Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

„Foaia goală” și la simulare Bacalaureat 2019. Consiliul Național al Elevilor îndeamnă la protest


Publicat

foaiagoala

Elevii anunță proteste #foaiagoală și la simularea examenelor de Bacalaureat 2019, pe care liceenii de clasele a XI-a și a XII-a le vor începe luni.

„Cu siguranță voi da și eu foaia goală sau voi scrie ce mă deranjează la sistemul de învățământ”, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Național al Elevilor (CNE), Petru Apostoaia. Acesta a precizat că au primit semnale de susținere din partea multor directori, profesori și chiar inspectori.

Citește și SIMULARE BACALAUREAT 2019: Modele de subiecte, calendar şi detalii pentru elevi la testările ce încep în 18 martie

foaia goala protest

Consiliul Național al Elevilor a demarat, pe data de 10 martie 2019, campania „Anul acesta, dăm #foaiagoală la simulările naționale!”, prin care îndeamnă elevii care susțin simulări ale examenelor naționale să dea foaia goală sau să scrie ce îi nemulțumește la sistemul de învățământ, de la modul de predare la cel de evaluare și nu numai.

„Motivele protestului sunt reprezentate de toate problemele din sistemul de învățământ. În campania #foaiagoală și formele sale de manifestare sunt implicați toți actorii principali ai sistemului: elevii, prin ceea ce scriu sau nu, cadrele didactice, prin sesizarea faptului că și elevii își doresc o educație mai bună, și părinții, prin observarea revoltei pașnice a copiilor lor față de problemele cotidiene. În plus, având în vedere contextul protestului, scoatem în evidență nemulțumirile cu privire la examenele naționale, de la desfășurarea la fundamentarea acestora.

La momentul actual, este neclar ce se evaluează în cadrul Evaluării Naționale și Bacalaureatului. Se poate observa cu ușurință că, în cadrul ambelor examene, accentul este pus asupra cunoștințelor deținute și a capacității de a reține informații, în detrimentul competențelor dobândite. Ministerul și societatea civilă trebuie să răspundă la un minim esențial de întrebări: Ce competențe trebuie să dobândească elevii? (Profilul de formare al absolventului este un document necesar) Ce competențe sunt cu adevărat utile elevilor? Ce competențe se evaluează la EN/BAC? Ce competențe ar trebui să fie evaluate? Ce probe ar trebui să aibă absolvenții în cadrul celor două examene naționale? Evaluarea Națională este un mod potrivit de tranziție de la ciclul gimnazial la cel liceal?

Totodată, este neclar dacă subiectele pentru evaluări tipizate, în general, au fost etalonate în raport cu populația școlară din România. Analizând rata de promovare a examenului de Bacalaureat din ultimii ani, se poate observa un fenomen ciudat: în perioada 2004-2009, rata era de aproximativ 90%, în 2010 a scăzut la aproape 76%, iar, odată cu introducerea monitorizării video a sălilor de examen, aceasta a ajuns, în anii 2011-2012, la un minim de aproximativ 52%. Deși majoritatea societății declară că sistemul de învățământ se degradează din ce în ce mai mult, iar calitatea actului didactic scade simțitor, rata de promovare a crescut treptat, de la 58% în 2013 la 74% în 2017 (date preluate din Policy brief – Analiza datelor statistice privind accesul și rezultatele candidaților care au participat în cadrul celor două sesiuni de bacalaureat – 2017, (RO), No.2, 2018), cu o ușoară scădere în anul 2018. Așadar, nivelul de dificultate a subiectelor variază considerabil, nefundamentat, din cauza lipsei etalonării subiectelor.

Din nefericire, evaluările au ajuns un scop, nu un mijloc. În loc de a completa exerciții care să îi ajute să dobândească un set de competențe necesare, elevii rezolvă zeci de variante de subiecte pentru Evaluarea Națională/Bacalaureat, cu scopul de a lua o notă cât mai mare, dar fără a ține seama de inutilitatea acestui lucru. Elevii împreună cu părinții și cadrele didactice se complac în risipirea timpului celor dintâi, în detrimentul educării acestora. Astfel, beneficiarilor primari ai educației le este cerut să aibă rezultate cât mai bune, dar fără o însemnătate reală.

Un exemplu ilustrativ al primului enunț al paragrafului anterior este practica fraudării evaluărilor de orice fel: de la a realiza proiecte și prezentări cu informații copiate fără noimă de pe internet, la a folosi fițuici și mijloace electronice de comunicare pentru rezolvarea cerințelor din teste, elevii au inventat nenumărate metode prin care să atingă scopul lor și al celor din jur, anume rezultate cât mai bune. Evaluările și-au pierdut însemnătatea, iar la momentul actual acestea nu valorează mai mult decât o cifră pe o hârtie. Acest lucru este în antiteză cu importanța lor uriașă, căci evaluarea este oglinda predării, în sensul în care componentele actului didactic sunt în strânsă legătură și au nevoie de îmbunătățiri. Începând de la curriculumul național până la formarea inițială și continuă a cadrelor didactice, există nenumărate probleme.

Un alt exemplu important este reprezentat de meditațiile contra-cost. O opinie răspândită larg este cea potrivit căreia dacă un elev nu beneficiază de acest tip de pregătire, șansele acestuia de a promova Evaluarea Națională/Bacalaureatul cu o notă mare sunt minime. Situațiile din țară arată că acest lucru este un fapt, nu o simplă opinie. Astfel, părinții cheltuie sume importante pentru ca elevii să beneficieze de meditații pentru disciplinele de examen, cu scopul de a crește gradul de cunoștințe pe care aceștia le dețin, astfel încât notele să fie cât mai mari. Elevii care nu iau o notă mai mare de 5 sunt declarați „pierduți”. Și în acest caz, competențele care ar trebui să fie dobândite sunt complet ignorate.

Pe lângă aspectele de mai sus, punem sub semnul întrebării chiar simulările al căror rol este, potrivit Ministerului Educației Naționale, „familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluări naționale, respectiv ale unui examen de bacalaureat național și cu scopul de a optimiza rezultatele obținute de către elevii din învățământul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale” (extras din OMEN 3185/2019). Astfel, se revine la ideea că evaluările au ajuns să fie un scop, nu un mijloc. Dacă acestea ar reprezenta strict modul de a cuantifica ce au acumulat elevii în anii de școlarizare, optimizarea reală a rezultatelor s-ar face prin îmbunătățirea calității actului didactic (prin formarea reală a profesorilor, prin micșorarea numărului de elevi dintr-o clasă, prin refacerea curriculei naționale și altele), nu prin încă o testare fără un obiectiv concret.

În plus, nenumărate cadre didactice se plâng de faptul că petrec un număr considerabil de ore pentru a corecta lucrări, fără un rost concret și fără a fi remunerate, în concordanță cu efortul depus.

Protestul #foaiagoală are legătură cu întregul sistem de învățământ, iar dezideratul celor care ni se alătură este reformarea reală a modului în care este organizat și funcționează acesta. Schimbările dese și nefundamentate, făcute fără consultarea reală a specialiștilor în educație și a reprezentanților elevilor, cadrelor didactice și părinților, trebuie să înceteze; există aspecte care trebuie remediate de urgență, însă modificările fără o țintă clară produc haos și lipsă de predictibilitate. Fără o strategie clară și asumată de către toți cei implicați în sistem, vom asista, în continuare, la perpetuarea și crearea unor forme fără fond. În lipsa stabilirii competențelor și rolurilor tuturor factorilor implicați în educația copiilor, de la părinți și cadre didactice la instituții, conflictele nu vor dispărea, iar vina va fi transferată de la unul la altul, fără a fi asumată.

De asemenea, un pachet legislativ care să reglementeze formal politicile publice ce au rolul de a îmbunătăți sistemul trebuie să fie elaborat și aprobat doar atunci când scena politică este liniștită, fără repeziciune, astfel încât fiecare articol din proiectele de lege să poată fi analizat în amănunt; în caz contrar, există nenumărate riscuri, care pot varia de la instituirea unor măsuri populiste inaplicabile, până la excluderea unor propuneri fundamentate din considerente strict politice. Astfel, Consiliul Național al Elevilor solicită amânarea elaborării unui pachet legislativ în domeniul educației, până după sesiunile electorale din anii 2019 și 2020, pentru ca reforma sistemului de învățământ să poată fi realizată într-un mod obiectiv și fundamentat, pe baza unei strategii pe termen lung, în urma stabilirii pașilor necesari pentru implementarea reformelor”, au transmis, într-un comunicat, reprezentanții elevilor.

sursa: edupedu.ro, facebook (Consiliul Național al Elevilor)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Raluca Tudorache

    marți, 19.03.2019 at 17:07

    Oh, Doamne!… Prostia-i ridicata la rang de virtute.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Alexandru Paștiu, principalul suspect în cazul CRIMEI din Răhău, arestat preventiv pentru 30 de zile

Publicat

Alexandru Paștiu, principalul suspect în cazul crimei din Răhău, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Propunerea procurorilor a fost admisă, marți, 20 aprilie, de judecătorii Tribunalului Alba. 

Reamintim că în noaptea de duminică spre luni, în jurul orei 04.00, Alexandru ar fi intrat în casa a doi tineri, care locuiau împreună și i-a atacat cu un cuțit. 

Pe unul din ei, un tânăr de 22 de ani l-ar fi înjunghiat mortal cu un cuțit, iar pe tânăra care se afla alături de băiat ar fi rănit-o.

Bărbatul și cele două victime, erau colegi de muncă. Din căte se pare, Paștiu nu ar fi acceptat că cei doi tineri aveau o relație, în ideea în care și el ar fi plăcut-o pe tânără.

După ce a atacat, bărbatul a părăsit locul crimei. Luni în jurul orei 12.00, bărbatul a fost prins într-o pădure din proximitatea localității, de doi polițiști pe motociclete tip enduro.

Momentul în care bărbatul a fost prins, a fost suprins de o altă persoană iar atunci când este întrebat unde este cuțitul, acesta a spus că l-a aruncat.

Tot luni, în jurul orei 14.30, bărbatul a fost transferat de la sediul poliției din Sebeș, la Alba Iulia pentru a fi audiat.


La ieșirea din secția de poliție din Sebeș, flancat de trei mascați, bărbatul nu a făcut nici o declarație.

În ceea ce privește starea tinerei rănite, reprezentanții Spitalului Orășenesc Cugir au precizat pentru Alba24.ro, luni 20 aprilie, că aceasta este în stare stabilă, având câteva plăgi produse prin tăiere.

Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba

Procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a dispus, la data de 19.04.2021, punerea în mișcare a acțiunii penale faţă de un inculpat în vârstă de 36 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor, tentativă la omor şi violare de domiciliu.

În fapt, s-a reţinut că, în noaptea de 18/19.04.2021, în jurul orei 4,00, inculpatul a pătruns fără drept în locuinţa victimelor din municipiul Sebeş, sat Răhău, jud. Alba şi le-a aplicat acestora mai multe lovituri cu un cuţit, în zone vitale ale corpului.

În urma agresiunilor fizice, a survenit decesul unei victime de gen masculin în vârstă de 22 de ani şi rănirea celeilalte victime, de gen feminin, în vârstă de 21 de ani. Aceasta din urmă a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, starea sa de sănătate fiind stabilă.

Presupusul autor a fugit de la locul faptelor, fiind identificat ulterior de către organele de poliţie, în apropierea unei păduri din localitate.

Procurorul a dispus luarea măsurii preventive a reţinerii faţă de acesta, iar la data de 20.04.2021, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Alba a admis propunerea de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de inculpat.

Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul lucrătorilor de poliție din cadrul I.P.J. Alba – Serviciul Investigaţii Criminale şi Serviciul Criminalistic, Poliţia Municipiului Sebeş.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Avion militar MIG 21 LanceR, PRĂBUȘIT în județul Mureș, în apropiere de Reghin. Pilotul s-a catapultat

Publicat

Un avion militar de luptă de tip MIG 21 s-a prăbușit marți după-amiaza, în județul Mureș. 

Accidentul s-a produs în apropiere de Reghin (localitatea Dedrad, aproape de Baza aeriană 71).

Momentan nu sunt disponibile informații despre cauzele prăbușirii. Pilotul s-a catapultat.

Mikoian-Gurevici MiG-21 este un avion de vânătoare din generația a treia, inițial construit de către Biroul Mikoian și Gurevici din Uniunea Sovietică.

UPDATE 1: Potrivit Inspectoratului General de Aviație, misiunea este în desfășurare.

Un elicopter medical a plecat de la Târgu Mureș pe direcția Dedrad, pentru a prelua pilotul rănit în accident. Acesta ar urma să fie transportat la spitalul din Târgu Mureș.

UPDATE 2: Comunicatul MApN:

„Aeronavă MiG 21 LanceR prăbușită în județul Mureș Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului.

O aeronavă MiG 21 LanceR din cadrul Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, 20 aprilie, în jurul orei 14:30, în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită.

Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa de urgență la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.

Vom reveni cu informații, de îndată ce acestea vor fi disponibile”.

UPDATE 3: Avionul s-ar fi prăbușit într-o livadă de lângă localitate. Pilotul catapultat acuză dureri de spate.

Ancheta a fost preluată de Parchetul Militar Cluj-Napoca.

UPDATE 4, ora 15:37 – Potrivit Inspectoratului General de Aviație, pilotul a fost preluat de elicopterul SMURD, care se află în aceste momente în zbor către un spital din municipiul Târgu Mureș.

Stire în actualizare

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Primul centru de vaccinare fix din mediul rural din Alba s-a deschis la Ighiu. Serul utilizat este Moderna

Publicat

Marți, 20 aprilie, s-a deschis la Ighiu, în colaborare cu Primăria comunei, primul centru de vaccinare fix din mediul rural din județul Alba. Amenajat în sediul Centrului pentru persoane vârstnice din comună, acesta beneficiază de două fluxuri de vaccinare a câte 96 de locuri, serul utilizat fiind Moderna.

Potrivit reprezentanților DSP Alba, modalitatea de programare este prin lista de așteptare de pe platforma națională – programare.vaccinare-covid.gov.ro Având în vedere însă faptul că sunt locuri libere, practic notificarea se trimite în câteva minute și programarea poate fi finalizată rapid.

Prima persoană vaccinată a fost un localnic în vârstă de 73 de ani, Florian Gruian, care s-a arătat încrezător că vaccinul primit îl va ajuta ca în viitorul apropiat să se reîntoarcă la o viață normală, cu mai puține restricții. Marți, 20 aprilie, în prima zi de vaccinare, în Centrul nou deschis au fost imunizate 10 persoane.

„Centrul de la Ighiu îndeplinește toate cerințele, la cele mai înalte standarde, fiind amenajat cu ajutorul Primăriei Ighiu. Ne bucurăm că am reușit suplimentarea la nivelul județului cu acest centru și sperăm ca locuitorii comunei Ighiu și nu numai să beneficieze de vaccin pentru a putea depăși mai repede această pandemie”, Alexandru Sinea, director executiv al DSP Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

„Pensia moștenită”, o nouă categorie propusă în sistemul de pensii. Ce reprezintă și cum s-ar putea acorda. Proiect, la Senat

Publicat

p

O nouă categorie de pensie ar putea să apară în România. Un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari PSD propune introducerea „pensiei moștenite”.

Aceasta ar urma să se acorde moștenitorilor, pentru o perioadă de doi ani de zile din momentul decesului persoanei. 

Potrivit proiectului care a fost înregistrat la Senat, „pensia moștenită” ar urma să se plătească în procent de 100% pentru moștenitorii legali ai unei persoane din momentul decesului acesteia.

Dacă proiectul ar urma să treacă de Parlament și să fie promulgat de președintele României, pensia moștenită se va acorda timp de doi ani.

Practic, moștenitorii legali ai unei persoane vor putea primi integral pensia celui decedat, în anumite condiții.

„Pensia moștenită reprezintă o compensare pe care o primește moștenitorul persoanei decedate pentru anii de contribuție la sistemul de pensii pentru asigurarea dreptului la securitate și asistență socială, la o viață demnă și independentă a urmașului.

După doi ani de zile de la acordarea pensiei moștenite moștenitorul legal va beneficia în mod automat de pensia de urmaș, așa cum este prevăzută în legislația în vigoare”, au explicat inițiatorii. în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, pensia moștenită se cuvine moștenitorilor legali ai unei persoane din momentul decesului acesteia, cu respectarea dispozițiilor referitoare la moștenire.

Cuantumul pensiei moștenite se stabilește în procent de 100% pentru moștenitori legali ai unei persoane din momentul decesului acesteia, conform dispozițiilor referitoare la moștenire prevăzute în Codul Civil, Legea nr. 287/2009.

Modificare Legea pensiilor: condiții pentru „pensia moștenită”

Pensia moștenită ar urma să acorde moștenitorilor legali pentru o perioadă de 2 ani de zile, dacă decedatul îndeplinea cel puțin una din următoarele condiții:

  • îndeplinea stagiul complet de cotizare, iar decesul a avut loc cu doi ani înainte de accesarea pensiei pentru limită de vârstă, respectiv 61 de ani la femei și 63 de ani la bărbați, conform legislației în vigoare;
  • îndeplinea vârsta legală cu stagiu complet de cotizare, conform legislației în vigoare, iar decesul a avut loc în intervalul de până la doi ani, după data accesării drepturilor de pensie cuvenite pentru limită de vârstă, respectiv 63 – 65 de ani la femei și 65 – 67 de ani la bărbați.

După doi ani de zile de la acordarea pensiei moștenite din momentul decesului persoanei, moștenitorii legali au dreptul la pensie de urmaș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate