Actualitate
La pas printre frumuseţile judeţului Alba. Imagini de vis la Iezerul Şureanu
Iubitorii de natură şi pasionaţii de fotografie nu trebuie să rateze minunatul peisaj oferit de Iezerul Şureanu. Aflat la poalele Munţilor Şureanu, “lacul fără fund”, cum mai este numit este incredibil de limpede. Luciul verzui din bătaia soarelui oferă imagini de neuitat, rar întâlnite în Carpaţi. Lacul glaciar este cel mai atrăgător punct al unei călătorii în Munţii Sebeşului, supranumiţi şi “ Elveţia Estului”.
Iezerul Şureanu are o adâncime de 8 metri, o lungime de 94 metri şi o lăţime de 91 metri. Este un spaţiu intim şi retras, în contextul geografic spectaculos al Munţilor Șureanu. Specialiştii spun că este vorba despre „circul glaciar Şureanu”, sculptat în resturile domoale ale platformei Şureanu-Comărnicelu. Lacul poate fi cel mai bine admirat de pe traseul de urcare pe masivul Şureanu. Pe lângă panorama lacului pe fundul căruia se pot vedea bolovani uriaşi, vei putea admira priveliştea oferită de Masivul Şureanu. Lacul face parte din administraţia judeţelor Alba, Sibiu, Hunedoara şi Vâlcea şi constituie una dintre cele mai importante regiuni pastorale din Carpaţi, cu o multitudine de păduri neatinse de mâna omului, cocoşi şi ciocănitoare de munte.
De reţinut pentru cei care vizitează această oază de natură este faptul că înotul în iezer este interzis. Claritatea apei creează iluzia optică a adâncimii mici. În realitate, însă, apa este adâncă încă de la mal şi extrem de rece, astfel că, şi vara, un scăldat în lac poate da crampe musculare.
Cum ajungi la Iezerul Şureanu?
Accesul pornește pe DN 67 C, trece prin Şugag și continuă pe DJ 704, pe partea dreaptă a lacului Oașa. Vei trece, apoi, pe lângă Mănăstirea Oașa, prin Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului. În total, din Sebeș sunt 84 km, ce pot fi parcurşi în circa 2 ore.
Unde te cazezi?
Chiar lângă iezer, se află Cabana Şureanu, însă aparţine MApN şi cazările se fac în limita locurilor disponibile. O altă locaţie este Cabana lui Pătru din Luncile Prigoanei, care oferă 7 locuri de cazare. Facilităţi: 64 mp, 2 camere, energie din generatorul propriu, încălzire cu lemne la discreţie, aragaz cu butelie, veselă, oale, tacâmuri, pick-up cu discuri vintage, radio. Tariful este de 222 lei pe noapte pentru toată cabana.
Pe Domeniul Schiabil Şureanu, există diverse posibilităţi de cazare, una dintre acestea fiind Pensiunea „Bellamy”. Aflată în zona Poarta Raiului, la 3 kilometri distanță de Luncile Prigoanei și 2,5 km de Domeniul Schiabil Șureanu, pensiunea este de patrul stele, are 15 camere, restaurant cu 40 de locuri, saună, jacuzzi, sală de conferință. Preţurile de cazare sunt de 200 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus.
O altă variantă este Cabana „Curmături”, situată la o altitudine de 1.240 metri, pe Valea Mirajului. De la DN 67C, te abaţi 12 km din localitatea Tău sau 24 km de Şugag. Odată cazaţi aici, puteţi vizita următoarele obiective turistice: Poarta Raiului, Barajul Canciu, Stâna de la Prisaca, Luncile Prigoanei, Iezer Şureanu, Vârful lui Petru, Vârful Şureanu, Stâna de la Puru, Oaşa, Valea Frumoasei, Cetatea dacică Căpâlna, Păltiniş, Iezerel vârful Cindrel, Obarştia Lotrului , Mănăstirea Măgura, Muzeul artizanal Dobra, Mănăstirea Oaşa. Tarife: Cameră cu 2 paturi şi baie comună – 80 lei; cameră 3 paturi, baie comună – 90 lei; cameră 2 paturi, baie proprie – 120 lei.
Sursa: ” Judeţul Alba. Ghid Turistic” Consiliul Judeţean Alba
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News