Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: 5000 de lei amendă pentru aruncarea de deșeuri în zona Poarta lui Ionele din Munții Apuseni. Recomandări pentru turiști

Publicat

O persoană care transporta turiști la Peștera Poarta lui Ionele a fost amendată cu 5000 de lei de către Administrația Parcului Național Apuseni. Administrația atrage atenția vizitatorilor să respecte legislația în vigoare pe teritoriul ariilor naturale protejate.

De-a lungul timpului, au fost inițiate și organizate o serie de igienizări pe suprafața ariilor naturale protejate administrate de către Administraţia Parcului Natural Apuseni (APNA),  alături de parteneri și colaboratori din diverse arii de interes.

”Deșeurile abandonate odată ajunse în natură se întorc la noi inevitabil prin apa pe care o consumăm, prin aerul poluat sau prin animalele ce se hrănesc cu ele”, se arată în postarea de pe Facebook.

Abandonarea deșeurilor este un subiect față de care nu există scuze acceptate, așa cum nu le-au fost acceptate nici localnicilor ce au ales miercuri, 6 iulie, să își abandoneze deșeurile din autovehiculul ce transporta turiști la Peștera Poarta lui Ionele direct în albia văii Ordâncușa, au transmis reprezentanții Parcului Național Apuseni.

Așadar, persoanei în cauză i s-a aplicat o amendă contravențională de 5.000 RON.

Ce amenzi se dau pentru aruncarea deșeurilor în natură

Conform Ordonanței de urgență nr. 195 din 22 decembrie 2005 privind protecția mediului, Art.96, alin.(2), Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei (RON) la 10.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 30.000 lei (RON) la 60.000 lei (RON), pentru persoane juridice, încălcarea următoarelor prevederi legale:

  • obligațiile persoanelor fizice și juridice de a nu arunca și de a nu depozita pe maluri, în albiile râurilor, apele de suprafața și în zonele umede deșeuri de orice fel.

RNP Romsilva-Administrația Parcului Natural Apuseni R.A. administrează aria naturala protejată de interes național Parcul Natural Apuseni împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) si 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații si monumente ale naturii) incluse in Parcul Natural Apuseni.

Parcul Natural Apuseni este situat în vestul României, în partea central-nord-vestică a Munţilor Apuseni, pe teritoriul administrativ a trei judeţe (Cluj 40%, Bihor 32%, Alba 28%).

PNA cuprinde suprafeţe de pe teritoriul administrativ a 16 comune, şi proprietăţi aparţinând la 25 de comune.

În ce priveşte numărul de comunităţi, pe teritoriul PNA sunt cuprinse integral 53 localităţi şi 3 sate de vacanţă (Boga, Fântânele şi Vârtop), parţial fiind cuprinse încă 8 localităţi, situate pe limitele parcului.

sursa: Facebook Parcul Național Apuseni

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax