Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/VIDEO Cristian Achim, din Alba Iulia în Kenya. Experiența unui voluntar român, în țara copiilor fără mâncare și fără părinți


Publicat

Un tânăr din Alba Iulia, Cristian Achim, a plecat peste vară ca voluntar în țara copiilor orfani, unde mâncarea, apa, dragostea și orice altă ”banalitate” a lumii noastre este un lux greu de atins. 700 de copii din Kenya rămân orfani în fiecare zi, o tragedie de proporții, care l-a impresionat pe Cristian.

Tânărul a decis să se alăture unui grup internațional de voluntari, împreună cu care a plecat acolo pentru trei săptămâni. O experiență care i-a arătat că viața poate fi mai dură decât și-a imaginat, dar și că fericirea poate sta în lucruri mărunte.

”Când ajungi în Kenya la o casă de copii, te lovește condiția materială în care trăiesc – clădiri cât se poate de simple, o viață fără internet, telefon, utilitățile de bază precum apa curentă sau chiar mâncare din belșug – dar în același timp te lovește și gratitudinea și bucuria cu care trăiesc acolo, chiar și pentru puținul pe care-l au” povestește voluntarul din Alba Iulia.

Alături de ceilalți voluntari, Cristian Achim a ajutat la finisarea unei case de copii și a petrecut timp cu aceștia, dedicându-și trei săptămâni din viață unei cauze care, pentru mulți, pare pierdută. Cu modestie, tânărul a fost de acord să-și povestească, pentru Alba24, experiențele pe care le-a trăit.

Cristian Achim: ”Am fost într-un proiect umanitar de 3 săptămâni în Kenya, orașul Voi, împreună cu alți 10 tineri și cu organizatorul nostru Tom, din America, Missouri. Țintă noastră principală au fost două case de copii unde am mers în fiecare zi să petrecem timp cu cei mici, să avem diferite activități, workshopuri, jocuri, povestiri și cântece, toate pentru a oferi o fundație bunăstarii fizice, sociale, emoționale și spirituale a orfanilor și copiilor dezavantajați.

Acesta este al patrulea an în care Tom a fost împreună cu o echipă în Kenya și în decursul acestor ani s-au făcut și văzut progrese mari atât legat de copii și casele unde stau, cât și față de comunitățile în care trăiesc aceștia.

Cele două case de copii, fiecare cu aproximativ 30 de copii cu vârste până la 18 ani, se află în orașele Voi și Mwatate. Anul trecut, Tom a inițiat construirea unui nou centru pentru cei din Mwatate, iar noi am ajutat la finisarea acestuia, fiind cel mai mare din regiunea respectivă, după care am avut o zi de inaugurare și celebrare.

Am pornit dimineață de la vechea casă împreună cu copiii, localnici, o fanfară, copii de la alte centre și școli care au venit în sprijinul lor, și am mers 3 kilometri în bucurie și cântece africane spre noua casă.

Inaugurarea acestui nou cămin a fost o experiență extraordinară, culminând cu fericirea copiilor, sentiment care a continuat și în zilele următoare în care am fost la ei”.

Țara cu 2,5 milioane de orfani

În Kenya, situația orfanilor și a copiilor vulnerabili este o problemă îngrijorătoare. În prezent, se estimează că există peste 2.5 milioane de orfani în țara, 47% sunt orfani că rezultat al HIV și SIDA și mulți alții rămân vulnerabili din cauza altor factori.

Cristian Achim: ”Statisticile legate de creșterea populației și suferința imensă a acestor copii pot fi copleșitoare. Peste 25% din populație trăiește cu mai puțin de 1 dolar pe zi și 700 copii devin orfani în fiecare zi (adică un copil la fiecare 2 minute).

Traumatizați de moartea părinților, uneori orfanii devin antisociali și faptul că societatea pare să fi devenit insensibilă situației lor nu ajută cauzei.

Când ajungi în Kenya la o casă de copii, te lovește condiția materială în care trăiesc – clădiri cât se poate de simple, o viață fără internet, telefon, utilitățile de bază precum apa curentă sau chiar mâncare din belșug – dar în același timp te lovește și gratitudinea și bucuria cu care trăiesc acolo, chiar și pentru puținul pe care-l au.

Și asta ne învață așa multe pe noi, cei care avem atâtea și totuși găsim cu ușurință motive să fim nemulțumiți, multe lucruri care noi credem că ni se cuvin și vin de-a gata.

Copii cu probleme… și două povești

Cristian Achim are și două povești. Una tristă, iar alta pozitivă, ambele foarte simple.

”Majoritatea sunt orfani, dar sunt și destule cazuri de copii salvați din familii cu probleme. M-a impresionat povestea tristă a unui copil de la centru care a făcut parte dintr-o familie cu încă 2 frați și un tată foarte violent. Viața era atat de dură pentru ei încât cei trei fraâi s-au hotărât să fugă de acasă.

Au ajuns să stea pe străzi și să cersească o vreme până ce i-a găsit cineva și i-a chemat să le dea mâncare. În acest timp, femeia a sunat la poliție ca să ceară ajutor. După ce copiii au ajuns la poliție s-a hotărât ca un copil să meargă la centru, unul a fost dat unei familii musulmane unde am înțeles că a fost radicalizat și fratele mai mic a fost trimis înapoi la tatăl abuziv”.

”Dar o poveste pozitivă este cea a unui copil care deși era orfan și a crescut la centru, a fost un elev foarte strălucit. Mulți din acești copii sunt și foarte inteligenți si învață rapid, dar el era așa de bun încât a ajuns să primească o bursă, o sponsorizare din partea statului, acum fiind un student extraordinar și un om care va ajunge departe. Toti copiii din centru sunt foarte mândri de el și îl pomenesc mereu ca exemplu”.

Ce s-a schimbat?

Din tot timpul pe care l-a petrecut acolo, Cristian Achim consideră că cele mai importante lucruri pe care le-a făcut sunt cele legate de implicarea alături de copii, dar și de exemplu dat comunității locale.
”Timpul efectiv pe care l-am petrecut cu copiii, este un lucru important. Indiferent de activitatea desfășurată, atenția, dragostea și compasiunea arătate acestor suflete a contat mult pentru ei, ne-au arătat asta în fiecare clipă printr-o atașarea rapidă.

Încurajarea unui sentiment de familie și comunitate acolo este extrem de importantă-unora le-a lipsit aceasta toată viața. Pe lângă ceea ce i-am învățat și ce am făcut fizic și material pentru ei, am putut să le arătăm că sunt iubiți, apreciați și susținuți, noi fiind singurul grup care vine la acești copii să petreacă un astfel de timp cu ei” a spus Cristian.

Cel de-al doilea lucru important este exemplul pe care l-au dat oamenilor din acele orașe.

”Un localnic ne-a spus cum am influențat implicarea comunității și a bisericilor din Voi și Mwatate să se apropie mai mult de acești copii și să îi ajute. Prin faptul că am străbătut atâta drum, 33 de ore cu avioane, trenuri și mașini, am arătat cât de mult ținem la acești copii și la timpul petrecut cu ei în fiecare an. La îndemnul și încurajarea noastră, încă din primul an, oamenii au început să privească către aceste case de copii, să viziteze mai mult, să ajute, să doneze și să devină o inspirație și un exemplu la rândul lor” adaugă acesta.

Mică concluzie

O mică concluzie vine tot de la Cristian. ”Știind că există aceste nevoi în lumea în care trăim, fiecare din noi ne putem implica, fiindcă nu trebuie să mergi până în Kenya să găsești orfani și copii defavorizați. Există centre și la noi în oraș, copii care cu ajutorul nostru, de orice fel, pot duce o viață mai bună”.

Foto: Cristian AchimȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ioana Câmpeanu – USR PLUS: Administrația locală nu a avut ca prioritate accesul copiilor la joacă, socializare și dezvoltare (P)

Publicat

Se apropie sezonul rece, ziua devine mai scurtă, iar noi, părinții, trebuie să găsim variante pentru a le umple timpul copiilor noștri, fie ei mici sau mai măricei, cu diverse activități/jocuri adaptate vârstei lor.

În apropierea sezonului rece, îmi doresc, și sunt sigură că mulți părinți sunt în asentimentul meu, un spațiu de joacă închis în Alba Iulia, unde să putem merge împreună cu copiii noștri.

De exemplu, anul trecut făceam „naveta” la spațiile de joacă din alte orașe apropiate (Cluj Napoca sau Sibiu) în weekend-uri și sincer mi-aș dori ca aceste deplasări să dispară și să avem un loc de joacă închis și în orașul nostru.

Spații pentru construcția unui astfel de loc ar fi, ca exemplu centralele termice de cartier dezafectate, care se pot moderniza și utiliza pentru interesul public al cetățenilor.

Dar administrația locală de până acum nu a avut ca prioritate acest aspect și nu a făcut nimic pentru a facilita accesul copiilor la joacă, socializare și dezvoltare (motorie și psiho-motorie), și în anotimpurile mai puțin prielnice.

Toate aceste lucruri sunt posibile prin crearea unui spațiu de joacă în interior, iar prin diversele activități și joculețe gândite și puse în aplicare de personalul existent la acel loc de joacă, copiii se pot bucura și în sezonul rece de magia jocului.

Un alt avantaj în sprijinul ideii de a exista un astfel de spațiu de joacă în orașul nostru constă în crearea de noi locuri de muncă (supraveghetori, psihologi pediatrici, educatori etc.), dar și micșorarea ratei șomajului la nivel local.

Totodată în acest spațiu se pot organiza și diverse întâlniri, destinate copiilor din oraș, cu ocazia zilei de 1 iunie, spre exemplu, sau de Crăciun, când Moșu’, atât de mult așteptat de către toți micuții, dar mai ales de copiii fără posibilități financiare, poate face daruri, aducând astfel bucurie în sufletele și pe fețele celor mici și mari, deopotrivă.

Obsevăm astfel necesitatea unui de spațiu de joacă și petrecere a timpului liber în interior, care să nu-i priveze pe micuții albaiulieni de distracție.

Acesta este un alt proiect pentru care militez, pe lângă cel al suplimentării locurilor în creșe și grădinițe, întrucât este important pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri.

Dacă sunteți de acord cu acest proiect, vă aștept la vot pe 27 septembrie 2020, pentru a fi parte din schimbare! Votați Gabriel Pleșa pentru Primăria Alba Iulia, Mihail David pentru Președinția Consiliului Județean Alba împreună cu echipele de consilieri locali și județeni USR PLUS!

Ioana Câmpeanu, candidat al alianței USR – PLUS la Consiliul Local Alba Iulia.

Acest articol a fost comandat de Partidul Uniunea Salvați România – Organizația Județeană Alba, parte a alianței electorale “Alianța USR PLUS”,

Cod mandatar financiar: 21200251

Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat PNL Alba: MobilityWeek sărbătorită de liberalii din Cugir. „Pedalează pentru un oraș curat”

Publicat

Săptămâna europeană a mobilității (European mobility week) a fost sărbătorită la Cugir printr-un marș simbolic pe biciclete a echipei PNL, alături de primarul Adrian Teban. Sub sloganul „Pedalează pentru un Cugir curat”, acțiunea a avut loc duminică pe străzile din centrul orașului, Râul Mic, Turnul de apă, Cindeni și Arena Cugir.

Obiectivul principal este acela de a promova formele de mobilitate prin mijloace de transport ecologic care ajută la reducerea poluării aerului concomitent cu susținerea unui stil de viață sănătos.

Odată cu această acțiune dorim să readucem în atenția dumneavoastră faptul că avem deja semnat un proiect de mobilitate pe fonduri europene pentru reducerea emisiilor de carbon.

Investiția totală este în valoare de peste 10 milioane de euro și presupune lucrările de modernizare a străzilor pe care circulă autobuzele: artera Principală din Vinerea, Victoriei, Stadionului, Ion Budai Deleanu, Mihai Viteazul, ”1 Decembrie 1918”,Rozelor, Ion Creangă, pe traseele 1 și 2, Tineretului, Alexandru Sahia, pe traseul 2, Nicolae Bălcescu, Griviței și Râul Mic.

De asemenea, se va introduce o nouă rută de transport public local în Cindeni, denumită “Linia T3. Proiectul prevede și reabilitarea și extinderea trotuarelor pe o suprafaţă totală de 46.085 mp şi amenajarea de piste pentru biciclete, în suprafaţă totală de 28.026 mp, pe străzile supuse modernizării.

O altă componentă a proiectului contractat de administraţia liberală cugireană prevede achiziționarea a 6 autobuze cu propulsie hibridă, modernizarea a 8 de stații de autobuz existente și construirea a 41 de stații noi, instalarea unor sisteme de afișaj date călători pentru transportul în comun, precum și a unor sisteme e-ticketing care include automate de eliberare bilete și reîncărcarea cardurilor de călătorie.

Nu în ultimul rând, vor fi achiziționate 70 de biciclete, care vor fi puse la dispoziția locuitorilor pentru utilizare cu titlu gratuit, dar și șapte standuri cu 20 porți, pentru găzduirea bicicletelor și software-ul aferent sistemului de bike-sharing.

În momentul de faţă este în deşăşurare licitația pentru proiectare tehnică și execuție, lucrările fiind preconiozate a începe anul viitor.

Echipa PNL Cugir a marcat „Săptămâna europeană a mobilității”, sărbătorită de statele U.E. în fiecare an între 16-22 septembrie, având încredere că la Cugir SE POATE reduce emisiilor de carbon prin creşterea mobilităţii urbane.

Partidul National Liberal Cugir

Comandat de Partidul Național Liberal, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro, cod unic mandatar financiar coordonator 21200012.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Nelu Tătaru la Alba Iulia: Cred că ține de noi dacă vom mai avea un lock-down sau nu. Declarații

Publicat

Ministrul Nelu Tătaru s-a aflat marți la Alba Iulia unde nu a exclus varianta unui nou lock-down, termenul consacrat în timpul pandemiei la nivel mondial pentru ”închidere”, mai precis pentru noi restricții. 

Întrebat cu privire la plafonul estimat de noi cazuri zilnice, la începutul lunii octombrie, la două săptămâni de la începrea școlii, acesta a evitat întrebarea, dar a lansat ideea unor noi potențiale restricții:

”Să nu ne gândim la previziuni sumbre, trebuie să ne gândim la rspectarea regulilor (…) Cred că ține de noi dacă vom mai avea un lock-down sau nu” a spus Tătaru.

Reporter Alba24: Deci pentru luna octombrie, cea mai sumbră previziune ar fi de 2.000 de cazuri pe zi?

Nelu Tătaru: Eu zic să nu ne gândim la previziuni sumbre. Să ne gândim că fiecare dintre noi trebuie să respectăm precauțiile. Evaluarea școlii o putem face la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii ocotmbrie. Evaluăm cele 7 și apoi cele 15 zile de la începutul școlii. Cred că trebuie să ne gândim în primul rând la reguli… Suntem totuși într-un an pandemic pe care trebuie să îl gestionăm, un an diferit față de alți ani.

Încercăm să menținem acel platou și dacă reușim, spre a doua jumătate a lunii octombrie să ne gândim și la o scădere a cazurilor noi, de la o zi la alta. Să nu uităm, vine sezonul rece, vine sezonul gripei, avem o campanie de vaccinare și în acest context trebuie să acționăm ca atare.

Reporter: După alegerile locale vă gândiți la un lock-donw parțial?

Nelu Tătaru: Întâi trebuie să respectăm regulile și precauțiile. Haideți să vedem ce putem face ca să nu avem o creștere a numărului de cazuri (…) Cred că ține doar de noi dacă vom avea un lock-down sau nu. Din punctul meu de vedere și al Ministerului Sănătății, atâta timp cât suntem vigilenți, respectăm niște reguli… Dar revin la ce spuneam de multe ori: nu în spitale se tranșează aceste spitale, se tranșează în prespital. Respectând reguli, avem o transmitere comunitară restrânsă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declarații la Alba Iulia. Acesta se află într-o vizită de lucru în județul Alba

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru vizitează marți județul Alba. Acesta susține declarații de presă la Alba Iulia, cu prilejul unei întâlniri cu autoritățile locale și județene. 

Acesta a spus că Spitalul Județean Alba, locul unde a susținut declarațiile, va beneficia de fonduri neramburasabile pentru 8 proiecte.

Tot marți, 22 septembrie Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a vizitat alături de Ludovic Orban, amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgență Cluj, care va deservi și cetățenii județului Alba.

Valoarea investiției se ridică la 47 milioane de euro, bani din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate