nivelul UE.

În timp ce pentru membrii Guvernului, de exemplu, incompatibilitățile se opresc la gradul II. Pe fondul unor primari “penali”, acum se încearcă o generalizare asupra tuturor.

Aleșii locali au devenit în opinia anarhiștilor noul “dușman al poporului”. Au fost acuzați că “își dau salarii mari”. Propaganda uită însă să spună că până acum doi ani aveam primari plătiți mai rău ca secretara de la şcoală sau că șeful de post are o pensie dublă faţă de leafa unui primar ales legitim.

Şi că legea votată de parlamentari trebuie aplicată. În prezent, legea dă voie parlamentarilor, consilierilor locali și județeni, să desfășoare și alte activități. Primarilor, nu!

Deși toți sunt aleși locali, conform legii administrației publice locale! Și atunci unde este echitatea, cine are interesul să îi țină “sub cheie” pe acești aleși legitimi ai cetățenilor? Cine susține acest tratament discriminatoriu? Dacă un parlamentar pleacă la alt partid, nu-și pierde mandatul. Dacă un primar pleacă, el își pierde mandatul!

Un parlamentar beneficiază de indemnizație de vârstă, un primar nu! Un parlamentar poate fi în același timp medic, profesor, avocat, notar etc, un primar nu are voie nimic! Votarea legii înseamnă tocmai înlăturarea acestor inechități și discriminări. Ca să fie un blat cu PSD, însemna ca această lege să aibă nevoie de voturile PNL pentru a trece: au fost 196 de voturi, fiind necesare 165. 12 voturi au venit de la PNL și 3 de la PMP.

Dar matematica dă dureri de cap unora, și nu minte, fiind o știință exactă. Am votat pentru înlăturarea discriminărilor la care sunt supuși cei 14.000 de aleși locali ai PNL, în comparație cu parlamentarii. Care de multe ori și-au făcut legi pentru ei.

Ca președinte al Comisiei de Administrație Publică, voi fi un pilon al susținerii aleșilor locali. Indiferent de critici, ei merită susținuți pentru că sunt aleși de oameni. În administrație am înțeles că nu trebuie să minți, că adevărul spus e cel mai important lucru. Chiar dacă supără pe unii și pe alții! Cei care au modernizat cu adevărat România sunt primarii, nu parlamentarii care îi critică sau care sunt ipocriți, le spun una în teritoriu și în parlament nu au curajul unui vot.

Ne place sau nu, în Europa legislația permite, vezi cazul Franței, cumulul de funcții la nivel local și central. Numai că atunci când ne convine Europa este un model, când nu, nu mai este un model. Nu am venit ca președinte de comisie să fiu un “ficus”!

Voi susține aleșii locali, de bună credință, cu toată energia. Cum la fel de vehement voi fi împotriva aleșilor care își bagă degetele în borcanul cu…miere! Până atunci însă, consider că această campanie deşănţată împotriva primarilor este contrară intereselor românilor și a României!”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pp

    duminică, 20.05.2018 at 17:15

    #ipocrizie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement