Eveniment
FOTO: Casa Parohială Reformată din Roșia Montană, monument istoric aflat în pragul prăbușirii, va fi RESTAURATĂ. Cum va arăta
Casa Parohială a Bisericii Reformate din localitatea Roșia Montană, monument istoric ce a ajuns o ruină, nefiind utilizată de mai bine de 20 de ani, va fi restaurată și pusă în valoare printr-o investiție de peste 7,5 milioane de lei.
Institutul Național al Patrimoniului a lansat joi, 29 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o nouă licitație pentru lucrări de restaurare și punere în valoare a monumentului istoric „Casa Parohială a Bisericii Reformate Roșia Montană”, aflată în localitatea Roșia Montană, nr. 551.
Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 7.552.100,5 de lei, fără TVA.
Reamintim faptul că prima licitație, lansată de INP în data de 30 iunie 2022, a fost anulată, după ce nu au existat ofertanți.
Istoria Casei Parohiale Reformate din Roșia Montană
Casa Parohială Reformată a fost construită la jumătatea secolului al XIX-lea, ca oficiu parohial și locuință, cu spații comerciale la parter, spre stradă. În perioada postbelică a funcționat ca farmacie și locuință de serviciu pentru farmacist. După 1990 spațiul comercial a mai fost folosit ca magazin general și magazin alimentar. Din anii 2000 construcția nu a mai fost utilizată, degradându-se constant până la stadiul de ruină actual.
Construcția reprezintă cel mai complex și coerent exemplu de clasicism în arhitectura de la Roșia Montană. Compoziția este simetrică, cu marcarea corpului central în rezalit față de planul fațadei, străbătut la nivelul parterului de un gang de acces pe parcelă.
Deși clădirea nu se înscrie într-un front închis și accesul pe parcelă se poate face și prin curte, pe lângă casă, planul este organizat în funcție de acest element important, gangul, care nu este deci, în acest caz, o necesitate funcțională ci o opțiune arhitecturală, estetică. De altfel gangul, lipsit de o funcționalitate evidentă, a fost obturat la un moment dat cu un zid în care se deschide o simplă ușă.
Valoarea culturală a clădirii, care a condus la punerea sa sub protecție legală, corelată cu starea sa gravă de degradare, impune necesitatea intervențiilor de conservare, restaurare și punere în valoare.
În prezent, imobilul se află în stare de precolaps, prezentând:
- zidării dizlocate la nivelul subsolului, parterului și etajului
- pilele de zidărie ale cursivei (târnaț) sunt prăbușite sau în curs de prăbușire
- arce și bolți degradate (mortar spălat, cărămizi degradate) sau prăbușite
- planșeele de peste parter și etaj prăbușite
- șarpantă prăbușită
- tencuieli interioare și exterioare degradate în proporție foarte mare
- pardoseli distruse în totalitate
- scări din lemn degradate puternic
Funcțiunea propusă este cea de centru parohial, care va găzdui la nivelul parterului spații destinate prezentării istoriei comunității reformate de la Roșia Montană și spații pentru activități publice. Dimensiunea mare a parcelei permite desfășurarea în aer liber a mai multor tipuri de activități (dezbateri, tabere, ateliere, mici evenimente culturale).
Nivelurile etajului și podului mansardat pot fi amenajate ca spații de cazare pentru participanții la activitățile organizate de Centrul Parohial Reformat. Spațiile pentru activități de la parter pot fi utilizate și pentru activitățile conexe activităților de cazare (bucătărie, sală de mese).
Ce prevăd lucrările de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric
Potrivit documentației, lucrările de restaurare, consolidare și punere în valoare a monumentului istoric „Casa Parohială a Bisericii Reformate Roșia Montană” constau în următoarele activități principale:
Corp C1 (casa parohială):
- scoaterea din pericol a clădirii și protecții provizorii minimale
- elementele valoroase (componente de metal, tâmplării, lemn sculptat de stejar, parapete) se depozitează cu posibilitate de refolosire
- subzidiri în subsol, executate pe tronsoane de maxim 1 m, pe maximum 20% din suprafața totală
- cămășuirea fundației cu zidărie și injectarea lacunelor în masa zidăriei
- refacerea continuității zidurilor prăbușite – folosind piatră similară cu cea existentă, cărămidă, mortar de var (hidraulic), injectări și verificarea și reactivarea tiranților metalici existenți și dispunerea unora noi și înlocuirea centurilor de lemn de stejar de la parter și etaj
Se vor realiza următoarele intervenții arhitecturale / lucrări de consolidare la casa parohială:
- rezidiri locale, rerostuiri, conservarea tencuielilor originale și retencuiri folosind tencuieli pe bază de var și tehnicile tradiționale (cercuiala)
- se vor reface modenaturile istorice după urmele păstrate in situ cu materiale tradiționale
- se va reface cursiva după urmele păstrate (goluri în zidărie, elemente de lemn, etc) și fotografii de arhivă
- se va reconstrui volumetria acoperișului și se va realiza învelitoare de șindrilă, conform imaginilor din arhivă, care atestă că toate casele din zonă erau învelite cu șindrilă și aveau lucarne, se vor reface și coșurile de fum
- subsolul și podul se vor amenaja și se va introduce o scară de acces de la etaj la mansardă
- tâmplăriile se vor reaface conform modelelor păstrate, respectând dimensiunile, profilaturile, feroneria și în zonele de cazare cercevelele interioare se vor monta două foi de sticlă de 4 mm, despărțite de o baghetă termică de 10 mm
- se vor introduce zone umede (grupuri sanitare, băi)
Corp C2 (clădirea anexă):
Potrivit proiectului, la clădirea anexă intervențiile sunt mai ample din cauza diferențelor de nivel mari față de vecinătăți. Principalele lucrări vizează:
- realizarea unor fundații noi
- recompartimentări, respectând amprenta la sol a clădirii inițiale
- refacere șarpantă
- realizarea coloanei de alimentare cu energie electrică de la firida de contorizare la tabloul electric general amplasat la parterul clădirii
- realizarea distribuției de la tabloul electric general la tablourile electrice de la etaj TE-E și din clădirea anexă TE-A, respectiv de la acesta la diversele receptoare
- iluminat interior general, cu secvențe de utilizare
- iluminat de siguranță
- iluminat exterior imobil
- instalație de prize de utilizare generală
- alimentarea instalațiilor de putere: centrala termică, boilere, elemente ale sistemului fotovoltaic
- instalație de curenți slabi (instalație de detectare, semnalizare și avertizare incendiu, instalație de avertizare la efracție, instalație de supraveghere cu camere video, instalație de date – rețea wireless)
- instalație de proiecție la trăsnet și priza de pământ
- instalaţii de apă rece
- instalaţii de apă caldă
- instalaţii de canalizare menajeră
- instalații de alimentare cu apă și canalizare exterioară
- instalații termice (Agentul termic necesar pentru încălzirea centrală a celor două clădiri se va realiza cu un cazan de apă caldă pe combustibil solid cu gazeificare. Pentru prepararea apei calde se va folosi un sistem compus dintr-un panou solar cu tuburi vidate, montat pe latura sudică și un boiler bivalent de 500 de litri.)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News