Actualitate
FOTO | Colocviile de etnografie şi folclor “Gheorghe Pavelescu”: Excursie documentară cu tema „Icoana pe sticlă”, în localităţile Laz, Sebeşel şi Loman
Delegaţia de personalităţi din mediul universitar, etnografi, etnomuzicologi, folcorişti şi teologi din judeţele Alba, Sibiu, Cluj, Bistriţa, Braşov şi din Bucureşti participanți la a X-a ediţie a Colocviilor de etnografie şi folclor “Gheorghe Pavelescu” a participat, duminică, la o excursie documentară în localitățile Laz, Petrești, Loman și Sebeșel. Tema acesteia a fost Icoana pe sticlă din Laz.
Ziua a început cu participarea la Sfânta Liturghie de la biserica din Petrești și un spectacol prezentat de Ansamblul Folcloric “Stejarul” la Căminul cultural din Sebeşel. Formaţia coordonată de coregraful Sorina Fărcaş şi instructorul Nelu Sas a prezentat obiceiul „Coborâtul oilor din munte”.
La biserica din Laz, pe 24 martie se sărbătoreşte ziua icoanei, astfel că participanţii la Colocviile de etnografie şi folclor “Gheorghe Pavelescu” au avut ocazia să ia parte la slujba religioasă, alături de Maria Poenaru, care împlineşte 90 de ani de viaţă.
A urmat un moment emoţionant la casa familiei de iconari Poenaru din Laz. Maria Deac Poenaru a primit o plachetă aniversară din partea Consiliului Judeţean Alba, înmânată de preşedintele CJ, Ion Dumitrel. De asemenea, i-au fost donate şi materiale pentru pictură, din partea autorităţii judeţene şi a Primăriei Săsciori. Prof. univ. dr. Ilie Moise, de la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii din Sibiu, unul dintre iniţiatorii Colocviilor, a susţinut o alocuţiune în contextul în care pictoriţa din Laz a primit, acum trei ani, titlul de “Tezaur Uman Viu”. Este vorba despre programul „Tezaure umane vii – păstrători și transmițători ai culturii” coordonat de Ministerul Culturii, o inițiativă UNESCO privind păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Scopul acestuia este de a identifica și promova acele persoane care, făcând dovada caracterului excepțional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia.
Delegaţia a fost invitată apoi la stâna turistică din Loman, unde Ansamblul Căminului cultural din localitate a susţinut program artistic şi participanţii au putut gusta dintr-un preparat specific zonei, balmoşul de Loman.
Reamintim că, în perioada 22-24 martie, la Alba Iulia s-au desfăşurat lucrările celei de-a X-a ediţii a Colocviilor de etnografie şi folclor “Gheorghe Pavelescu”, cu tema „Icoana transilvăneană pe sticlă, între devoţiunea populară şi patrimoniul cultural”. Au participat 67 de personalităţi din mediul universitar, etnografi, etnomuzicologi, folcorişti, teologi din judeţele Alba, Sibiu, Cluj, Bistriţa, Braşov şi din Bucureşti.
Foto: Vali CIONTEA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News