Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Focare de rujeolă în judeţul Alba. Au fost înregistrate 28 de cazuri de îmbolnăviri în ultimele 30 de zile, inclusiv la adulţi

Publicat

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Horia Timiş a prezentat, joi, o situaţie a cazurilor de rujeolă înregistrate începând cu luna mai 2011 în judeţ, în contextul evoluţiei unor focare de acest tip în ţară. Acesta a declarat că virusul de rujeolă a suferit unele mutaţii, fiind înregistrate cazuri de îmbolnăvire la adulţi.

Primul caz identificat şi confirmat în urma testelor de laborator a fost înregistrat în luna mai a acestui an, dată de la care au fost semnalate 28 de cazuri. Dintre acestea, 10 pacienţi au fost diagnosticaţi cu rujeolă în urma analizelor medicale, trei cazuri au fost confirmate prin legături epidemiologice, alte 15 situaţii de acest gen fiind în proces de identificare a prezenţei virusului.

În Alba Iulia sunt semnalate 11 cazuri de îmbolnăviri, în Sebeş sunt 4 astfel de situaţii iar Blajul este focarul cel mai activ – 13 cazuri confirmate.

Autorităţile sanitare au luat măsuri pentru izolarea cazurilor suspecte, supravegherea clinică prin intermediul medicilor de familie şi ai celor şcolari, finalizarea campaniei de vaccinare. DSP Alba dispune la ora actuală de 2559 doze de vaccin.

Reprezentantul DSP Alba a precizat că medicii s-au confruntat cu cazuri de bolnavi care au refuzat internarea şi recoltarea de probe pentru laborator sau alţii care au părăsit spitalul în timpul perioadei de contagiozitate.

Potrivit sfatulmedicului.ro, rujeola (pojarul, cori) este o boală infecţioasă de etiologie virală, extrem de contagioasă, uneori chiar severă, provocată de virusul rujeolic, caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată. Aceasta este una dintre bolile eruptive, contagioase ale copilăriei. Boala este mai gravă în cazul sugarilor şi copiilor mici, cu complicaţii pulmonare şi mortalitate destul de ridicată. Curba lunară şi sezonieră a incidenţei rujeolei arată un maxim în lunile de primăvară (aprilie-mai) şi un minim în august şi septembrie. Sursele de infecţie sunt constituite numai de omul bolnav, cu forme tipice sau atipice de boală; nu există purtători sănătoşi de virus. Bolnavul strănută şi prezintă secreţie nazală abundentă mucopurulentă, are laringită cu voce aspră şi răguşită, tuse uscată supărătoare sau chiar traheobronşită acută.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax