Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Ambarcațiune miniaturală descoperită la Tărtăria în Alba, cea mai veche piesă de acest gen cunoscută pe teritoriul țării

Publicat

Tărtăria este cunoscută publicului larg din prisma locului unde au fost descoperite în anul 1961 cele trei tăblițe din lut, atât de disputate și de controversate în lumea arheologilor și nu numai. Însă situl arheologic de la Tărtăria a mai furnizat și alte artefacte interesante, unele dintre ele aflate în colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Un astfel de exemplu este o ambarcațiune miniaturală descoperită aici în anul 1989, cea mai veche descoperire de acest gen cunoscută până în prezent pe teritoriul ţării noastre, artefact care datează spre finalul mileniului VI î. Chr.

Potrivit reprezentanților Muzeului Unirii, piesa aparţine unei categorii foarte rare de obiecte, respectiv reprezentărilor miniaturale de ambarcaţiuni preistorice. Asemenea piese constituie mărturii indirecte privind practicarea navigaţiei în urmă cu mai multe milenii şi oferă totodată informaţii referitoare la tipurile de ambarcaţiuni care erau folosite.

În general, specialiştii consideră că primele ambarcaţiuni au fost simple trunchiuri de copac, pe care omul preistoric le-a pus să plutească pentru a traversa cursurile de apă, ulterior acestea fiind scobite cu ajutorul unor unelte din piatră şi apoi metal, fiind realizate astfel aşa-numitele monoxile. Acestea ofereau posibilităţi sporite de transport şi puteau fi manevrate mai uşor cu ajutorul vâslelor.

Cea mai veche monoxilă descoperită până în prezent provine din Asia, de pe teritoriul Coreei şi are peste 8000 de ani. În Europa exemplare conservate din lemn au fost descoperite pe teritoriul Germaniei şi Olandei, ele datând din perioada neolitică şi având peste 6000 de ani vechime. Recent au fost descoperite nu mai puţin de opt monoxile din epoca bronzului pe teritoriul Marii Britanii, la Peterborough, cea mai lungă dintre ele măsurând aproape 9 m. Exemplarele descoperite până în prezent pe teritoriul ţării noastre nu au fost din păcate datate prin metoda radiocarbon şi sunt considerate toate mai recente, din epoca medievală.

Ambarcaţiuni miniaturale, realizate din lut, lemn sau metal, au fost descoperite începând din neolitic şi continuând apoi cu epoca bronzului pe un spaţiu vast, din Orientul Apropiat până în Europa apuseană. Ele reprezintă fie simple bărci, fie ambarcaţiuni mai complicate, inclusiv nave cu pânze, care navigau pe Marea Mediterană sau Marea Roşie. Binecunoscute sunt mai ales modelele de ambarcaţiuni din lemn descoperite în mormintele faraonilor sau înalţilor demnitari din Egiptul Antic. Merită însă amintită şi ambarcaţiunea miniaturală din argint descoperită în Orientul Apropiat, într-unul dintre mormintele regale de la Ur.

Cele mai numeroase sunt însă modelele lucrate din lut, aşa cum este şi piesa descoperită la Tărtăria. Asemenea piese mai sunt cunoscute pe teritoriul României în aria culturilor Cucuteni sau Gumelniţa. Deşi se păstrează sub formă fragmentară, respectiv doar prova, este foarte probabil ca ambarcaţiunea miniaturală de la Tărtăria să reproducă o barcă de tip monoxilă cu fund plat. Asemenea monoxile au fost descoperite în lacul Bracciano din Italia, datând din mileniul VI î. Chr., precum şi pe teritoriul Germaniei, din mileniul V î. Chr. Modelul de barcă de la Tărtăria dovedeşte practicarea navigaţiei pe cursul Mureşului, fie că aceasta se făcea pentru pescuit, fie pentru transportul mai uşor al anumitor mărfuri.

Trebuie însă subliniat faptul că purtătorii civilizaţiei de tip Turdaş, cei care au inventat şi un sistem rudimentar de scriere, nu au cunoscut doar ambarcaţiunile simple de tip monoxilă. Descoperitorul celebrelor tăbliţe de la Tărtăria, arheologul Nicolae Vlassa, a publicat în 1970 un fragment de vas din lut descoperit într-o aşezare aparţinând aceleiaşi civilizaţii, cercetată în centrul Clujului. Pe fundul acestui vas este incizată silueta unei ambarcaţiuni cu pânze, distingându-se clar catargul, dubla velatură triunghiulară şi vâslele.

Prin prisma cunoştinţelor actuale, se poate afirma că ambarcaţiunea miniaturală de la Tărtăria reprezintă cea mai veche descoperire de acest gen cunoscută până în prezent pe teritoriul ţării noastre, apartenenţa sa la cultura Turdaş asigurându-i datarea spre finalul mileniului VI î. Chr.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement