Administrație
FOTO | Cetatea Alba Carolina: Se pavează porțiunea de legătură între traseele de sud și nord. Latura de Vest se deschide în SEPTEMBRIE
Cei care s-au plimbat în aceste zile prin Cetatea Alba Carolina au putut să observe că lucrările avansează în zona Laturii de Vest a Cetății, adică între Parcul Unirii și Catedrale. Se lucrează la pavarea porțiunii care unește traseele de sud și de nord, sub podul dintre Poarta a IV-a și a V-a ale Cetății. Latura de Vest va fi deschisă în septembrie, anunță reprezentanții Primăriei Alba Iulia.
Proiectul de reconstituire și punere în valoare la Latura de Vest a ajuns la un stadiu de realizare a lucrărilor de aproximativ 80%, potrivit directorului tehnic al primăriei, Silvia Moldovan. Este vorba despre porțiunea de legătură dintre șanțul de sud și cel de nord. Pe lângă pavarea zonei care face legătura dintre traseele de nord și de sud, pentru a finaliza lucrările mai trebuie pus mobilier urban, instalații de iluminat, apă, canalizare, gaz și altele.
„S-a făcut o solicitare de la constructor să se decaleze termenul prestabilit din cauza condițiilor meteorologice și susținere financiară 80%”, a explicat Silvia Moldovan.
Spații noi, descoperite în timpul lucrărilor
În timpul lucrărilor a fost descoperit un spațiu în stilul fostului Underground Pub, în proximitatea Grădiniței nr. 8. Acesta va fi conectat cu Parcul Unirii și cu parcarea din zonă.
„Mai trebuie să rezolvăm și accesul în spațiile noi. Au fost identificate niște spații în zona grădiniței, și trebuie amenajată o ieșire în zona parcării. În plus, trebuie să mai soluționăm legătura cu parcul și pietonalul între parc și platforma multi-funcțională din fața Catedralei Reîntregirii”.
Proiectul „Reconstruire și punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, Fortificația de tip Vauban” a început în decembrie 201, iar valoarea totală a proioectului este de 68.347.406,8 lei. În ianuarie, Ministerul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice a aplicat o corecție de 12. 279.848,5 lei, la contractul de lucrări și la cel de servicii de dirigenție de șantier.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
mihai
miercuri, 03.07.2013 at 00:14
Cel mai important este redeschiderea accesului la catedrala Reintregirii in direct nu ocolind parcul sau santurile, calcand pe iarba pentru a ajunge nestingherit la cel mai important loc din Alba Iulia acolo unde este constiinta de neam si tara si unde s-a intabulat Ardealul pe Romania!
Andrei
sâmbătă, 21.12.2013 at 12:04
Cel mai important este ca s-a refacut santul. Din punct de vedere istoric ce s-a facut atunci cand s-a construit catedrala a fost o mare prostie. Cum adica sa distrugi o parte dintr-o cetate veche pentru o catedrala a constiintei de neam? Asta e constiinta de neam, distrugerea a ceea ce au construit altii? Ca sa nu mai spun ca acolo e o catedrala bizantina intr-o cetate habsburgica vauban stil occidental, catedrala construita in cetate ca sa fie taman in buricul targului ca doar trebuia sa aiba si BOR o biserica in cetate, ci nu in afara ei. Pacat ca nu stiti sa distingeti intre realitati intre ce e autentic, ce e intruziune acolo, dar bine ca aveti constiinta de neam ca asta suplineste si gusturile si ce mai conteaza daca s-a distrus ceva valoros? Asa cum este acum cetate, asa este firesc sa fie, cat despre spatiul verde, cetatile nu au fost niciodata pline de spatii verzi, ci au fost circulabile sub forma de piete, adica cum o vedeti voi acum. Parcurile care au existat in cetatea Alba Iulia este rezultatul modului in care a fost interetinuta cetatea, adica lasata de izbeliste. Parcurile alea numai parcuri nu erau, ci erau boscheti crescuti peste cetate care a fost lasata in paragina si care in timp au devenit un fel de spatii verzi. Mai plimbati-va si prin Occident si vedeti si acolo cum arata cetatile vauban si mai discutam. Cetatea Alba Iulia arata in sfarsit asa cum ar fi trebuit sa arate dintodeauna. In plus ce are statuia lui Avram Iancu cu cetatea habsburgica, ca eu chiar nu inteleg? Voi chiar credeti ca monumentele astea ridicate asa in cetatea Alba Iulia pacalesc sute de ani de istorie? Oameni buni distingeti ce e autentic si original de ce e fals. Proiectul a fost extraordinar.
mihai
miercuri, 03.07.2013 at 10:00
La fel de important este si repunerea in valoare a statuii lui Avram Iancu corifeu al luptei pentru libertate , dreptate sociala si nationala.De asemenea parcul de joaca pentru copii din varful dealului si parcarea distrusa de tot felul gropi si materiale,apoi spatiul verde care a fost distrus din indiferenta si lipsa de respect!
albaiulianca
joi, 04.07.2013 at 08:40
Cel mai important era sa se creeze spatiu verde, ce nevoie avem de inca o piata pavata? mii de metri patrati de piatra care vara se incinge, in loc sa insamanteze cu iarba, sa arate si bine si sa fie si o placere sa te plimbi prin santuri. Proiectul este jalnic, nu raspunde deloc nevoilor locuitorilor Albei si nici a turistilor. Proiectant de *** si executant de 2 lei…dar povestea e veche. Nu o sa aplaud insa nici o realizare din proiectul asta.
Andrei
sâmbătă, 21.12.2013 at 13:56
Proiectul raspune atat nevoilor locuitorilor Albei accesul in cetate fiind suplinit de acel pod, cat si turistilor care pot inconjura cetatea lucru practic imposibil in vechea configuratie care obtura accesul din partea de sud spre partea de nord. Felicit autoritatile Albei, primar, Consiliu Judetean, tot cei care au fost implicati in proiect si au inteles ca cetatea Alba Carolina este o valoare care trebuie valorificata si redata turistilor si au inteles ca numai pastrand autenticitatea locului se poate reda turistilor cat si locuitorilor Albei cetatea. Aici nu e vorba de spoieli si de lucrari simple cu cateva bancute e vorba de ziduri reparate, incinte repuse in circuitul turistic, refunctionalizarea locului, facilitarea accesului turistilor prin toate colturile cetatii. Am ramas placut surprins cand am vizitat zilele trecute cetatea si am vazut santurile de vest de care nici nu aveam idee ca au fost refacute. Tot auzisem ca cetatea Alba a fost renovata, arata bine, dar mare mi-a fost mirarea cand am vazut santurile de vest refacute si ca parcul acela a disparut . Ultima data cand am fost la Alba din cate stiu nu te puteai plimba prin santurile de nord de exemplu. Mereu mi-a starnit curiozitatea sa vad ce e acolo, sa descoper fiecare colt, dar nu se putea. Acum se poate, si se poate inconjura cetatea la fel ca in toate cetatile vauban din Europa.