Connect with us
Advertisement

Actualitate

Formularul declarației de patrimoniu şi venituri pe care o poate cere Fiscul persoanelor fizice supuse verificărilor a fost publicat în Monitorul Oficial

Publicat

Modelul declarației de patrimoniu și de venituri pe care o persoană fizică supusă verificării situației fiscale personale trebuie să o depună, la cererea Fiscului, a fost publicată în Monitorul Oficial. Sunt stabilite elementele de patrimoniu și de venituri ce trebuie declarate, doar în cazul în care organele fiscale solicită acest lucru.

Codul de procedură fiscală a fost modificat prin OG nr. 8/2013 publicată în Monitorul Oficial din 23 ianuarie 2013. Potrivit modificărilor, Fiscul are dreptul de a controla dacă o persoană are venituri nedeclarate printr-o verificare fiscală prealabilă documentară a situației fiscale personale. Orice venituri a căror sursă nu a fost identificată se vor impozita cu o cota de 16% aplicată asupra bazei impozabile ajustate pe baza procedurilor și metodelor indirecte de reconstituite a veniturilor sau cheltuielilor. Prin decizia de impunere, organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor.

Diferența se consideră semnificativă dacă intre veniturile estimate calculate în baza situației fiscale personale și veniturile declarate de contribuabili sau de plătitorii de venit este o diferență mai mare de 10%, dar nu mai puțin de 50.000 lei. În situația în care Fiscul constată diferențe semnificative, acesta solicita contribuabilului prezentarea, în termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, sub sancțiunea decăderii, de documente justificative sau alte clarificări relevante pentru situația sa fiscală. Termenul se poate prelungi cu 30 de zile, o singură dată, la la solicitarea justificată a contribuabilului, cu acordul organului fiscal.

Elementele patrimoniale supuse declarării:

a) bunuri imobile: terenuri, clădiri, alte bunuri imobile;

b) bunuri mobile:

– mijloace de transport terestre, navale, aeriene, înmatriculate/înregistrate;

– metale prețioase, bijuterii, obiecte de arta și de cult, colecții de artă și numismatică, antichități, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural național sau universal, a căror valoare de achiziție însumată depășește 15.000 lei;

– animale, inclusiv animale de rasă sau care participă la competiții/curse, a căror valoare însumată depăsește 15.000 lei;

– active financiare:

– conturi și depozite bancare, fonduri de investiții, forme echivalente de economisire și investire;

– plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate;

– alte bunuri, titluri și/sau dețineri a căror valoare individuală depășește 10.000 lei;

– polițe de asigurare, cu excepția asigurărilor RCA;

– cheltuieli personale și cu persoanele aflate în întreținere;

–  datorii.

Elementele de venituri care se declară de către persoana fizică supusă verificării situației fiscale personale sunt:

– venituri realizate pentru care se aplică regimul de reținere la sursa a impozitului;

– venituri realizate care nu sunt impozabile;

– venituri scutite de impozit, potrivit legii.

Atât elementele de patrimoniu, cât și elementele de venituri se declară pe fiecare categorie și pe fiecare sursă de venit, indiferent de locul realizării, în țară sau în străinătate.

Conform noilor reguli introduse în Codul de procedură fiscală de la 1 februarie, verificarea fiscală nu poate dura mai mult de 6 luni. Dacă sunt necesare și informații din străinătate, atunci durata verificărilor se poate extinde la maximum 12 luni.

Sursa: hotnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement