Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Biblioteca Batthyaneum găzduiește o ”carte a ceasurilor”, unul dintre cele mai frumoase manuscrise din România

Publicat

Unul dintre cele mai frumoase manuscrise pictate din România se găsește la Biblioteca Batthyaneum.

Este vorba de o „carte a ceasurilor“ (livre d’heures) sau, cu un termen ortodox, de un ceaslov dedicat devoţiunii private.

Manuscrisul este extrem de bogat, plin de pagini întregi sau doar inițiale simple pictate. Vorbim de un număr de 55 de miniaturi splendide.

Majoritatea cercetătorilor îl cunoaște sub numele de Codex Burgundus (MS III 87). Problema însă a acestui manuscris este faptul că nu este un codice burgund, transmit reprezentanții Bibliotecii, pe contul de Facebook.

Teză pe care Adrian Papahagi a încercat să o apere într-un studiu recent.

Datat greșit ca fiind din secolul al XV-lea, provenit din Burgundia, de fapt, manuscrisul datează din a doua jumătate a secolului al XIV-lea și este, mai degrabă, de proveniență pariziană (în perioada regelui Carol al V-lea al Franței), cu o textuală gotică (textualis gothica), in octavo.

Manuscrisul este scanat și poate fi răsfoit digital AICI.

Codex Burgundus măsoară 180 x 120 mm (pagina) și este scris într-o coloană cu 16 rânduri pe pagină. Are 55 de miniaturi pe mozaic de aur.

Cartea este o antologie de rugăciuni destinate laicului. Este scris în latină și franceză și este legat în piele maro închis.

Ornamentele sunt geometrice și florale în albastru, roșu, verde și auriu. Are o ilustrație neobișnuită din punct de vedere iconografic care înfățișează, printre aletele, Fuga în Egipt.

Foto: Biblioteca Batthyaneum

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax