Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: 25 de elevi din Alba Iulia au devenit consilieri locali pentru o zi, prin programul „Joc de strategie: Politica locală”. Ce proiecte au propus

Publicat

FES poza sedinta 25 de elevi din Alba Iulia de peste 14 ani au devenit consilieri locali pentru o zi și au simulat o ședință de consiliu în care au fost inițiatori de proiecte de hotărâre pe care le-au discutat și votat.

În perioada 7-8 octombrie, Fundația Friedrich Ebert(FES) România alături de Primăria Alba Iulia, Consiliul Local Alba Iulia, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” a desfășurat proiectul de educație civică „Joc de strategie: Politica locală”.

Jocul de strategie este o metodă de educație politică prin care se urmărește ideea de a simula cât mai real posibil activitatea unei instituții politice existente. În proiectul propus de Fundația Friedrich Ebert, 25 de elevi din Alba Iulia de peste 14 ani au devenit consilieri locali pentru o zi și au simulat o ședință de consiliu în care au fost inițiatori de proiecte de hotărâre pe care le-au discutat și votat.

Împărțiți în patru partide, Partidul Alb, Partidul Roz, Partidul Mov și Partidul Albastru, proiectele propuse au fost cele pe care tinerii le consideră de necesitate pentru cetățenii din Alba Iulia, mai exact „Reabilitarea și extinderea Colegiului Economic Dionisie Pop Marțian din Alba Iulia”, „Reamenajarea parcului din fața Casei de Cultura a  Studenților din Alba Iulia”, „Reabilitarea Casei de Cultură a Sindicatelor”(prin închirierea clădirii pe 30 de ani) și „Efectuarea unui control cu privire la acordarea burselor de studii, sociale și de merit în școlile din localitatea Alba Iulia”.

Pe parcursul zilelor de proiect elevii au avut ocazia să își cunoască aleșii locali și să le transmită acestora nevoile tinerilor din municipiul Alba Iulia. Participanții au lucrat la redactarea proiectelor de hotărâre alături de consilieri care aparțin tuturor partidelor reprezentate în Consiliul Local Alba Iulia. Implicați în proiect au fost consilierii: Angela Moldovan, Rodica Andronescu, Cătălin Hașa, Mircea Trifu, Nicolae Bumbu, Vasile Crișan, Emil Popescu. Din partea executivului a fost prezent viceprimarul Gabriel Pleșa, dar la ședința simulată rolul de primar a fost ocupat de către consilierul Cornel Sandu.

Politica locală afectează direct toți membrii comunității, indiferent de vârstă, și tocmai de aceea este important ca fiecare cetățean să-și cunoască drepturile și obligațiile. Tinerii participanți au aflat care sunt sarcinile primarului, care sunt atribuțiile consilierilor locali, dar și modalitățile de implicare ale cetățenilor în proces decizional. Elevii au avut astfel șansa de a deprinde abilitați care nu le sunt neapărat evidențiate în procesul instructiv-educativ în școli sau în viața de zi cu zi, dezvoltându-și atitudinea civică.

„Cu toții știm cât de importanți sunt tinerii pentru consolidarea procesului democratic în țara noastră, cu toate acestea nu se vine mereu în întâmpinarea nevoii de a forma cetățeni responsabili și activi civic. Pentru că „democrația are nevoie de democrați”(Friedrich Ebert) proiectul vine în ameliorarea acestei situații și își propune să contracareze frustrarea și dezinteresul tinerilor față de politică în general, prin înțelegerea de către aceștia a procesului democratic de luare a deciziei publice”, a transmis coordonatorul proiect FES „Joc de strategie: Politica locală”, Diana Pop.

Foto: Andra Camelia Cordoș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement