Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Arhiepiscopul Irineu de Alba Iulia s-a aflat în a doua duminică după Paște, în mijlocul credincioșilor. Ce predică a ținut

Publicat

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Irineu s-a aflat în a doua duminică după Paște, în mijlocul credincioșilor din Alba Iulia, în fața Catedralei Reîntregirii. 

Este ziua în care s-a citit pericopa evanghelică ce prezintă încredințarea Sfântului Apostol Toma despre Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură la Catedrala Reîntregirii.

Adresându-se celor prezenți, Irineu a spus „𝐸𝑟𝑜𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑝𝑒 𝐺𝑜𝑙𝑔𝑜𝑡𝑎, 𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑖̂𝑛𝑣𝑖𝑛𝑠 𝑚𝑜𝑎𝑟𝑡𝑒𝑎, 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑐𝑢 𝑛𝑜𝑖 𝑖̂𝑛 𝑏𝑖𝑠𝑒𝑟𝑖𝑐𝑎̆ 𝑝𝑎̂𝑛𝑎̆ 𝑙𝑎 𝑠𝑓𝑎̂𝑟𝑠̦𝑖𝑡𝑢𝑙 𝑣𝑒𝑎𝑐𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟, 𝑝𝑟𝑒𝑐𝑢𝑚 𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑚𝑖𝑠. 𝑅𝑒𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝐼̂𝑛𝑣𝑖𝑒𝑟𝑖𝑖 𝑛𝑒 𝑐𝑜𝑛𝑓𝑒𝑟𝑎̆ 𝑢𝑛 𝑠𝑒𝑛𝑡𝑖𝑚𝑒𝑛𝑡 𝑝𝑢𝑡𝑒𝑟𝑛𝑖𝑐 𝑑𝑒 𝑖̂𝑛𝑐𝑟𝑒𝑑𝑒𝑟𝑒, 𝑠̦𝑡𝑖𝑖𝑛𝑑 𝑐𝑎̆ 𝑛𝑢 𝑚𝑎𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡𝑒𝑚 𝑠𝑖𝑛𝑔𝑢𝑟𝑖 𝑛𝑖𝑐𝑖 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑛𝑖𝑐𝑖 𝑖̂𝑛 𝑚𝑜𝑎𝑟𝑡𝑒.

𝑁𝑜𝑖 𝐼̂𝑙 𝑎𝑣𝑒𝑚 𝑝𝑒 𝐷𝑜𝑚𝑛𝑢𝑙 𝑖̂𝑛𝑣𝑖𝑎𝑡 𝐶𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑒 𝑎𝑝𝑎̆𝑟𝑎̆, 𝑛𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̆𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑒, 𝑟𝑎̆𝑚𝑎̂𝑛𝑒 𝑐𝑢 𝑛𝑜𝑖 𝑠̦𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑐ℎ𝑒𝑎𝑧𝑎̆ 𝑐𝑢 𝑣𝑖𝑐𝑡𝑜𝑟𝑖𝑎 𝑆𝑎 𝑡𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑎̂𝑚𝑝𝑙𝑎̆𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑒𝑖. 𝑃𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑡𝑜𝑎𝑡𝑒, 𝑠𝑒 𝑐𝑎𝑑𝑒 𝑠𝑎̆-𝐿 𝑠𝑙𝑎̆𝑣𝑖𝑚 𝑝𝑒 𝑀𝑎𝑟𝑒𝑙𝑒 𝐵𝑖𝑟𝑢𝑖𝑡𝑜𝑟 𝑑𝑖𝑣𝑖𝑛, 𝑏𝑢𝑐𝑢𝑟𝑎̂𝑛𝑑𝑢-𝑛𝑒 𝑐𝑎̆ 𝑛𝑜𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡𝑒𝑚 𝑓𝑖𝑖 𝑎𝑖 𝐼̂𝑛𝑣𝑖𝑒𝑟𝑖𝑖. 𝐷𝑒 𝑎𝑠𝑒𝑚𝑒𝑛𝑒𝑎, 𝑠𝑒 𝑐𝑎𝑑𝑒 𝑎-𝐿 𝑎𝑠𝑐𝑢𝑙𝑡𝑎 𝑝𝑒 𝑆𝑓𝑎̂𝑛𝑡𝑢𝑙 𝐴𝑝𝑜𝑠𝑡𝑜𝑙 𝑃𝑎𝑣𝑒𝑙 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑒 𝑖̂𝑛𝑑𝑒𝑎𝑚𝑛𝑎̆: «𝑆𝑎̆ 𝑓𝑖𝑚 𝑚𝑜𝑟𝑡̦𝑖 𝑝𝑎̆𝑐𝑎𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖, 𝑑𝑎𝑟 𝑣𝑖𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝐷𝑢𝑚𝑛𝑒𝑧𝑒𝑢, 𝑖̂𝑛 𝐻𝑟𝑖𝑠𝑡𝑜𝑠 𝐼𝑖𝑠𝑢𝑠, 𝐷𝑜𝑚𝑛𝑢𝑙 𝑛𝑜𝑠𝑡𝑟𝑢»”.

După celebrarea Sfintei Liturghii, a avut loc o procesiune cu slujbă specială la „Crucea Bucuriei” (situată în fața ansamblului Catedralei Reîntregirii), ceremonie la care au luat parte soborul clericilor slujitori și numeroșii credincioși prezenți, în frunte cu Părintele Arhiepiscop Irineu.

La final, Irineu a rostit un cuvânt duhovnicesc în care a evidențiat faptul că rugăciunile din cadrul slujbei au fost rostite pentru ferirea pământului și a florei de intemperii, de dăunători și de calamități naturale, precum și pentru buna rodire a culturilor de orice fel, spre folosul și hrana oamenilor și animalelor.

Ritualul special săvârșit după Dumnezeiasca Liturghie a fost rânduit spre a fi organizat anual, în prima duminică din luna mai, fiind considerat un prilej binecuvântat de a face rugăciuni pentru menținerea unui climat prielnic holdelor, livezilor și vegetației, în general.

Inaugurarea acestui moment de rugăciune a fost hotărâtă printr-o decizie chiriarhală, emisă după ceremonia sfințirii „Crucii Bucuriei” (28 martie 2021). Frumoasa cruce monumentală a fost executată ingenios, cu un rafinament artistic deosebit, fiind ridicată în contextul aniversării a 100 de ani de la slujba punerii pietrei de temelie a Catedralei Încoronării, au transmis reprezentații Arhiepiscopiei, într-o postare pe Facebook.

sursă foto: Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei- Facebook.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax