Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Clopotele bisericilor din Alba au răsunat în memoria eroilor neamului. Ceremonial şi depuneri de coroane la Alba Iulia

Publicat

IMG_0062 Ziua Eroilor, de Înălţarea Domnului, la Alba Iulia, a fost prilej pentru oficialităţile locale, politicieni şi oameni simpli să îşi exprime recunoştinţa faţă de cei care au căzut pe câmpurile de luptă pentru dreptate, libertate şi onoare. Joi, în Cealaltă Capitală, au fost organizate manifestări la Cimitirul Eroilor, ce au cuprins depuneri de coroane, ceremonial militar, dar şi un moment religios.

De asemenea, clopotele bisericilor din judeţul Alba au răsunat la unison, în memoria eroilor neamului.

Prin grija Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba, evenimentul a fost marcat de tragerea clopotelor la ora 12.00, în toate lăcaşurile de cult din judeţ, iar, la aceeaşi oră, în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ judeţene s-a păstrat un moment de reculegere în cinstea eroilor neamului căzuţi la datorie.

Totodată, în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia s-a desfăşurat un ceremonial de depunere de coroane şi jerbe de flori, precedat de un moment religios. La eveniment au participat reprezentanţi ai Prefecturii Alba, Consiliul Judeţean, primăriei, politicieni, militari, elevi ai Colegiului Naţional Militar din Alba Iulia şi preoţi.

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfințită prin alte două hotărâri sinodale recente, din anii 1999 și 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.

Legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos — Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.

La fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român.

În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de ostași căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele țări beligerante în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreținerii mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a operelor comemorative de război dedicate acestora.

În România, care a pierdut în prima mare conflagrație a secolului al XX-lea aproape un milion de militari și civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a făcut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 — care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare națională a poporului român. Țara noastră a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naționali.

Ca urmare a conjuncturilor politice, prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilită pe data de 9 mai, abrogându-se prevederile anterioare. Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor și operelor comemorative a menținut reglementarea care prevedea ca data de 9 mai să fie considerată Ziua Eroilor, sărbătorindu-se cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului.

După 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Apărării Naționale, Ziua Eroilor nu s-a mai sărbătorit la 9 mai, ci de Ziua Înălțării Domnului.

La 2 mai 1995, Parlamentul României a adoptat o lege conform căreia Ziua Înălțării Domnului a fost declarată Ziua Eroilor, pentru a omagia jertfa celor căzuți în luptă pentru libertatea și independența poporului român.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax