Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: „Ambulanța pentru Monumente” revine în Alba. O casă de lângă Zlatna, construită în 1849, va fi restaurată și conservată

Publicat

Membrii echipei „Ambulanța pentru Monumente” se află în aceste zile în județul Alba. În perioada 20 iunie – 11 iulie, aceștia vor restaura și conserva o casă construită în 1849, aflată într-o zonă izolată de lângă Zlatna. 

Casa „Citeră” este o casă amplasată la nord-este de orașul Zlatna într-o zonă izolată, sub Masivul Dâmbău. Este o casă specifică arhitecturii vernaculare a satelor risipite pe înălțimi, cum sunt cele din această zonă. Casa, pe lângă arhitectura simplă și patina materialelor locale din care este construită are o inscriptie cu datarea momentului construcției – 1849 , rar întâlnită în arhitectura civilă rurală.

Învelitoarea clădirii, în momentul de față este din elemente ceramice de factură industrială care nu corespund perioadei de construcție a clădirii dar nici cu materialele întâlnite local.

Pentru a reduce degradările din infiltrații cât și cele datorate încărcării învelitorii actuale, se va îndepărta învelitoarea din elemente ceramice de factura industrială, se va intervenii asupra structurii șarpantei, se vor înlocui lații și se va pune o învelitoare de șindrilă specifică zonei.

În același timp se va completa o parte a elementelor structurale degradate: căpriori, cosoroabe, coarde, bârne ale pereților și se va interveni la sistemul de drenaj perimetral al clădirii.

Documentația de clasare în LMI a acestei clădiri este în curs de realizare.

Casa „Citeră” este cel de-al treilea monument de patrimoniu din județul Alba care urmează să fie „salvat” de către echipa „Ambulanța pentru Monumente”, după casa de lemn acoperită cu paie din satul Cib, comuna Almașu Mare și Biserica din Deal – Gârbova de Sus.

Despre „Ambulanța pentru Monumente”

Proiectul „Ambulanța pentru Monumente” își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător.

Prin intermediul proiectului se realizează punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunitaților locale sub stricta supraveghere și îndrumare a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice a fost răspunsul la lipsa de reacție a comunităților, a ministerului de resort și a autorităților în fața amenințărilor de distrugere accelerată a patrimoniului.

Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcție necesare, „Ambulanța pentru monumente”, a cărei principal susținător este Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, acționează pentru punerea în siguranță a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare.

foto: Ambulanța pentru Monumente, La Mărișcuța – Citeră

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax