Actualitate
FOTO: 200 de invitaţi din 10 ţări participă la Conferinţa Internaţională „Ingineria mediului și dezvoltare durabilă” la Universitatea „1 Decembrie 1918”
Joi, în Aula Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a avut loc deschiderea oficială a celei de-a IV-a ediţii a Conferinţei Internaţionale cu tema „Ingineria Mediului şi Dezvoltare Durabilă”. În perioada 23-25 mai vor fi susţinute şi dezbătute peste 150 de lucrări de către 200 de invitaţi din 10 ţări. Pe parcursul celor 3 zile de conferinţă, temele prezentate vor fi Dezvoltarea durabilă şi protecţia mediului, Siguranţa alimentară şi calitatea produselor, Integrarea europeană şi economia de piaţă, Agricultura, energia şi monitorizarea mediului.
Evenimentul este organizat de universitatea albaiuliană împreună cu Asociaţia Balcanică a Mediului din Grecia (B.E.N.A.) şi Institutul de Economie Naţională al Academiei Române. La deschiderea oficială au participat rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Daniel Breaz, prorectorii Universităţii Moise Achim şi Lucia Căbulea, preşedintele Asociaţiei Balcanice a Mediului din Grecia, Fokion Vosniakon, subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg, primarul municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă, academicianul Gheorghe Zaman, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice Alba Iulia, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe Economice Alba Iulia, Iulia Cenar. Patriarhul ortodox grec Bartolomeu a trimis şi o scrisoare de binecuvântare.
Subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg a lăudat efortul organizatorilor de a implica un număr atât de mare de specialişti din 10 ţări pentru a dezbate un subiect atât de actual şi de important pentru noi, cum este ingineria mediului şi dezvoltare durabilă. Primarul municipiului Sebeş, Alexandru Dăncilă a menţionat că, sâmbătă, specialiştii care participă la această conferin’ă vor avea parte de o vizită tematică pe Valea Sebeşului, pentru identificarea şi remedierea unor probleme de mediu din acea zonă. Preşedintele Asociaţiei Balcanice a Mediului din Grecia, Fokion Vosniakon a mulţumit membrilor Universităţii „1 Decembrie 1918” pentru organizarea acestei conferinţe la Alba Iulia, pentru a patra oară şi a menţionat că putem avea un mediu curat şi îl putem proteja, chiar dacă ne dorim ca judeţul nostru să fie tot mai prosper din punct de vedere al investiţiilor, făcând referire şi la oraşul Sebeş.
Prima ediţie a acestei conferinţe ştiinţifice s-a desfăşurat în 2007, oferind încă de la început posibilitatea cercetătorilor, cadrelor didactice şi tuturor persoanelor interesate de ingineria mediului, protecţia mediului şi o dezvoltare economică armonioasă, să îşi prezinte activitatea de cercetare în domeniu, să transmită rezultatele obţinute care pot fi aplicate în practica economică, precum şi să pună bazele unor parteneriate pentru viitor.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Asociaţiei Balcanice a Mediului din Grecia şi Institutului de Economie Naţională al Academiei Române. Cercetătorii din cadrul institutului sunt autori şi coautori la numeroase cărţi, studii şi articole publicate în România şi în străinătate. Aceşti cercetători s-au implicat în asigurarea promovării conferinţei pe plan naţional şi internaţional prin reţeaua proprie de parteneri şi colaboratori, oferind participanţilor la lucrările ştiinţifice ale conferinţei şi posibilitatea de a li se publica lucrările în Revista Română de Economie, revistă de specialitate în domeniul economic cu vizibilitate la nivel internaţional.
Camelia TOMA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News