Actualitate
FOTO: 540 de ani de la victoria de pe ”Câmpul Pâinii”, împotriva expansiunii otomane. Eroii, comemorați la Șibot
Câteva sute de persoane au participat, duminică, la comemorarea celor 540 de ani de la bătălia de pe Câmpul Pâinii, considerată ca fiind cea mai importantă victorie a unei armate creștine, purtată împotriva otomanilor în zona Transilvaniei.
Evenimentul s-a desfășurat în Șibot, la monumentul dedicat comandantului armatei lui Matei Corvin, Pavel Chinezu.
Manifestarea a fost organizată în comun de Primăria Orașului Cugir, Primăria Comunei Șibot, Primăria Romoș și Primăria Orașului Geoagiu, alături de instituțiile de cultură: Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Centrul Cultural Cugir și Asociația „Cultul Eroilor” Orăștie.
Au participat primarii orașelor Cugir, Geoagiu, Șibot, preoții parohi ai Bisericilor Ortodoxe din Șibot și Aurel Vlaicu, Bisericii Evanghelice Orăștie și a Bisericii Reformate Orăștie, reprezentanți ai Centrului Cultural Cugir, Asociației „Limba Noastră cea Română”, Asociației „Vinereana”, Asociației „Câmpul Pâinii” Vinerea, Asociației Cadrelor Militare în Retragere și Rezervă ”Nicolae Macici” Orăștie, ASTRA Blaj, ASTRA Alba Iulia, Fundației „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, „Cultul Eroilor” Alba Iulia, „Datini străbune” Alba Iulia, „Avram Iancu” Alba Iulia, „Cultul Eroilor Orăștie” și Ordinului Ecumenic al Cavalerilor Templieri Santa Croce Deva.
Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jerfit pe câmpul de luptă, iar participanții au depus coroane de flori.
Autoritățile și invitații au susținut alocuțiuni în care au evocat importanța istorică a victoriei de pe „Câmpul Pâinii” și a personalității eroului de atunci, comitele de Timișoara și comandantul armatei Ungariei în timpul lui Matei Corvin, Pavel Chinezul (sau Cneazul – cum mai este el cunoscut în epocă).
„Bătălia de pe Câmpul Pâinii reprezintă un moment istoric semnificativ, o victorie creștină asupra unei numeroase oștiri otomane din care au pierit 30.000 de turci. Intervenția salutară a comitetului de Timişoara, Pavel Chinezu, aflat în fruntea oştilor bănăţene, a schimbat soarta pe câmpul de luptă. Sacrificiul celor 10.000 de creştini subliniază importanţa acestei confruntări în epocă.
Această bătălie este la fel de importantă ca cea de la Podul Înalt purtată în anul 1475 , de către Ștefan cel Mare, sau ca ceea de la Călugăreni, purtată în anul 1595, de către Mihai Viteazul.
Consecința victoriei de pe Câmpul Pâinii, a fost stoparea timp de 50 de ani, a incursiunilor de jefuire Imperiului Otoman în zona Transilvaniei”, a spus Mihai Căstăian, directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie.
La 13 octombrie 1479, trei armate conduse de Ali-bei, Isa-bei și Bali-bei, însumând 60.000 de ostași sprijiniți și de 5.000 de munteni conduși de Basarab al IV-lea cel Tânăr (Țepeluș) s-a confruntat cu oastea voievodului Transilvaniei, Istvan Bathory. Lupta a început în zona localității Șibot, pe aliniamentul Văii Cugirului, și s-a terminat într-o zonă situată între satele comunei Binținți (azi Aurel-Vlaicu) și Gelmar. În momentul hotărâtor al luptei, când oastea creștină era pe punctul de a fi înfrântă, pe câmpul de luptă a sosit, venind din pădurea Romosului, Comitele de Timișoara Pavel Chinezul, care schimba soarta bătăliei în favoarea transilvănenilor cu prețul a 8.000 de vieți creștine. În rândurile armatei creștine, s -au aflat soldați aparținând tuturor naționalităților conlocuitoare din aceea perioadă în zona Transilvaniei : români, unguri, sași, secui și sași.
Cu efectivele decimate, turcii s-au retras, o parte prin Munții Cugirului – Prislop, iar o parte prin zona Romos, Romoșel, Vaidei.
Potrivit dr. Mihai Căstăian zona geografică a câmpului de bătălie, s-ar afla o groapă comună în care ar fi îngropați soldații creștini alături de cei turci. În ziua următoare, 14 octombrie 1479, trupele creștine victorioase intrau în cetatea din Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News