Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Călător pe Valea Frumoasei. „Colţ de rai” în inima Munţilor Sebeşului. Destinaţii turistice în zona Transalpina


Publicat

”Se află undeva în Ţara Ardealului, între ținuturile Inidoarei și Albei, o apă viforoasă; oamenii dinspre câmpie îi zic Sebeșul, cei mai vechi de pe înălțimi îi zic Frumoasa”. Așa descrie Mihail Sadoveanu Valea Frumoasei, în cartea cu același titlu.

De atunci și până acum, lucrurile s-au mai schimbat, însă nu atât de mult. Valea Frumoasei din Sebeş are aceeași frumusețe, apa rece de izvor, aerul curat, bine oxigenat și aceleași păduri verzi care încântă fiecare om care vizitează acest colț de lume.

Într-adevăr, dacă alegi să vizitezi Valea Frumoasei, vei rămâne impresionat. Peisajele cu totul aparte te încântă la tot pasul, iar aerul rece și pădurea verde îți dau senzația că te afli într-un colț de rai.

CALIN COSMIN RAUL-3

Te convingi de asta imediat după ce ieși din localitatea Petrești și iei drumul Transalpinei.

CALIN COSMIN RAUL-1

Zona este sălbatică, necucerită încă, plină de neprevăzut: văile adânci, cascade la tot pasul, poienițele retrase și traseele secrete printre munții întortocheați.

Pe Valea Frumoasei se poate ajunge cu maşina, pe DN 67 – Transalpina, pornind din Sebeş înspre Oaşa. Pe hartă, rezervaţia apare undeva în sud-estul Munţilor Şureanu, la limită cu Munţii Lotrului şi cu Munţii Cindrelului.

Dacă după atâta umblat, privit și admirat ți se face foame, te poți opri la una dintre pensiunile de lângă șosea. Mâncarea preparată la pensiunile din zonă este una dintre cele mai delicioase, preparată tradițional, după rețetele moștenite din moși strămoși. Străinii sunt cei care frecventează cel mai des zona, iar, odată ce au ajuns pe Valea Sebeșului, se întorc cu siguranță și în următorul an.

CALIN COSMIN RAUL-2

Toate vă asteaptă, sunt verzi, vii, bogate, din cele mai vechi timpuri, fiind totodată locuri încărcate de istorie, de care și-au legat viața mari nume ale culturii românești, de la Blaga și Sadoveanu, până la Ionel Pop și Brătescu-Voinești.

Dacă tot ați ajuns pe Valea Sebeșului, nu uitaţi să vizitați Lacul Oașa, Vârful Șureanu şi iezerul Şureanu, Luncile Prigoanei, Poarta Raiului și Vârfu lui Pătru.

Sunt peisaje care vă încarcă bateriile, vă fac să uitaţi de stresul cotidian şi vă aduc aminte de timpuri străvechi, aproape de natură. Un adevărat colţ de rai.

Citeşte şi PEISAJE de POVESTE din județul ALBA. Locuri perfecte pentru concedii, excursii sau doar plimbări în natură

Iezerul Şureanu are o adâncime de 8 metri, o lungime de 94 metri şi o lăţime de 91 metri. Este un spaţiu intim şi retras, în contextul geografic spectaculos al Munţilor Șureanu. DSC00088

Specialiştii spun că este vorba despre „circul glaciar Şureanu”, sculptat în resturile domoale ale platformei Şureanu-Comărnicelu. Lacul poate fi cel mai bine admirat de pe traseul de urcare pe masivul Şureanu. Pe lângă panorama lacului pe fundul căruia se pot vedea bolovani uriaşi, vei putea admira priveliştea oferită de Masivul Şureanu. Lacul face parte din administraţia judeţelor Alba, Sibiu, Hunedoara şi Vâlcea şi constituie una dintre cele mai importante regiuni pastorale din Carpaţi, cu o multitudine de păduri neatinse de mâna omului, cocoşi şi ciocănitoare de munte.

Citeşte şi FOTO: COMORILE Munților Apuseni. Cascade, lacuri, peșteri și alte minuni ale naturii care merită văzute cel puțin o dată

Citeşte şi FOTO: MINUNI ale NATURII din Apuseni care MERITĂ VĂZUTE. Al doilea GHEȚAR subteran din lume și CASCADA unde apa cade de la 18 metri

De reţinut pentru cei care vizitează această zonă, înotul în iezer este interzis. Claritatea apei creează iluzia optică a adâncimii mici. În realitate, însă, apa este  adâncă încă de la mal şi extrem de rece, astfel că, şi vara, un scăldat în lac poate da crampe musculare.

Cum ajungi la Iezerul Şureanu?

Accesul pornește pe DN 67 C, trece prin Şugag și continuă pe DJ 704, pe partea dreaptă a lacului Oașa. Vei trece, apoi, pe lângă Mănăstirea Oașa, prin Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului. În total, din Sebeș sunt 84 km, ce pot fi parcurşi în circa 2 ore.

Fotografiile din interiorul textului, cele fără sigla Alba24, au fost realizate de Cosmin Raul Călin. În galeria foto sunt incluse şi imagini de pe Transalpina.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. aoteoroa

  duminică, 26.07.2015 at 13:51

  Era odata un:BRAD STRIMB:sau o CABANA LUI SADOVEANU,puternice si convingatoare puncte de atractie pt. turisti..CE MAI STITI SI CE NE PUTETI SPUNE DESPRE ELE.Tacerea va acuza!!!

 2. ionel

  miercuri, 28.09.2016 at 09:54

  Ar fi demn de promovat zona cu un drum pe masura, mai ales cel inspre Luncile Prigoanei care acum este o adevarata bataie de joc!

 3. sanda

  marți, 15.08.2017 at 16:52

  Gunoaiele si asa zisele magazine in care se vand tot felul de lucruri numai romanesti nu, de ce nu le filmam? Ce fac autoritatile ptr a pastra natura curata? Nimic. Ude gasesti o toaleta pe tot parcursul drumului.? Niciunde.

 4. nico

  marți, 26.12.2017 at 14:35

  Frumoase locuri inadecvate pt mercedes ultimul tip si fite… apte pt un rucsac o cana cu vin si o poveste an fapt de seara … apte pt drumetul ce nu vede gropile din drum ci pt cel care efectiv e captivat de cea ce pote da aceasta privelite de colt de rai …restu vorbe an vant praf an ochi …

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Două săli de ședințe de la Curtea de Apel Alba Iulia vor intra în reparații capitale. Cât vor costa lucrările

Publicat

Două săli de ședințe de la Curtea de Apel Alba Iulia vor intra în reparații capitale. Proiectul vizează, printre altele, refacerea finisajelor celor două săli de judecată, pozarea ascunsă a cablajelor aparaturilor montate pe pereți; restaurarea ferestrelor și a căptușelilor acestora, reabilitarea parchetului și a podiumurile completelor de judecată, valoarea lucrărilor fiind de peste 650.000 de lei. 

Curtea de Apel Alba Iulia a lansat joi, 17 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reparații capitale la sălile de şedinte 201 „Constantin Hamangiu” şi 213 „Vintilă Dongoroz” de la etajul 2 al clădirii institutiei.

Valoarea totală estimată este de 656.360,87 de lei, fără TVA.

Clădirea Curţii de Apel Alba Iulia este o clădire monument istoric având cod LMI AB-II-m-B-00102, poziţia 212, din lista monumentelor istorice.

Potrivit documentației, la etajul 2 al clădirii Curţii de Apel Alba Iulia sunt amplasate sălile de şedinţe 201 şi 213, care au o înălţime utilă de circa 7 metri.

Pe pereţi acestor două săli de şedinţe sunt montate în canale de plastic, circuite de la reţeaua LAN şi de la instalaţia de ascultare, care pun un accent negativ asupra finisajelor acestor două săli de şedinţe.

La sala de şedinţe 213 ferestrele sunt din lemn cu două rânduri de cercevele. Ferestrele sunt într-o stare avansată de degradare şi sunt pierderi mari de căldură prin aceste ferestre pe perioada rece a anului.

Finisajele interioare la pereţi, la tavane şi la elementele decorative de la tavanele acestor două săli de şedinţe prezintă degradări multiple. Culorile stridente ale elementelor decorative deranjează pe alocuri.

La tocurile ferestrelor sunt montate lambriuri de lemn vopsite în culoarea albă, care este degradată.

Pardoseala la sălile de şedinţe este din parchet masiv de stejar, care datorită vechimi acestuia şi a traficului intens din aceste săli de şedinţe este deteriorat pe alocuri, fiind necesară înlocuirea lamelelor deteriorate, raşchetarea şi paluxarea acestuia.

Sala de şedinţe 201 nu are amenajată o sală de deliberare. Sala de deliberare pentru sala de şedinţe 201 se poate amenaja în biroul 202 de lângă sala de şedinţe 201, prin redesfacerea golului de uşă de pe peretele ce separă sala de şedinţe 201 de biroul 202.

Potrivit documentului citat, având în vedere situaţia actuală de degradare a finisajelor, se impune executarea lucrărilor de reparaţii la aceste două săli de şedinţe.

Obiectivele specifice ale contractului de lucrări sunt următoarele:

 • Refacerea finisajelor celor două săli de judecată, cu preluarea coloristicii din holuri;
 • Pozarea ascunsă, pe cât posibil, a cablajelor aparaturilor montate pe pereți;
 • Restaurarea ferestrelor și a căptușelilor acestora, cu schimbarea foilor din exterior cu tâmplărie din lemn stratificat cu geam termopan;
 • Reabilitarea parchetului și a binelor (podiumurile completelor de judecată).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 150 de polițiști din Alba vor fi la datorie de Rusalii. Acțiuni intensificate pentru siguranța publică

Publicat

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va suplimenta efectivele, pentru ca sărbătoarea Rusaliilor Ortodoxe să fie petrecută în siguranţă. Peste 150 de poliţişti, cu peste 75 de autospeciale, vor acționa în teren, pentru siguranța cetățenilor.

În perioada 19- 21 iunie 2021, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va acţiona, zilnic, cu peste 150 de poliţişti din structurile de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale şi alte formaţiuni, care vor folosi în activităţile de patrulare 75 de mijloace auto.

Vor fi intensificate activităţile de patrulare şi se va acţiona pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi prevenirea evenimentelor negative, în special în locurile cu potențial de aglomerare și în zona lăcaşelor de cult.

Poliţiştii vor fi sprijiniţi de efective de jandarmi şi poliţie locală.

Pe principalele artere rutiere ale judeţului, va fi asigurată prezenţa activă a poliţiştilor rutieri, care vor acţiona pentru prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor, fluidizarea şi controlul traficului rutier.

Pentru combaterea excesului de viteză, se va acționa, zilnic, cu 11 aparate radar.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Dosar penal pentru un bărbat din Alba Iulia, care a refuzat recoltarea de mostre biologice. Polițiști: Emana halenă alcoolică

Publicat

etilotest

La data de 17 iunie 2021, în jurul orei 13.40, polițiștii din Alba Iulia, au oprit, pentru control, pe strada Ansberg din municipiu, un autoturism condus de un bărbat de 45 de ani, din Alba Iulia.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, polițiștii i-au solicitat să se supună testării cu aparatul etilotest și să-i însoțească la spital, pentru recoltarea de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei, dar acesta a refuzat.

Pe numele bărbatului a fost întocmit dosar penal pentru refuz de recoltare a mostrelor biologice, iar față de acesta a fost luată măsura reținerii, pentru 24 de ore.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

La PROFM, ghicește ringtone-ul și câștigă smartphone-ul. Ce trebuie să faci

Publicat

Ești fin degustător de hituri încă de pe vremea tonurilor de apel?  Veve și Coțofană te pun la încercare!

La PROFM, în fiecare săptămână poți câștiga un smartphone XIAOMI MI 11, cu abonament DigiMobil Optim nelimitat timp de 1 an.

Recunoaște hitul transformat în ringtone și înscrie-te în concurs, în fiecare zi, la Dimineața Blană cu Veve și Coțofană, între 07:00-10:00.

Ce trebuie să faci? 

 • Ascultă Dimineața Blană cu Veve și Coțofană zilnic, în perioada 21 iunie – 16 iulie,
 • Prinde hitul transformat în ringtone, în fiecare dimineață, între 07:00 – 10:00,
 • Când auzi semnalul de concurs, trimite SMS la 1872 cu numele piesei SAU numele artistului care cântă piesa,
 • Dacă ești ales câștigător, vei fi sunat în direct și vei fi premiat pe loc cu un gift PROFM OPEN RADIO (șapcă, tricou, rucsac),
 • Toți ascultătorii sunați de luni până vineri intră automat în tragerea la sorți pentru un un smartphone XIAOMI MI11, cu abonament DigiMobil Optim nelimitat timp de 1 an.

Extragerile au loc în fiecare vineri, în perioada de concurs.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate