Actualitate
FOTO: Campanie derulată în Alba pentru prevenirea cancerului de col uterin: 45 de asistenți medicali comunitari, la prima activitate
Direcția de Sănătate Publică Alba, în contextul în care cancerul de col uterin rămâne o preocupare cheie în sănătate, consideră campania de promovare a Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, desfășurată în perioada 22-28 ianuarie, momentul potrivit pentru a acționa potrivit direcțiilor și planului de acțiuni asumate în Strategia Județeana de Sănătate 2017-2020. În acest sens a fost organizată joi, la sediul OAMGMAMR, o masă rotundă, având ca și participanți 45 de asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari de la nivelul judeţului.
Mai mult, pentru DSP este important de a nu lăsa strategia să rămână un simplu document, ci de a acţiona.
În acest context, masa rotundă organizată joi, 26 februarie, la sediul OAMGMAMR, având ca grup ţintă intermediar asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari de la nivelul judeţului 45 (participanţi), a fost prima activitate în cadrul campaniei şi prima acţiune din strategie.
Activitatea a fost coordonată de Direcţia de Sănătate Publică Alba în colaborare cu: OAMGMAMR – filiala Alba, Spitalul Judeţean de Uregenţă Alba Iulia, Centrul de Resurse Academia Doamnelor, dezvoltarea de parteneriate și valorificarea expertizei specialiștilor în sănătate publică aducând plus valoare activităţii.
Agenda activităţii a fost diversificată având ca scop promovarea beneficiile screeningului pentru cancerul de col uterin şi ale vaccinării anti-HPV.
Dr. Olimpia Candrea, Coordonator Program Evaluare şi Promovare a Sănătății, din cadul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, a deschis evenimentul prin prezentarea campaniei, informaţii generale privind cancerul de col uterin şi, factorii de risc şi de protecţie precum şi modalităţile de accesare a serviciilor medicale preventive. În aceleşi timp a subliniat importanța rolului asistentului medical comunitar în diseminarea informațiilor către comunități, și promovarea comportamentelor favorabile sănătăţii.
Dovezile științifice pe care le are vaccinarea în reducerea riscului de apariție a cancerului de col uterin, au fost prezentate de catre Dr. Dana Popa Dreghici – medic primar epidemiolog al Direcţiei de Sănătate Publică. Mai mult, dr. Olimpia Candrea a subliniat că nu există altă formă de cancer pentru prevenirea căreia impactul metodelor de prevenire să fie atât de eficient.
Coordonatorul sub-programului de screening Dr. Cabulea Simona, medic primar epidemiolog, Spitalul Județean de Urgentă Alba Iulia , a menţionat că la nivelu judeţului programul şi-a atins parţial scopul datorită aderenţai relativ reduse a medicilor de familie la program şi interesului scăzut al populației din grupul țintă pentru program.
Accesarea sectorului primar al serviciilor de sănătate reprezintă opţiunea de elecţie, în depistarea precoce a cancerului de col uterin, a subliniat Preşedintele OAMGMAMR Graţiela Indreica. Complementar a pus accentul pe calitatea serviciilor de asistenţă medicală comunitară şi profesionalizarea asistentului medical.
Ec. Ana Cosma, coordonator Centrul de Resurse Academia Doamnelor, s-a adresat asistenţilor medicali comunitari subliniind importanţa dezvoltării parteneriatelor locale care cresc vizibilitatea şi impactul mesajelor prosanogene în comunitate. În plus, a insistat pe spiritul de iniţiativă, creativitate, implicare şi împărtăşirea informaţiilor către grupurile ţintă, ca modalitate de a produce schimbări reale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News