Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: 200 de invitaţi din 10 ţări participă la Conferinţa Internaţională „Ingineria mediului și dezvoltare durabilă” la Universitatea „1 Decembrie 1918”


Publicat

Joi, în Aula Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a avut loc deschiderea oficială a celei de-a IV-a ediţii a Conferinţei Internaţionale cu tema „Ingineria Mediului şi Dezvoltare Durabilă”. În perioada 23-25 mai vor fi susţinute şi dezbătute peste 150 de lucrări de către 200 de invitaţi din 10 ţări. Pe parcursul celor 3 zile de conferinţă, temele prezentate vor fi Dezvoltarea durabilă şi protecţia mediului, Siguranţa alimentară şi calitatea produselor, Integrarea europeană şi economia de piaţă, Agricultura, energia şi monitorizarea mediului.

Evenimentul este organizat de universitatea albaiuliană împreună cu Asociaţia Balcanică a Mediului din Grecia (B.E.N.A.) şi Institutul de Economie Naţională al Academiei Române. La deschiderea oficială au participat rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Daniel Breaz, prorectorii Universităţii Moise Achim şi Lucia Căbulea, preşedintele Asociaţiei Balcanice a Mediului din Grecia, Fokion Vosniakon, subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg, primarul municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă, academicianul Gheorghe Zaman, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice Alba Iulia, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Economice Alba Iulia, Iulia Cenar. Patriarhul ortodox grec Bartolomeu a trimis şi o scrisoare de binecuvântare.

Subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg a lăudat efortul organizatorilor de a implica un număr atât de mare de specialişti din 10 ţări pentru a dezbate un subiect atât de actual şi de important pentru noi, cum este ingineria mediului şi dezvoltare durabilă. Primarul municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă a menţionat că, sâmbătă, specialiştii care participă la această conferin’ă vor avea parte de o vizită tematică pe Valea Sebeşului, pentru identificarea şi remedierea unor probleme de mediu din acea zonă. Preşedintele Asociaţiei Balcanice a Mediului din Grecia, Fokion Vosniakon a mulţumit membrilor Universităţii „1 Decembrie 1918” pentru organizarea acestei conferinţe la Alba Iulia, pentru a patra oară şi a menţionat că putem avea un mediu curat şi îl putem proteja, chiar dacă ne dorim ca judeţul nostru să fie tot mai prosper din punct de vedere al investiţiilor, făcând referire şi la oraşul Sebeş.

Prima ediţie a acestei conferinţe ştiinţifice s-a desfăşurat în 2007, oferind încă de la început posibilitatea cercetătorilor, cadrelor didactice şi tuturor persoanelor interesate de ingineria mediului, protecţia mediului şi o dezvoltare economică armonioasă, să îşi prezinte activitatea de cercetare în domeniu, să transmită rezultatele obţinute care pot fi aplicate în practica economică, precum şi să pună bazele unor parteneriate pentru viitor.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Asociaţiei Balcanice a Mediului din Grecia şi Institutului de Economie Naţională al Academiei Române. Cercetătorii din cadrul institutului sunt autori şi coautori la numeroase cărţi, studii şi articole publicate în România şi în străinătate. Aceşti cercetători s-au implicat în asigurarea promovării conferinţei pe plan naţional şi internaţional prin reţeaua proprie de parteneri şi colaboratori, oferind participanţilor la lucrările ştiinţifice ale conferinţei şi posibilitatea de a li se publica lucrările în Revista Română de Economie, revistă de specialitate în domeniul economic cu vizibilitate la nivel internaţional.

Camelia TOMA

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

ALBA: Un drum de pământ care leagă mai multe localități de lângă Aiud a fost asfaltat de la zero, pe fonduri europene

Publicat

Consiliul Județean Alba a finalizat în proporție de 94% lucrările de modernizare a drumului județean 103 E, de la limita cu Drumul Național 1 la Gârbova de Jos, Gârbovița și până la Gârbova de Sus. Este un drum din județ care nu a fost niciodată asfaltat până acum. 

Autoritățile pregătesc recepția acestui drum lung de peste 7,5 kilometri. Pe lungimea drumului au fost proiectate și două stații de autobuz.

Pentru a evita aducerea noroiului pe partea carosabila, toate drumurile laterale care intersectează DJ 103 E au fost amenajate pe 25 ml lungime și pe lățme variabilă, în funcție de ampriza drumului lateral.

Lucrările au fost realizate de SC Drumuri și Poduri Locale Alba SA și au costat peste 5,4 milioane de lei (la care se adaugă TVA).

Drumul respectiv a fost inițial drum comunal și a fost preluat de Consliul Județean Alba și transformat în drum județean.

Finanțarea lucrării a fost din fonduri europene (POR), a transmis vicepreședintele instituției, Marius Hațegan. Acesta spune că drumul va fi redat orașului Aiud, după reabilitare și expirarea garanției (trei ani).

 

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cod galben de ceață în zonele joase ale județului. Vizibilitatea scade sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri

Publicat

ceata

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de ceață valabil pe teritoriul județului Alba. Sunt vizate zonele joase. 

Fenomene vizate: local ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 de metri și izolat sub 50 de metri.

Codul este valabil până miercuri, 28 octombrie, ora 10,00 și a fost emis în cursul nopții, la ora 4,00.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Unul din trei sate din România nu are semnal de internet sau au zone în care acesta este slab. Studiu

Publicat

telefon mobil

Aproape o treime dintre satele din România (31%) au zone cu semnalul slab, foarte slab şi/sau inexistent de Internet, arată un studiu realizat de Fundaţia World Vision România.

„În această perioadă, din ce în ce mai multe localităţi trec în scenarii care presupun susţinerea cursurilor online, însă şcoala online este în continuare o utopie pentru elevii din mediul rural din România”, scriu realizatorii cercetării.

Conform studiului, 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la şcoala online în prima perioadă a pandemiei, iar explicaţiile sunt multiple: pe lângă imposibilitatea pentru familiile din mediul rural cu un venit mic de a asigura un dispozitiv pentru toţi copiii, pentru elevii de la sate apare şi provocarea unei conexiuni bune la Internet.

De asemenea, peste 61% dintre cele 87 de comune din şase judeţe în care activează World Vision România (Iaşi, Vaslui, Dolj, Ialomiţa, Vâlcea şi Cluj) au în componenţă sate cu zone cu semnalul slab sau inexistent. Astfel, din totalul celor 313 de sate în care organizaţia derulează proiecte şi sprijină copii din medii vulnerabile, peste 31% au zone cu semnalul slab, foarte slab şi/sau inexistent.

Cu toate acestea, reprezentanţii organizaţiei susţin faptul că Internetul nu lipseşte cu desăvârşire în mediul rural.

„În aproape toate satele şi comunele există zone cu semnal la telefon şi internet foarte bun, în general în jurul instituţiilor publice: primărie, şcoală. Însă, cu cât te îndepărtezi de acestea, cu atât semnalul este mai slab”, menţionează sursa citată.

World Vision România a donat, din martie până în prezent, peste 4.000 de tablete cu cartele SIM pentru Internet pentru copiii de la sate, a realizat webinarii pentru profesori pentru îmbunătăţirea competenţelor digitale, a făcut meditaţii online cu copiii, dar şi consiliere psihologică cu copiii şi adulţii din proiecte.

Fundaţia a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru şcolile, elevii şi profesorii din mediul rural.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

28 octombrie: Unde îi așteaptă echipajele de poliție, pe șoferii din Alba. Amplasarea radarelor pe drumurile din județ

Publicat

Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba au anunțat pe ce drumuri din județ vor fi amplasate radarele, miercuri. 

Informația vine însă și cu recomandarea de a respecta regulile de circulație pe drumurile publice și regimul de viteză, pentru a evita producerea de accidente rutiere.

Amplasarea radarelor în data de 28 octombrie 2020:

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate