Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO | Cetatea Alba Carolina: Se pavează porțiunea de legătură între traseele de sud și nord. Latura de Vest se deschide în SEPTEMBRIE


Publicat

Cei care s-au plimbat în aceste zile prin Cetatea Alba Carolina au putut să observe că lucrările avansează în zona Laturii de Vest a Cetății, adică între Parcul Unirii și Catedrale. Se lucrează la pavarea porțiunii care unește traseele de sud și de nord, sub podul dintre Poarta a IV-a și a V-a ale Cetății. Latura de Vest va fi deschisă în septembrie, anunță reprezentanții Primăriei Alba Iulia.

Proiectul de reconstituire și punere în valoare la Latura de Vest a ajuns la un stadiu de realizare a lucrărilor de aproximativ 80%, potrivit directorului tehnic al primăriei, Silvia Moldovan. Este vorba despre porțiunea de legătură dintre șanțul de sud și cel de nord. Pe lângă pavarea zonei care face legătura dintre traseele de nord și de sud, pentru a finaliza lucrările mai trebuie pus mobilier urban, instalații de iluminat, apă, canalizare, gaz și altele.

„S-a făcut o solicitare de la constructor să se decaleze termenul prestabilit din cauza condițiilor meteorologice și susținere financiară 80%”, a explicat Silvia Moldovan.

Spații noi, descoperite în timpul lucrărilor

În timpul lucrărilor a fost descoperit un spațiu în stilul fostului Underground Pub, în proximitatea Grădiniței nr. 8. Acesta va fi conectat cu Parcul Unirii și cu parcarea din zonă.

„Mai trebuie să rezolvăm și accesul în spațiile noi. Au fost identificate niște spații în zona grădiniței, și trebuie amenajată o ieșire în zona parcării. În plus, trebuie să mai soluționăm legătura cu parcul și pietonalul între parc și platforma multi-funcțională din fața Catedralei Reîntregirii”.

Proiectul „Reconstruire și punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificația de tip Vauban” a început în decembrie 201, iar valoarea totală a proioectului este de 68.347.406,8 lei. În ianuarie, Ministerul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice a aplicat o corecție de 12. 279.848,5 lei, la contractul de lucrări și la cel de servicii de dirigenție de șantier.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

5 Comentarii

5 Comments

 1. mihai

  miercuri, 03.07.2013 at 00:14

  Cel mai important este redeschiderea accesului la catedrala Reintregirii in direct nu ocolind parcul sau santurile, calcand pe iarba pentru a ajunge nestingherit la cel mai important loc din Alba Iulia acolo unde este constiinta de neam si tara si unde s-a intabulat Ardealul pe Romania!

  • Andrei

   sâmbătă, 21.12.2013 at 12:04

   Cel mai important este ca s-a refacut santul. Din punct de vedere istoric ce s-a facut atunci cand s-a construit catedrala a fost o mare prostie. Cum adica sa distrugi o parte dintr-o cetate veche pentru o catedrala a constiintei de neam? Asta e constiinta de neam, distrugerea a ceea ce au construit altii? Ca sa nu mai spun ca acolo e o catedrala bizantina intr-o cetate habsburgica vauban stil occidental, catedrala construita in cetate ca sa fie taman in buricul targului ca doar trebuia sa aiba si BOR o biserica in cetate, ci nu in afara ei. Pacat ca nu stiti sa distingeti intre realitati intre ce e autentic, ce e intruziune acolo, dar bine ca aveti constiinta de neam ca asta suplineste si gusturile si ce mai conteaza daca s-a distrus ceva valoros? Asa cum este acum cetate, asa este firesc sa fie, cat despre spatiul verde, cetatile nu au fost niciodata pline de spatii verzi, ci au fost circulabile sub forma de piete, adica cum o vedeti voi acum. Parcurile care au existat in cetatea Alba Iulia este rezultatul modului in care a fost interetinuta cetatea, adica lasata de izbeliste. Parcurile alea numai parcuri nu erau, ci erau boscheti crescuti peste cetate care a fost lasata in paragina si care in timp au devenit un fel de spatii verzi. Mai plimbati-va si prin Occident si vedeti si acolo cum arata cetatile vauban si mai discutam. Cetatea Alba Iulia arata in sfarsit asa cum ar fi trebuit sa arate dintodeauna. In plus ce are statuia lui Avram Iancu cu cetatea habsburgica, ca eu chiar nu inteleg? Voi chiar credeti ca monumentele astea ridicate asa in cetatea Alba Iulia pacalesc sute de ani de istorie? Oameni buni distingeti ce e autentic si original de ce e fals. Proiectul a fost extraordinar.

 2. mihai

  miercuri, 03.07.2013 at 10:00

  La fel de important este si repunerea in valoare a statuii lui Avram Iancu corifeu al luptei pentru libertate , dreptate sociala si nationala.De asemenea parcul de joaca pentru copii din varful dealului si parcarea distrusa de tot felul gropi si materiale,apoi spatiul verde care a fost distrus din indiferenta si lipsa de respect!

 3. albaiulianca

  joi, 04.07.2013 at 08:40

  Cel mai important era sa se creeze spatiu verde, ce nevoie avem de inca o piata pavata? mii de metri patrati de piatra care vara se incinge, in loc sa insamanteze cu iarba, sa arate si bine si sa fie si o placere sa te plimbi prin santuri. Proiectul este jalnic, nu raspunde deloc nevoilor locuitorilor Albei si nici a turistilor. Proiectant de *** si executant de 2 lei…dar povestea e veche. Nu o sa aplaud insa nici o realizare din proiectul asta.

  • Andrei

   sâmbătă, 21.12.2013 at 13:56

   Proiectul raspune atat nevoilor locuitorilor Albei accesul in cetate fiind suplinit de acel pod, cat si turistilor care pot inconjura cetatea lucru practic imposibil in vechea configuratie care obtura accesul din partea de sud spre partea de nord. Felicit autoritatile Albei, primar, Consiliu Judetean, tot cei care au fost implicati in proiect si au inteles ca cetatea Alba Carolina este o valoare care trebuie valorificata si redata turistilor si au inteles ca numai pastrand autenticitatea locului se poate reda turistilor cat si locuitorilor Albei cetatea. Aici nu e vorba de spoieli si de lucrari simple cu cateva bancute e vorba de ziduri reparate, incinte repuse in circuitul turistic, refunctionalizarea locului, facilitarea accesului turistilor prin toate colturile cetatii. Am ramas placut surprins cand am vizitat zilele trecute cetatea si am vazut santurile de vest de care nici nu aveam idee ca au fost refacute. Tot auzisem ca cetatea Alba a fost renovata, arata bine, dar mare mi-a fost mirarea cand am vazut santurile de vest refacute si ca parcul acela a disparut . Ultima data cand am fost la Alba din cate stiu nu te puteai plimba prin santurile de nord de exemplu. Mereu mi-a starnit curiozitatea sa vad ce e acolo, sa descoper fiecare colt, dar nu se putea. Acum se poate, si se poate inconjura cetatea la fel ca in toate cetatile vauban din Europa.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

S-a redeschis Transalpina, cel mai spectaculos drum din România. Circulația pe tronsoanele problemă, permisă în timpul zilei

Publicat

Autoritățile anunță că începând de miercuri se poate circula pe Transalpina. Șoseaua aflată la cea mai mare înălțime din România și considerată cea mai spectaculoasă din țară, a fost deszăpezită de utilaje. Totuși prin zonă nu pot circula deocamdată decât autoturismele.

Circulația este permisă doar pe parcusul zilei.

„În data de 16.06.2021 ora 13.00 a fost redeschis traficul rutier pe Dn7A (Transalpina) între localitățile Voineasa – Ranca , între orele 07.00-21.00, pentru autovehiculele cu masă maximă autorizată mai mică de 3.5t. Între orele 21.00-07.00 traficul rutier este închis”, au anunțat reprezentanții IPJ Vâlcea.

Transalpina (DN 67C) este cea mai înaltă șosea din România, cu punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2.145 m).

Drumul face legătura între orașele Sebeș, din județul Alba şi Novaci (Bengeşti), din județul Gorj, o parte fiind anual închis pe perioada iernii – adică tronsonul Curpăt (la capătul lacului Oașa) – stațiunea Rânca.

Transalpina, în judeţul Alba, are 79 de kilometri, până la limita cu judeţul Vâlcea. În total, şoseaua alpină străbate 148 de kilometri.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sauna care funcționează în cadrul Bazinului Olimpic din Alba Iulia, redeschisă. PREȚURI

Publicat

Sauna care funcționează în cadrul Bazinului Olimpic Alba Iulia a fost redeschisă, au transmis miercuri reprezentanții Primăriei. Aceasta va funcționa între orele 7:00 – 10:00 și 18:00 – 21:00.

Tariful de intrare pentru elevi, studenți la zi, pensionari, șomeri în plată, persoane cu handicap este de 5 lei/15 minute. Tariful de intrare pentru adulți este de 10 lei/15 minute.

Prețul abonamentului de intrare la saună pentru elevi, studenți la zi, pensionari, șomeri în plată, persoane cu handicap (durata unei ședințe fiind de 15 minute) este:

 • pentru 10 ședințe: 40 lei
 • pentru 20 ședințe: 75 lei
 • pentru 30 ședințe: 100 lei

Prețul abonamentului pentru adulți (durata ședință 15 minute) este:

 • pentru 10 ședințe: 80 lei
 • pentru 20 ședințe: 150 lei
 • pentru 30 ședințe: 200 lei

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tinerii actori din România se întâlnesc în septembrie la Alba Iulia. Două zile de teatru la ”Gala tânărului actor – HOP”

Publicat

”Gala tânărului actor – HOP” se va desfășura în 2021, la Alba Iulia, în zona Cetății Alba Carolina, în perioada 2 – 4 septembrie. 

Ce este gala tânărului actor? Este o competiție adresată actorilor, de până în 33 de ani care au terminat o facultate de teatru. Aceștia participă la o preselecție on-line iar dacă vor fi selectați vor participa propriu zis la gala în sine.

În timpul evenimentului tinerii actori selectați își vor prezenta timp de două zile, în fața publicului dar și a unui juriu momentele artistice.

Tema evenimentului din 2021 este Caragiale, fie că vorbim despre forma clasică sau despre reinterpretarea operelor.

Anul acesta directorul artistic al evenimentului este coregraful Gigi Căciuleanu.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Lacul Beliș, igienizat de o ”armată” de voluntari. Au fost descoperite gunoaie aruncate în anii 80

Publicat

Membrii Clubului Alpin Român, filiala Cluj, s-au mobilizat pentru o amplă acțiune de igienizare a lacului Beliș, inundat de gunoaie. 

Acțiunea s-a desfășurat în două zile și a implicat în jur de 120 de voluntari.

Aceștia au fost împărțiți în echipe de acțiune pe uscat, pe apă și sub apă.

”Sâmbătă am avut șapte grupe pe apă, trei pe uscat și scufundătorii iar duminică opt pe apă, patru pe uscat și scufundătorii, cu un număr total de 70 de locuri în caiace, canoe și 2 bărci de 6 locuri, echipele fiind coordonate de membri CAR, rangeri PNA și ghizi de aventură” au transmis reprezentanții clubului, pe siteul lor.

Actuala acțiune de igienizare este prima de amploare în cei 40 de ani de la apariția lacului, dovadă fiind mulțimea de obiecte și ambalaje găsite specifice vremii, unele fabricate prin anii 80.

Deșeurile provin din 3 surse majore, satele din amonte, pescari și turiști, potrivit cluj24.ro.

Reamintim că Beliș, unul dintre cele mai frumoase lacuri din Apuseni a fost complet acoperit de gunoaie.

Sursa/ Foto: Facebook Clubul Alpin Român Filiala Cluj, Facebook Romsilva

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate