Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: 250 de ani de la moartea episcopului greco-catolic Inocenţiu Micu-Klein. Ceremonii la Blaj


Publicat

Episcopul greco-catolic Inocenţiu Micu-Klein, întemeietor al Blajului și personalitate marcantă a Bisericii Greco-catolice, a fost comemorat, sâmbătă la Blaj, cu ocazia împlinirii a 250 de ani de la trecerea acestuia în nefiinţă.

Asociația județeană Sarmizegetusa C.M.M.R Deva-Hunedoara a adus onorurile militare, în fața statuii episcopului, în Piața 1848 din Blaj. Apoi, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră din Blaj, preotul vicar mitropolitan Ioan Fărcaș şi un sobor de preoți au oficiat Te-Deum.

Fragment din discursul Prof. Univ. Dr. Ion Buzași:

Inocenţiu Micu-Klein “este întemeietorul Blajului și figura cea mai proeminentă a Bisericii Greco-Catolice.

S-a născut la 24 iunie 1700, la Sadu jud. Sibiu. Între 1707 -1718 a urmat studii primare, gimnaziale și liceale la Școala Iezuiților din Sibiu, între 1718-1725 – studii universitare la Colegiul Academic Iezuit din Cluj, continuate cu studii de filozofie între 1725-1727, și teologice la Tîrnavia (Slovacia). La puțină vreme după hirotonire ca preot este ales episcop al Bisericii Greco-Catolice din Ardeal, cu reședința la Făgăraș. În 1737 mută sediul Episcopiei de la Făgăraș la Blaj și începe o aprigă luptă pentru drepturile românilor din Transilvania, ca membru al Dietei Transilvane alcătuind o serie de memorii adresate Curții din Viena.

Scrie Pamfil Șeicaru:„A fost episcopul Ioan Inochentie Micu destinat să dea adevărata interpretare a Unirii cu Roma: emanciparea politică a poporului român; el a pus bazele întregului program de luptă politică a poporului român, și în decursul anilor, acest aprig fiu de țăran, a fost prezent în inimile numele tuturor generațiilor până la 1918”.

Acuzat de către dușmanii neamului românesc și ai Bisericii românești, Inochentie Micu Klein este „chemat”la Viena să-și justifice acțiunile sale în fața unei comisii. Episcopul refuză și pleacă la Roma. În 1751 a fost obligat să-și dea demisia. A trecut la cele veșnice în 1768 la Roma, cu dorul Blajului și a țării în suflet.

În 2002 osemintele sale au fost aduse la Blaj, îndeplinindu-i se astfel dorința exprimată într-o scrisoare-testament.

Dar Inochentie Micu Klein nu este numai întemeietorul Blajului ci și cel care imprimă în cultura și în politica națională ceea ce se va numi în istoriografia românească Spiritul Blajului.

Așa cum s-a arătat de către istorici, Blajul nu este un castru roman precum Napoca (Clujul), Potaissa (Turda), Poroliossum (Zalău) şi atâtea altele de pe cuprinsul mândrei Transilvanii, dar este oraşul în care de mai bine de un pătrar de mileniu pulsează viu „spiritul Romei”. Întemeietorul său este episcopul vizionar şi martir Inocenţiu Micu-Klein. Lui îi aparţine Blajul ca oraş românesc şi centru al bisericii greco-catolice a românilor. El a ctitorit Blajul în urmă cu mai bine de un sfert de mileniu, în primăvara anului 1737 când s-a gândit să ridice aici „o cetate de credinţă şi mândrie românească”. El vorbeşte pentru prima dată despre oropsita „plebs valachica”, dispreţuită de neamurile stăpânitoare de atunci ale Transilvaniei, ca de o naţiune, ale cărei drepturi legitime le afirmă cu un curaj deosebit, nemaiîntâlnit până atunci, în memorii adresate împăratului sau în diete. Şi vorbeşte cu atâta ardoare încât inamicii neamului românesc sunt cuprinşi de o furie oarbă şi-i caută pieirea. Luptă singur împotriva tuturor, încât ierarhii şi credincioşii bisericii unite, într-o scrisoare trimisă Curţii Imperiale din Viena, înfăţişează starea disperată a vlădicului prigonit pentru dreptate: „În contra lui sunt toţi, iar el în numele clerului şi naţiunii este singur în contra tuturor, aşa încât nici nu ar fi o mirare, dacă el pentru feluritele asupriri şi-ar pierde mintea!” Martiriul său prevesteşte suferinţa Iancului: nebun pentru naţiune. Vrednicul ierarh nu şi-a pierdut minţile, s-a ţinut tare, dar cu durere în suflet a trebuit să părăsească oraşul pe care-l întemeiase şi să-şi petreacă restul vieţii în amărăciunea exilului la Roma. Ca şi Bălcescu, mai târziu a fost măcinat sufleteşte de dorul patriei şi nu cred că există în toată literatura epistolară românească o mai superbă profesiune de credinţă a unui patriot: „Nu ştiu prin ce dulceaţă ne atrage pământul natal şi nu ne îngăduie să-l uităm. Zilele mele sunt spre asfinţit şi aş vrea ca sufletul în timpul când se va despărţi de corp să fie încredinţat Creatorului … şi oasele mele să aştepte obşteasca înviere în mănăstirea din Blaj, fiindcă este cunoscut că după bunătatea divină eu am fost cel care am pus prima piatră”.

„A fi ardelean înseamnă să duci un gând până la capăt” – spune Lucian Blaga. Nici unui cărturar român nu i se potriveşte mai bine această cugetare blagiană ca lui Inocenţiu Micu-Klein. Primit în Dieta transilvană, începe argumentarea – în avântate pledoarii – pentru obţinerea de drepturi fireşti în favoarea oropsiţilor săi conaţionali. Este întrerupt, huiduit, gata să fie aruncat pe fereastră, dar nu renunţă. Când vede că glasul său în Dieta transilvană este „vox clamantis in deserto” reia seria memoriilor către curtea din Viena, prin care este un Înainte-mergător; de la Supplex Libellus Valachorum (1791), prin testamentul mişcător al Iancului care-şi lasă toată averea pentru înfiinţarea unei Academii de drept la Sibiu, tare crezând că românii prin lege îşi vor dobândi cuvenita recunoaştere şi drepturile lor fireşti, prin Memorandum-ul (1892), până la Declaraţia de la Alba Iulia din 1918 – Inocenţiu Micu-Klein a impus o tactică de luptă naţională, memorandismul sau petiţionarismul, ca mod de acţiune bazat pe forme juridice şi o strategie, în care „procesul” este transmis de la o generaţie la alta. N-a reuşit nici pe această cale, dar n-a renunţat şi, din exilul de la Roma se adresa blăjenilor săi dragi cu aceste cuvinte testamentare: „Să aveţi inima mare, vocile tuturor unite împreună şi deschideţi ochii şi să înălţaţi cuvântul, lepădaţi toată frica pentru direptate”. Un şir lung de martiri din istoria noastră stă sub semnul acestui biblic îndemn al episcopului: „lepădaţi toată frica pentru dreptate”.

Ultimii ani au îmbogăţit imaginea episcopului-întemeietor cu aceea a pasiunii pentru literatura latină. Ne-a lăsat în manuscris o antologie, publicată de curând, în anul tricentenarului naşterii sale, 1992, antologie intitulată Ilustrium poetarum flores – (Cele mai frumoase creaţii ale poeţilor), un fel de dicţionar al înţelepciunii în care categoriile moralei şi existenţei (de la abstinenţă la viciu), orânduite alfabetic, sunt ilustrate cu fragmente din poezia şi proza latină. Cultul pentru latinitate este o altă componentă a faptei sale patriotice, pentru că, spunea Eminescu, „sămânţa din care a răsărit acest popor este nobilă şi poporul român nu va pierii decât atunci când va uita nobila sa obârşie”. La acest permanent şi vital memento ne îndeamnă Blajul prin dascălii şi arhiereii ce i-au urmat lui Inocenţiu.

Gândul său vizionar s-a întrupat în fapta culturală, politică şi religioasă a Şcolii Ardelene, a generaţiei paşoptiste şi memorandiste, a generaţiei Marii Uniri şi a generaţiei de preoţi şi profesori care au dus spiritul Blajului în perioada interbelică şi după al doilea război mondial până în anul 1948, an nefast pentru oraşul, şcolile şi biserica întemeiate de Inocenţiu Micu-Klein”.

sursa: e-communio.ro

sursa foto: Facebook (e-communio.ro, P. W. Bleiziffer/C. Nicușan)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Protest al polițiștilor, grefierilor și al polițiștilor de penitenciar, în fața Prefecturii Alba. Ce revendicări au

Publicat

În jur de 100 de polițiști, grefieri și polițiști de penitenciar protestează miercuri, 24 februarie, în fața Prefecturii Alba. 

Polițiștii sunt nemulțumiți că nu au beneficiat de nicio compensație în bani pentru expunerea la riscul de infectare cu COVID-19, asemenea altor categorii de bugetari cum sunt cadrele medicale, asistenții sociali.

Polițiștii, alături de jandarmi, sunt în linia întâi în lupta cu pandemia, fiind printre cei mai expuși riscului de îmbolnăvire, potrivit sindicaliștilor acest lucru a generat îmbolnăviri și decese peste media angajaților din alte familii ocupaționale, având peste 12.000 de colegi infectați și 30 de decese.

Ce revendicări au aceștia

• eliminarea inechitatilor salariale din sistemul public
• aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor
• un salariu minim corelat cu cresterea preturilor de consum

Federatia PUBLISIND afiliata la Blocul National Sindical, totalizand 35.000 de membri din domeniile politie si politie de frontiera, politie penitenciara si probatiune, administratie publica centrala si locala, asistenta sociala, grefa judiciara, sport si tineret, finante si control financiar, mediu si RA-APPS, a declansat proteste incepand cu data de 31 decembrie 2020 (data la care sindicatele afiliate PUBLISIND au organizat mitinguri la prefecturi si la sediul MAI) in reactie la adoptarea OUG nr. 226/2020 prin care este suspendata aplicarea Legii 153/2017.

Protestele PUBLISIND se afla in derulare si vor continua pe termen nedeterminat. Conform Calendarului aprobat in cadrul Biroului executiv al PUBLISIND, al șaptelea set de actiuni care se organizeaza in anul 2021 este planificat pe data de 24 februarie 2021, incepand cu ora 10,00 la sediul Administrației Prezidențiale dar si in fata Prefecturilor din judetele Alba, Argeș. PUBLISIND protesteaza contra inghetarii salariilor si sporurilor, impotriva neindexarii pensiilor cu valoarea inflatiei, precum si pentru o crestere a salariului minim corelata cu cresterea preturilor. Nu cerem majorari salariale! Guvernul Romaniei trebuie sa respecte propriile acte normative asumate la nivel de executiv si aprobate in Parlamentul Romaniei.

Suntem bugetari iar acesta nu trebuie sa fie un stigmat! Noi nu ne putem negocia salariile asa cum nu putem refuza restrictiile, interdictiile si incompatibilitatile impuse de lege. Pentru o salarizare decenta si echitabila ne asteptam randul inca din anul 2010, an in care o mare parte dintre drepturile noastre au fost eradicate, inclusiv plata muncii suplimentare. Avem o noua lege-cadru din anul 2017 care nu a fost aplicata decat pentru anumite familii ocupationale.

Insa sectorul public nu este impartit in smecheri si fraieri. Nu putem inghiti la nesfarsit tergiversarile. Sporurile sunt inghetate din anul 2010. Din anul 2021 ingheata din nou si salariile dupa doar doi ani de aplicare a legii-cadru, insa ingheata exact acele salarii aflate mult sub nivelul prevazut de lege si care ar fi trebuit aduse la un nivel corespunzator pana in anul 2022.

Apreciem că măsurile de austeritate impuse de Guvernul Câțu reprezintă ultima soluție la problemele economice pe care le traverseaza tara noastra. Cresterea deficitului bugetar este un pretext la indemana pentru toate guvernele dispuse in primul rand sa taie.

Toate sindicatele afiliate PUBLISIND resimt presiunea acestor masuri care vor adanci in loc sa rezolve inechitatile salariale din sistemul public, motiv pentru care se angajeaza cu toate fortele in protestele planificate. Suspendarea aplicarii legii-cadru privind salarizarea bugetarilor echivaleaza cu taierile salariale aplicate brutal in anii crizei economice, reprezentand masuri de austeritate care nu s-au dovedit eficiente si care au facut foarte dificila revenirea la normalitate. S-a demonstrat ca diminuarea puterii de cumparare a lucratorilor inclusiv prin cresterea insuficienta a salariului minim, afecteaza productivitatea. Cerem Guvernului sa renunte la aceste masuri si sa aplice legea, asa cum a fost adoptata de Parlamentul Romaniei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tinerii din Alba și alte cinci județe, invitați să învețe cum să devină antreprenori. Proiect al ADR Centru

Publicat

Elevii, studenții și tinerii din centrele de plasament din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, dornici să cunoască sau să desfășoare o activitate comercială în viitor, sunt invitați să participe la o activitate inițiată de Centrul Europe Direct Regiunea, susținut de  Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. 

Potrivit reprezentanților Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, activitatea constă în realizarea mai multor produse, iar participanții pot folosi materii prime simple și ieftine pe care le vor avea la îndemâna lor.

„Prin această activitate, educația financiară și transpunerea în practică a spiritului antreprenorial în rândul tinerilor este esențială și susține cunoașterea elementelor necesare construirii unei afaceri, autocunoaștere în ceea ce privește abilitățile și înclinațiile lor pe piața muncii, dacă nu chiar și dezvoltarea pe viitor a unor afaceri”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Reprezentanții ADR Centru, au mai precizat într-un comunicat de presă, că la începutul lunii aprilie se vor colecta produsele realizate și se vor promova pe platforme online și în social-media, în vederea achiziționării lor de către alte persoane. Sumele obținute în urma achiziționării o să le revină celor ce le-au realizat (persoană individuală, echipă, clasă etc).

Prin această activitate urmărim însușirea de valori antreprenoriale de tipul ”muncă și efort pentru recompensă„, colaborare și implicare, responsabilizare pentru calitatea produsului finit, evaluarea corectă a efortului depus transpusă în preț, mesajul fiind de încurajare a celor interesați în obținerea de venituri proprii.

„Printr-un parteneriat derulat cu unități de învățământ din Regiunea Centru, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și o fundație pentru tineri din regiune, Centrul Europe Direct Regiunea Centru va implica cel puțin număr de 60 de tineri într-o acțiune de creație”, au mai precizat reprezentanții.

Formularul de înscriere se poate completa până la data de 3 martie 2021, AICI.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primarul din Vințu de Jos, Ioan Barbu, CERCETAT în stare de libertate. Poziția conducerii PNL Alba

Publicat

Primarul comunei Vințu de Jos, liberalul Petru Ioan Barbu, va fi cercetat în stare de libertate, cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, au decis procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. 

Aceeași măsură a fost luată și pentru administratorul unei firme, cercetat în același dosar.

Reamintim că primarul este cercetat de autorități după ce ar fi creat un prejudiciu în valoare de peste 400.000 de lei, în urma achitării unor expertize și studii de fezabilitate fictive, care ar fi trebuit să fie realizate în scopul extinderii rețelei de alimentare cu apă potabilă a unei comune.

În prealabil, Barbu a fost reținut de polițiști, după ce aceștia au efectuat o percheziție la sediul primăriei, pentru documentarea activității infracționale a unor persoane bănuite de săvârșirea de infracțiuni de delapidare, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la delapidare. Alături de Barbu a fost reținut și patronul firmei în cauză.

Ce decizie ar putea lua PNL Alba

Reprezentații Partidului Național Liberal Alba, au declarat pentru alba24.ro, că în cazul în care cererea procurorilor de arestare, va fi admisă de instanță, PNL Alba îl va demite din funcția de președinte a filialei Vințu de Jos. În urma acestui demers Petru Ioan Barbu va rămâne doar cu calitatea de membru de partid.

Ce spun anchetatorii

Potrivit IPJ Alba, din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că, în luna decembrie a anului 2020, instituția, prin reprezentantul legal, ar fi încheiat 5 contracte de prestări servicii cu administratorul unei societăți comerciale, din municipiul București, reprezentată de un bărbat de 69 de ani, din București, pentru întocmirea de studii de fezabilitate, expertiză tehnică și studii de specialitate (topografic, geotehnic, hidrologic), în scopul extinderii rețelei de alimentare cu apă potabilă, pe raza unei comune, contra sumei de 427.805 lei.

CITEȘTE ȘI: Primarul din Vințu de Jos și un administrator de firmă, REȚINUȚI. Ar fi achitat expertize și studii de fezabilitate fictive

Ulterior, cu toate că studiile nu au fost realizate, la nivelul instituției publice ar fi fost întocmite documente fictive de predare – primire și ar fi fost achitată întreaga sumă contractată.

Cu ocazia percheziției efectuate la sediul instituției, au fost identificate și ridicate documente care privesc posibila activitate infracțională a persoanelor vizate de anchetă.

CITEȘTE ȘI:  Ce firmă și ce contracte sunt vizate de anchetatori

Primăria comunei Vințu de Jos a încheiat, în 16 decembrie 2020, prin achiziție directă pe platforma SEAP, cinci contracte cu firma Dani Building SRL din București.

Contractele și valoarea lor:

Studiu hidrologic – Realizare studiu hidrologic – întocmire SF alimentare cu apă potabilă – 21.000 de lei, fără TVA
Întocmire Studiu de Fezabilitate – realizare Studiu de fezabilitate alimentare cu apă potabilă – 130.000 de lei, fără TVA

Întocmire expertiză tehnică – întocmire documentație de expertizare tehnică pentru rețele edilitare existente în vederea realizării unei extinderi de alimentare cu apă potabilă – 48.000 de lei, fără TVA

Studiu geotehnic rețele edilitare – realizare studiu geotehnic suport studiu fezabilitate/documentație de avizare a lucrărilor de intervenții – 36.000 de lei, fără TVA

Studiu topografic – trama stradală – realizare studiu topografic suport studiu de fezabilitate/ documentație de avizare a lucrarilor de intervenții în vederea realizarii rețea canalizare ape uzate menajere și stație de epurare/ alimentare cu apa potabilă/ modernizare drumuri de interes local/ infrastructură rutieră – 124.500 de lei, fără TVA.

Valoarea celor 5 contracte este de 359.500 de lei, fără TVA.

Ce au transmis procurorii Parchetului Judecătoriei Alba Iulia, miercuri 24 februarie

Punerea în mişcare a acţiunii penale față de inculpații:

BARBU PETRU IOAN, primar al comunei Vințu de Jos din jud. Alba, pentru săvârșirea infracţiunilor de:
– delapidare prev. de art. 295 alin. 1 C.pen.,
– fals intelectual prev. de art. 321 alin. 1 C.pen.,
– uz de fals prev. de art. 323 C.pen.,
fiecare cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (5 acte materiale), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.,

2. P.N., administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracţiunilor de:
– complicitate la delapidare prev. de art. 48 alin. 1 C.pen. raportat la art. 295 alin. 1 C.pen.,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 322 alin. 1 C.pen.,
fiecare cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. (5 acte materiale), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.pen.

Procurorul a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpați pe o durată de 60 zile, perioadă în care inculpaţii trebuie să respecte:

obligaţiile impuse de art. 215 alin. 1 C.proc.pen. Suplimentar, pe durata controlului judiciar, procurorul a stabilit și următoarele obligații:

– inculpații să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia;

– inculpații să nu se apropie de anumite persoane (coinculpați și martori) sau de membrii familiilor acestora şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect, pe nicio cale;

– inculpatul BARBU PETRU IOAN să nu desfăşoare activitatea de primar al comunei Vinţu de Jos în exercitarea căreia a săvârşit faptele.

Procurorii au mai transmis că:

”La data de 17.12.2020, Primăria Comunei Vințu de Jos, prin reprezentant primar BARBU PETRU IOAN, a încheiat prin achiziție directă un număr de 5 contracte de prestări servicii cu o societate comercială, reprezentată prin administrator P.N., prin care aceasta din urmă s-a obligat să întocmească studii de fezabilitate, expertiză tehnică și studii de specialitate (topografic, geotehnic, hidrologic) privind obiectivul de investiție „Extindere Rețea de Alimentare cu Apă Potabilă în Comuna Vințu de Jos, județul Alba”, în schimbul sumei totale de 427.805 lei.

La data de 28.12.2020, între UAT Comuna Vințu de Jos reprezentată prin inculpatul BARBU PETRU IOAN, în calitate de primar și o societate comercială, reprezentată de inculpatul P.N., în calitate administrator, s-au întocmit 5 procese-verbale fictive de predare-primire, care au fost înregistrate la Primăria Comunei Vințu de Jos și potrivit cărora, UAT Comuna Vințu de Jos a primit documentațiile: studiu de fezabilitate, expertiză tehnică, studiu topografic, studiu geotehnic și studiu hidrologic privind obiectivul de investiție „Extindere Rețea de Alimentare cu Apă Potabilă în Comuna Vințu de Jos, județul Alba”. În baza acestor procese-verbale, la data de 30.12.2020, UAT Comuna Vințu de Jos a achitat către societatea comercială prin 5 ordine de plată suma totală de 427.805 lei, reprezentând contravaloarea acestor studii, care în realitate nu au fost efectuate și nu au fost predate beneficiarului”, au mai transmis reprezentații Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, într-un comunicat de presă, transmis miercuri, 24 februarie.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar sunt etape procesuale reglementate în Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia rămâne fără GRATUITATE la transportul public. Sunt afectați pensionarii, elevii și studenții

Publicat

Începând cu 24 februarie 2021, ora 12.00, toți albaiulienii vor plăti preț întreg pentru transportul în comun. STP este obligată să impună această măsură ca urmare a restanțelor la plată acumulate de Primăria Alba Iulia. Datoriile către societatea de transport se ridică, în prezent, la aproape 3 milioane de lei, au transmis reprezentații companiei, într-un comunicat de presă. 

Refuzul primăriei la plata facturilor emise pentru serviciile prestate în acest an a dus la situații limită în desfășurarea activității, pornind de la imposibilitatea întreținerii eficiente și fără compromisuri a flotei de autobuze, până la incapacitatea plății salariilor pentru cei 200 de angajați.

Pentru a putea menține activitatea de transport public, serviciu absolut esențial pentru Alba Iulia și celelalte localități membre ale AIDA TL, STP va încasa de la albaiulieni prețul întreg pentru un bilet care permite călătoria timp de o oră, chiar și de la cei care beneficiază de reduceri și gratuitate la transport.

„Din păcate, paharul s-a umplut iar vina pentru acest lucru o poartă, strict, conducerea primăriei. Îi transmit acest lucru fără nici o rezervă domnului primar Gabriel Pleșa și îl asigur că războiul pe care crede că-l poartă cu STP este unul împotriva albaiulienilor și nu numai. Au trecut luni de zile în care noi nu am făcut altceva decât să fim evaluați și, în cele din urmă, declarați câștigători ai unei licitații.

Au existat suficiente ocazii, garantate de lege, în care domnul Pleșa ar fi putut fi prezent, pentru că a primit un mandat să rezolve problemele unui oraș, nu să le pornească. Firma noastră, cu tot ce înseamnă costuri cu salarii, întreținerea mijloacelor de transport, combustibili etc. nu poate să-și mai acopere cheltuielile pentru acest segment al gratuităților. Asta, atenție, în condițiile în care Gabriel Pleșa, în calitate de primar, nu onorează la plată facturile restante pe care municipalitatea le are față de societatea noastră.

Îi spun domnului primar că expresia „ne-am luat orașul înapoi” nu e decât o mostră de ipocrizie, de mână întinsă unora care au stat pe margine și acum își doresc ce nu e firesc: să ne întoarcem la lumânare, la trucuri de preluat afaceri peste noapte. Regret enorm că această situație nu a fost tratată responsabil și ajungem să dar nu mai putem accepta ca lucrurile să fie tratate cu dispreț față de lege și albaiulieni.

Iar cei care, de mâine, veți vedea pe stradă mai mulți pensionari, elevi sau studenți decât astăzi, să știți și să nu uitați, că o parte din ei au fost dați jos, și la propriu și la figurat, din autobuzul cu care erau obișnuiți să meargă și să-și rezolve problemele de zi cu zi. Iar oamenii aceștia, vă asigur, că nu au nicio vină că unora le arde de strategii murdare, fără alternative clare și fără a avea habar de lege.

Pentru mine, personal, la Alba Iulia, ziua de 24 februarie 2021 este o zi mai neagră decât „eșapamentul” oricărui politician sau edil care-și hrănește orgoliul sau interesul pe spatele cetățeanului pe care este obligat să-l sprijine.” – Stelian Nicola, director STP Alba Iulia.

STP își exprimă, în mod răspicat, regretul pentru această situație. Lucrurile ar putea reveni la normal sau, dimpotrivă, se poate ajunge la blocarea transportului local, în funcție de ce decizii va adopta conducerea primăriei. Considerăm că suntem îndreptățiți să solicităm respectarea legilor în vigoare, respectiv asumarea în cadrul Consiliului Local, cât mai repede, a contribuției la AIDA TL, chiar și parțială, pentru anul 2021, dar și plata facturilor către STP garantată de încadrarea în limita de 1/12 din bugetul anului anterior, până la votarea bugetului.

Refuzul de a participa la ședințele AIDA TL, dar și faptul că până la această dată nu s-a promovat niciun proiect de HCL privind contribuția Municipiului Alba Iulia la AIDA-TL, ar putea face imposibilă plata facturilor restante, mai devreme de luna aprilie.

Departamentul de Comunicare STP Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate