Eveniment
Fost primar din Alba versus o pagină de Facebook care îi critica activitatea. A cerut ca dosarul penal închis să fie redeschis
Fostul primar al comunei Sâncel, Ilie Frățilă, a încercat în instanță redeschiderea unui dosar penal, pe care procurorii l-au închis. În data de 15 ianuarie 2025, magistrații Judecătoriei Blaj au dat o decizie în acest caz.
În linii mari, fostul primar al comunei a fost deranjat de o pagină de Facebook, în care erau criticate activitățile sale care primar și ale instituției. Drept urmare acesta a considerat că pagina intitulată ”Primăria Sâncel Necenzurat” este rezultatul unor infracțiuni.
Mai exact, fostul primar din partea PNL a crezut că un cont de Facebook în care apare și numele primăriei este un furt de identitate și chiar un fals informatic. Între timp pagina a fost închisă.
Drept urmare, acesta a făcut o plângere penală, iar polițiștii au dechis o anchetă. Însă, procurorul de caz a concluzionat că nu este vorba despre o infracțiune.
Pagina din câte se pare ar fi fost făcută în cursul anului 2024. Primarul a spus că pagina ar fi fost făcută pentru a-l ataca în timpul campaniei electorale.
Ilie Frățilă a pierdut alegerile din vară, în fața candidatului PSD, Darius Alexandru Cipariu. Frățilă a obținut 30,54%, iar Cipariu 54,90%.
Ce a reclamat la poliție fostul primar
În plângerea înaintată către oamenii legii, primarul a declarat că a ”constatat că pe rețeaua de socializare Facebook a fost creat un cont/profil intitulat „Primăria Sâncel Necenzurat” în cadrul căruia sunt afișate imagini cu sediul primăriei și curtea interioară a instituției pe care conduce, fotografii realizate în realitate de petent în anul 2013 și care au fost publicate de acesta prin profilul său personal de pe reţeaua de socializare ”Facebook”.
Astfel, a arătat că persoane necunoscute au folosit aceste fotografii cu ocazia înregistrării profilului de Facebook „Primăria Sâncel Necenzurat”, care nu aparține acestei instituții, iar din aspectele relatate de alte persoane, utilizatorul acestui cont face comentarii referitoare la activitatea de primar a petentului”, a scris acesta în documente.
De ce au închis procurorii dosarul
Procurorii de caz au analizat pagina de Facebook, dar și conținutul său și au considerat că nu este un furt de identitate sau un fals informatic.
”În cauză, prin crearea contului „Primăria Sâncel Necenzurat”, autorul nu a utilizat date reale ale Primăriei comunei Sâncel, sau ale petentului în calitate de primar al Comunei Sâncel, prin adăugarea cuvântului „necenzurat” facându-se clar o delimitare de aceste instituții.
Astfel, chiar dacă s-au folosit fotografii reale ale sediului Primăriei comunei Sâncel, acest lucru nu poate fi interpretat în sensul că făptuitorul și-a atribuit această identitate și nici în sensul că publicul ar putea să atribuie contul de Facebook în cauză acestei instituții, simpla folosire a acestor fotografii nefiind aptă de a da credibilitate și autoritate paginii respective.
Aceeași concluzie se desprinde și din lecturarea mesajelor publicate de acest cont de Facebook, care cuprind nemulțumiri în legătură cu activitatea instituției și a petentului și care, prin conținut și modalitate de exprimare nu pot fi atribuite sub nici o formă petentului sau instituției pe care o conduce”, au notat procurorii care au clasat cazul.
Judecătorii nu au redeschis dosarul
Fostul primar a cerut magistraților din Blaj redeschiderea urmării penale și implicit al dosarului. Însă pe criterii similare ca cele notate de procurori, magistrații au respins cererea fostului primar din Sâncel, Ilie Frățilă, în data de 15 ianuarie 2025. Decizia a fost definitivă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
vineri, 17.01.2025 at 11:21
Bravo omule, eu zic să încerci, că astăzi sentinţele se dau după ce apare în on line. Numai că trebuie să te lupţi cu PSD-ul, însă aici nu se prea câştigă, că legea este totdeauna în favoarea lor.